Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po šešerių bylinėjimosi metų teismas išteisino buvusį Seimo pirmininką Viktorą Muntianą

Buvęs Seimo vadovas Viktoras Muntianas nuo 2007 m. buvo kaltinamas dėl nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų valstybės tarnybai bei viešiesiems interesams. Lietuvos apeliaciniame teisme (LApT) išnagrinėjus Generalinės prokuratūros skundą dėl V.Muntianui palankaus pirmosios instancijos Kauno teismo nuosprendžio, išteisinamasis verdiktas buvusiam Seimo pirmininkui nuo šio pirmadienio įsigaliojo. Kiti kaltinamieji šioje byloje lieka griežtai nuteisti.
Viktoras Muntianas norėtų pamiršti tuos metus, kai buvo politikoje.
Viktoras Muntianas norėtų pamiršti tuos metus, kai buvo politikoje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Nuo pradžios iki galo sufabrikuota ta byla!“ – yra pareiškęs Viktoras Muntianas 2011 m. rudenį, kai jo baudžiamoji byla sostinėje buvo pradėta nagrinėti apeliacine tvarka.

Tų pačių metų liepos mėnesį Kauno apygardos teisme išteisintas buvęs politikas tąsyk svarstė: „Tiesa išaiškės, tik nežinau, kurioje instancijoje.“

Teismų maratono nuo 2007 metų išvarginto V.Muntiano vizija išsipildė po daugiau nei dvejų metų: šią pirmadienio popietę Apeliacinis teismas paskelbė, kad buvęs Seimo pirmininkas yra išteisintas pagrįstai. 

15min.lt rašė, kad po to, kai baudžiamojoje byloje dėl nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams V.Muntianas Kaune buvo pripažintas nekaltu, prokuratūra pateikė skundą aukštesnės instancijos teismui, siekdama jį vis dėlto nuteisti.

Prokurorų skundą išnagrinėjo LApT teisėjų kolegija, kurią sudarė Linas Žukauskas  (pirm., pran.), Jonas Algimantas Venckus ir Kęstutis Jucys.

Skirtingai nei išteisintasis V.Muntianas, šioje byloje yra nuteisti Virginijus Vizbaras, Birutė Jablonskienė, Adolfas Antanas Balutis ir Laima Baranauskienė.

Buvęs Kauno apskrities viršininko pavaduotojas V.Vizbaras pasiųstas už grotų ketveriems metams. Verslininkė L.Baranauskienė buvo nubausta dvejiems metams ir šešiems mėnesiams laisvės atėmimo, bausmę atidedant dvejiems metams, verslininkė B.Jablonskienė – dvejiems metams, bausmę atidedant tam pačiam laikotarpiui, o buvęs Kauno vicemeras ir buvęs įtakingas konservatorius A.A.Balutis – vieneriems metams, bausmę irgi atidedant.

Apeliacinis teismas atmetė ir B.Jablonskienės bei A.A.Balučio skundus šioje byloje.

Dabar visi nuteistieji, kai nuosprendis yra patvirtintas ir įsiteisėjo, turi sumokėti įvairaus dydžio pinigines baudas. Teismas yra nusprendęs iš V.Vizbaro konfiskuoti turto valstybės naudai už 100 tūkst. 100 Lt.

Bylos duomenimis, L.Baranauskienė ir B.Jablonskienė Kauno centre, A.Mickevičiaus gatvėje, pastatė naują pastatą ir nusprendė be aukciono prie šio namo valdos prijungti nedidelį, valstybei priklausantį žemės sklypą.

Verslininkių norui pradžioje prieštaravo tuometis Kauno apskrities viršininko pavaduotojas V.Vizbaras, bet tarpininkauti moterims ėmėsi įtakingas konservatorius, Kauno miesto tarybos narys, buvęs vicemeras A.A.Balutis.

STT sekant A.A.Balutį ir V.Vizbarą įkliuvo ir tuometis Seimo vadovas V.Muntianas. Pareigūnai užfiksavo jo pokalbius telefonu su V.Vizbaru. Seimo pirmininkas rūpinosi žemės sklypo Kėdainių rajone reikalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi