Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangoje pasimaudžiusios grupuotės vadeivai Vincentui Mačiulaičiui – šaltas dušas teisme

Už narkotikų ir cigarečių kontrabandą – 14 metų laisvės atėmimo. Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį sugriežtino laisvės atėmimo bausmę už narkotikų ir cigarečių kontrabandą nuteistam Vincentui Mačiulaičiui.
Marijanas Taraškevičius ir Vincentas Mačiulaitis
Tikruoju kontrabandos karaliumi pramintas Marijanas Taraškevičius (kairėje) ir Vincentas Mačiulaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Anksčiau nuteistajam buvo skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar paskelbtu nuosprendžiu ji pailginta iki 14 metų. Taip pat skirta 11 tūkst. 295 eurų bauda.

„Būtent V.Mačiulaitis suorganizavo neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių gabenimą ir realizavimą, taip pat suorganizavo neteisėtą labai didelio narkotinių medžiagų kiekio gabenimą ir jų išplatinimą bei narkotinių medžiagų kontrabandą“, – teigia teisėjų kolegijos pirmininkė Elena Vainienė.

V.Mačiulaitis vylėsi, kad Apeliacinis teismas jį išteisins dėl akcizinių prekių gabenimo keliuose epizoduose, nepripažins, kad visuose nusikaltimuose, už kurių padarymą jis nuteistas, jis veikė kaip organizatorius, suras lengvinančių aplinkybių ir atitinkamai paskirs jam švelnesnę bausmę.

Teismas atsižvelgė į tai, kad V.Mačiulaitis neteistas, turi šeimą ir nepilnamečių vaikų, iki suėmimo nedirbo, nes buvo vaiko priežiūros atostogose, Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracijos charakterizuojamas teigiamai.

Lietuvos apeliacinis teismas iš naujo įvertino reikšmingas aplinkybes ir nesutiko su Panevėžio apygardos teismu, skyrusiu švelnesnes įstatyme numatytas bausmes.

Šiuo kovo 4 dieną paskelbtu nuosprendžiu V.Mačiulaitis už neteisėtą akcizinių prekių disponavimą (cigaretėmis) ir narkotikų kontrabandą buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme.

Skirdamas V.Mačiulaičiui bausmes teismas nurodė, kad atsižvelgė į tai, kad V.Mačiulaitis neteistas, turi šeimą ir nepilnamečių vaikų, iki suėmimo nedirbo, nes buvo vaiko priežiūros atostogose, Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracijos charakterizuojamas teigiamai.

Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad V.Mačiulaičio neteisėtoje dispozicijoje buvusių cigarečių bei narkotinių medžiagų kiekiai buvo ypač dideli, o tai didina nusikalstamų veikų pavojingumą.

Konstatuota, kad jis padarė septynis nusikaltimus, buvo jų sumanytojas bei organizatorius, daug kartų baustas įvairiomis administracinėmis nuobaudomis. Taip pat byloje nustatytos tik jo atsakomybę sunkinančios aplinkybės: nusikaltimai, susiję su neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis, padaryti veikiant organizuota grupe.

Pasak teisėjų, nagrinėjamoje byloje V.Mačiulaitis keitė savo parodymus, savo kaltę pripažino tik priremtas įrodymų. Be to, V.Mačiulaitis stengėsi sumenkinti savo vaidmenį, teigdamas, jog buvo tik tarpininkas, o ne nusikalstamų veikų organizatorius. Ši jo pozicija nepasikeitė ir nagrinėjant bylą apeliacinės instancijos teisme.

„V.Mačiulaitis norėjo teismui įrodyti, kad jis nebuvo organizatorius, kad buvo tik tarpininkas ir pripažino kaltę, tačiau teisėjų kolegija neturėjo pagrindo konstatuoti V.Mačiulaičio atsakomybę lengvinančių aplinkybių – prisipažinimo padarius nusikalstamą veiką ir nuoširdaus gailėjimosi, – sako teisėja E.Vainienė.

Apeliacinis teismas už kiekvieną iš V.Mačiulaičio padarytų nusikalstamų veikų paskyrė naujas bausmes, didesnes nei padarytų nusikalstamų veikų sankcijose numatytų bausmių vidurkiai. Jis nusprendė, kad Panevėžio apygardos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą.

Byla Apeliaciniame teisme buvo nagrinėjama pagal Generalinės prokuratūros ir V.Mačiulaičio advokato skundus.

Kartu su V.Mačiulaičiu nuteisti dar keturi asmenys, jiems skirtos lygtinės laisvės atėmimo piniginės baudos.

Cigarečių kontrabanda buvo gabenta 2013-2014 metais vilkikais iš Baltarusijos per Latviją į Lietuvą. Kartais būdavo vežama iki 50 tūkst. cigarečių pakelių, iš užsienio buvo gabenamos įvairių rūšių cigaretės.

Vienas vilkikas su puspriekabe, kurios buvo gabenama kontrabanda, nepriklausė nuteistiesiems, jis grąžintas tikriesiems savininkams. Tačiau nuteistieji lygiomis dalimis valstybei iš viso turės sumokėti apie 44 tūkst. eurų jo vertės.

Tyrimo duomenimis, 2014 metų pradžioje organizuota asmenų grupė, veikusi Lietuvoje, Nyderlanduose ir Rusijoje, turėjo tikslą narkotines medžiagas gabenti tranzitu iš Vakarų Europos į Rusiją.

Nyderlanduose buvo įsigyta daugiau nei 290 kilogramų kanapių dervos.

2014 metų pavasarį kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, Salaperaugio kaime, sustabdžius Lietuvos piliečio vairuojamą vilkiką, puspriekabėje įrengtoje slėptuvėje buvo rasti 96 minėtos narkotinės medžiagos paketai.

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų, tyrimo metu buvo gauta duomenų, kad 2013 metų rudenį ir 2014 m. pradžioje nuteistieji, panaudodami puspriekabes su įrengtomis slėptuvėmis, iš Baltarusijos per Latvijos teritoriją ne kartą gabeno įvairius kiekius cigarečių. Jos buvo realizuojamos Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito