Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasvalio rajone suremontuotas sprogęs dujotiekis, atidarytas kelias Pasvalys–Šiauliai

Sausio 13-ąją Pasvalio rajoną sudrebinusios avarijos padariniai, kuomet sprogo magistralinis dujotiekis, vis dar tvarkomi. Darbuotojai sekmadienio vidurnaktį baigė avarijos likvidavimo darbus. Skelbiamos ir kitos geros žinios – atidarytas dėl nelaimės buvęs užtvertas kelias, o taip pat jau pirmadienį žadama vėl leisti eksploatuoti sprogusį dujotiekį.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / 15min koliažas

15min sekmadienio rytą susisiekus su Pasvalio rajono administracijos direktoriumi Povilu Balčiūnu, buvo gauta informacija, kad jau atidarytas kelias ties Valakėliais (Pasvalys–Šiauliai).

Šeštadienį nuvykęs į įvykio vietą P.Balčiūnas užfiksavo „Amber Grid“ įmonės vykdomus avarijos likvidavimo darbus.

Povilo Balčiūno nuotr./Likvidavimo darbai
Povilo Balčiūno nuotr./Likvidavimo darbai

Tuo tarpu įmonės generalinis direktorius Nemunas Biknius sekmadienį teigė, jog dujotiekio suvirinimo ir atstatymo darbai vyko maždaug iki sekmadienio vidurnakčio – galiausiai jie buvo pabaigti.

„Buvo peršviestos siūlės ir nustatyta, kad jos tinkamos naudojimui. Papildomai siekdami padidinti saugumą, mes ėmėmės priemonių ir peršviesime, nustatysime siūlių būklę aplinkui – greta įvykio vietos, tame pačiame vamzdyne. Tuomet gavę išvadas spręsime – galbūt reikės pakeisti dar vieną kitą siūlę. O eksploatacijai dujotiekį numatome atiduoti jau rytoj, apie pietus“, – aiškino „Amber Grid“ viršininkas.

Šiuo metu incidento vietoje vyksta pasiruošimas greta esančių dujotiekio ruožų patikrinimo darbams. Intensyvūs darbai bus vykdomi dar sekmadienio vakarą, apie 20-21 val..

„Prašome vietos gyventojų supratimo dėl galimo didesnio triukšmo darbų metu.“

Virš vamzdyno sunkioji technika važinėjo ne pirmą dieną

Po sprogimo vietiniai žmonės, kasdien važinėję keliu kuris driekiasi netoli vietos, kur įvyko avarija, kalbėjo, kad sunkioji technika ten važinėjosi ir „kažką kasinėjo“ jau ne pirmą savaitę. Piliečiai svarstė, kad galbūt todėl ir galėjo įvykti šis baisus sprogimas.

Tuo tarpu N.Biknius teigia, kad pirmiausia reikėtų paaiškinti, jog virš dujotiekio sunkioji technika gali važinėti, jokia veikla toje vietoje nėra apribota – nei žemės ūkio, nei statybinė ar pan.

Gintauto Gegužinsko „Facebook“ nuotr./Sprogęs dujotiekis Pasvalio rajone
Gintauto Gegužinsko „Facebook“ nuotr./Sprogęs dujotiekis Pasvalio rajone

„Sunkvežimiai, technika gali važinėti. Taip, tie dujotiekio darbai vyko ir jie nuolatos vyksta, jie nėra nauji ir mes siekiame užtikrinti saugumą. Atliekame matavimus. Atlikome ir atsikasimus, kad patikrintume, kaip atrodo tas dujotiekis. Šitame dujotiekyje mes irgi esame padarę visa eilę patikrinamųjų atsikasimų ir darbų. Bet preliminariai mes nematome, kad tie darbai galėjo tiesiogiai įtakoti šį įvykį. Pirminis vertinimas yra, kad tai buvo siūlės defektas“.

Vis dėlto yra spekuliuojama ne vienu variantu, kodėl galėjo įvykti tokia nelaimė. O kai kurie gyventojai laikosi ir tokios nuomonės, kad virš dujotiekio kasinėjimus vykdžiusi technika galėjo „užkabinti“ vamzdį. Tačiau šią teoriją „Amber Grid“ generalinis direktorius paneigia ir paaiškina:

„Vamzdis yra giliai po žeme. Tai pirmiausia yra atkasimo protokolai. Technikos kaušais nėra kasama iki pat vamzdžio, darbai pabaigiami kastuvais. Mūsų darbai yra fiksuoti, mes juos fotografuojame. Nematome, kad padarytas kažkoks pažeidimas priežiūros metu“.

Didžiulė rajoną sudrebinusi nelaimė

Primenama, kad penktadienį, sausio 13-osios pavakarę, ties Pasvaliu sprogo magistralinis dujotiekis. Kilo didžiulis gaisras. Sprogimas sudrebino ir sujaudino šimtus aplinkinių gyventojų: griausmas drebino namus, liepsnos pašvaistė apšvietė apylinkes.

Uždaryta kelio Šiauliai–Pasvalys atkarpa. Incidentui likviduoti pasitelktos didžiulės kelių sričių specialistų pajėgos. Savo ruožtu kompanija „Amber Grid“ apie situaciją skubiai informavo Vyriausybę.

Pasvalio savivaldybė paragino gyventojus užsidaryti langus ir likti namuose, vėliau paskelbta evakuacija – pirminiais duomenimis, buvo evakuota apie 80 žmonių.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Policija šeštadienį informavo pradėjusi ikiteisminį tyrimą aiškinantis, ar tinkamai buvo atliekami dujotiekio priežiūros, remonto darbai, tačiau šiuo metu netiria tyčinės veiklos versijos. Policijos atstovai taip pat įvardijo, kad tiriama ir versija, ar dujotiekis negalėjo būti pažeistas dėl sunkiasvorės technikos.

„Bus atliktas tyrimas, ar nėra išorinių papildomų poveikių. Mes savo ruožtu tai vertiname kaip techninį siūlės defektą“, – BNS pabrėžė įmonės vadovas.

N.Biknius tvirtina, kad toks tyrimas yra normali praktika įvykus incidentams.

„Tyrimas – natūralu ir normalu, jis turi būti atliekamas, versijos visada turi būti iškeliamos. Mes bendradarbiausime su policija, suteiksime visą būtiną informaciją. Dujotiekis buvo prižiūrimas vadovaujantis tiek teisės aktais, tiek gerąja perdavimo sistemos priežiūros praktika, visi patikrų, bandymų protokolai užfiksuoti ir yra saugomi archyve – tuo bus pasidalinta su tiriančiomis institucijomis“, – kalbėjo „Amber Grid“ generalinis direktorius.

Penktadienį vakare įvykusio incidento priežastys paaiškės teisėsaugos institucijų, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) bei „Amber Grid“ ekspertų komisijos tyrimų metu. Preliminariu bendrovės vertinimu, incidentas įvyko dėl techninio pobūdžio priežasčių.

„Nuoširdžiai dėkoju visiems specialiųjų tarnybų pareigūnams, kurie itin operatyviai ir profesionaliai ėmėsi veiksmų apsaugant vietos gyventojus, o vėliau ir likviduojant incidento padarinius – ugniagesiams, policijos pareigūnams, vietos savivaldos vadovams. Visoms tyrimą atliekančiomis institucijomis teikiame visą mums žinomą informaciją apie įvykį. Su žemės savininku, kurio sklype įvyko incidentas, bendraujame dėl nuostolių atlyginimo. Taip pat dėkojame ir apie įvykį pranešusiam gyventojui“, – sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Įvykus nelaimei, dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo nedelsiant nutrauktas, ugnis degė kol išdegė vamzdyno atkarpoje buvusios dujos. Pažeistos dujotiekio atstatymą specialistai pradėjo po to, kai įvykio vietą apžiūrėjo ir leidimą pradėti darbus davė tyrimą atliekančios teisėsaugos institucijos.

Incidento vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai į Latvijos pusę einantys dujotiekiai. Incidentas įvyko viename iš jų, kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. Pasvalio rajono ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams dujų tiekimas buvo užtikrinamas lygiagrečiai įrengtu dujotiekiu. Tą patį vakarą buvo atnaujintas ir dujų tiekimas į Latviją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas