Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Postūmis radioaktyvių įrenginių bei sprogmenų kupino buto Kaune tyrime – įtarimų spektras išsiplėtė

Balandžio 19 dieną vieno kauniečio bute bei garaže aptikus platų sprogstamųjų ir cheminių medžiagų bei radiaciją skleidžiančių įrenginių arsenalą, įtarimų, kaip 15min informavo teisėsauga, sulaukė du vyrai. Vienam iš jų skirta griežčiausia kardomoji priemonė – 3 mėnesių suėmimas.
Kas iš tikro rasta 32-ejų metų kauniečio bute, kad prireikė net evakuacijos?
Kas iš tikro rasta 32-ejų metų kauniečio bute, kad prireikė net evakuacijos? / 15min montažas

„Informuojame, kad šiuo metu pranešimai apie įtarimus įteikti dviem asmenims, jie abu anksčiau yra teisti“, – prabėgus savaitei nuo tyrimo pradžios, 15min teigė Vilma Mažonė, Generalinės prokuratūros
Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Vienam iš įtariamųjų pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kitam pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis, viešosios tvarkos pažeidimo, turto sugadinimo ar sunaikinimo. Jam skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

Teisėsauga teigia, kad tai, kokios cheminės medžiagos buvo rastos, bus galima pasakyti tik gavus specialisto išvadas.

„Ikiteisminio tyrimo metu aiškinamasi, kokie buvo įvykio motyvai, kodėl taip įvyko, todėl į visus kitus teiktus klausimus bus galima atsakyti tik baigus ikiteisminį tyrimą“, – patikino V.Mažonė.

Ji nepaaiškino, kaip tarpusavyje susiję abu įtariamieji, ar jie gyveno kartu tame pačiame bute, kuriame ir rastos pavojingos medžiagos. Neaiškios lieka ir dalies pareikštų įtarimų aplinkybės. Kaip ir kada vienas iš įtariamųjų pažeidė viešąją tvarką, kaip tai susiję su radiniais bute ar garaže? Koks ir kieno turtas buvo sugadintas ar sunaikintas?

15min primena, kad balandžio 19 dieną į Kauno V.Landsbergio-Žemkalnio gatvę sugužėjo daug specialiųjų tarnybų pareigūnų – buvo gautas pranešimas dėl galimai padidėjusio radiacinio fono.

Ilgą laiką vyko intensyvios patikros, teritorija aptverta, dėl galimo pavojaus net nuspręsta iš daugiabučio evakuoti pirmo ir antro aukštų namo gyventojus. Iš viso – 14 žmonių.

Buvo įvestas planas „Skydas“, „Aro“ pareigūnai vykdė galimų sprogmenų paiešką bute ir pastato rūsyje. 1992 metais gimusio vyro namuose buvo rastos galimai sprogstamosios medžiagos, du nenustatyti įrenginiai su padidintu radiaciniu fonu ir įvairios talpos su galimai cheminėmis medžiagomis.

„Rasti įrenginiai bute, metaliniame konteineryje, tad jokio pavojaus gyventojams nekėlė“, – kelios dienos po įvykio 15min teigė Radiacinės saugos centro atstovė.

Cheminių medžiagų rasta ir tam pačiam asmeniui priklausančiame garaže P.Kalpoko gatvėje.

Visas rastas chemines medžiagas išsivežė „Aro“ pareigūnai – jos tiriamos.

Radiaciją skleidę įrenginiai paimti ir Kauno radiacinės saugos darbuotojų nuvežti į Ignalinos radioaktyvių atliekų tvarkymo patalpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas