Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Klaipėdos mokyklos ėmė budėti tėvai, ratus suka policija: gauja paauglių gąsdina, muša ir reketuoja

Gąsdinimai, reketas ir smurtas – tokį košmarą patyrė vienos uostamiesčio mokyklos moksleiviai. Bebaimė paauglių gauja, iš vaikų reikalaujanti cigarečių ir pinigų, nuolat sukasi aplink mokyklą, nesibaimina užeiti ir vidun. Išsigandę tėvai įsigijo dujų balionėlius ir ėmė patys budėti prie mokyklos. Tėvai sako, jog vaikai pilni baimių tiek eiti į mokyklą, tiek likti namuose. Pirmadienį policija sulaikė vieną paauglį ir ėmė dažniau patruliuoti aplink šią mokymo įstaigą.
Naujų mokyklinių autobusų perdavimo renginys
Mokyklos bendruomenė pasijuto nesaugiai. Vaikai dėl paauglių išpuolių bijo eiti į ugdymo įstaigą. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klaipėdietė Renata 15min pasakojo, kad į šią mokyklą eina du iš trijų jos vaikų – pradinukė dukra ir septintokas sūnus. Pastarasis buvo užpultas paauglių.

„Rugsėjo 20 dieną mano vaiką sumušė, tuomet po savaitgalio pradėjau budėti tiek aš, tiek kiti tėveliai. Vien mūsų klasėje trys vaikai užgauti. Mano vaikui žandikaulis sutrenktas ir mėlynė didžiausia po akim, kitą vaiką smaugė, terorizavo. Vaikai labai išsigandę, bijo būti namuose, eiti į mokyklą, šoka naktį iš lovos. Jiems, ko gero, prireiks psichologų pagalbos“, – pasakojo Renata.

Vaikai labai išsigandę, bijo būti namuose, eiti į mokyklą, šoka naktį iš lovos. Jiems, ko gero, prireiks psichologų pagalbos, – pasakojo Renata.

Ji kartu su dar keletu tėvelių budi mokyklos prieigose. Tėvai įsigijo dujų balionėlius, nes bebaimiai paaugliai priėję drąsiai rėžia „ką tu man padarysi“.

Pirmadienį sulaikius vieną iš gaujos narių, 15-metį, mokyklos bendruomenė kiek atsikvėpė, tačiau nerimas nedingo. Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teismas spręs dėl kardomosios priemonės nepilnamečiui. Vaikinui bus pareikšti įtarimai dėl kėsinimosi apiplėšti.

Anot mamos, praėjusį ketvirtadienį „iš visų kampų kaip skruzdėlės“ išlindo apie 8–9 tokie gaujos nariai. Moteris spėja, jog jų gali būti ir apie 20.

„Laukiame prie mokyklos, už teritorijos, vaikštom, stebim vaikus. Matome, kad prieina, saugome. Ketvirtadienį bandyta užpulti ne tik mano vaiką, bet ir mane pačią. Išsitraukus balionėlį pasitraukė. Jie koliojasi, mosikuojasi. Gal kažkiek ramiau po suėmimo, bet tai lašas jūroje. Vaikai yra išsigandę. Vienas mokykloje apalpo pamatęs gaujos narius, mano vaikui iš streso vakar sukilo temperatūra. Saugumo neturime. Terorizuoja sauja paauglių, kurie nevaldomi, žino savo teises. Net ir policiją iškvietus jie drąsiai rėžia: „Ką tu man padarysi?“. Ta gauja pasakė, kad puls ir mano namus, ir mano vaikus, jie net sužinojo, kur mes gyvename“, – pasakojo Renata.

Po konflikto, patirto ketvirtadienį, penktadienį moteris vaikų neleido į mokyklą.

Patruliuoja policija

Kaip 15min pasakojo mokyklos direktoriaus pavaduotoja Judita, tėvai vis dar vaikšto prie mokyklos, vyksta policijos patruliavimas. Pareigūnai įeina į mokyklą, suka ratus aplink pastatą. Direktorė policijos prašė aktyviau budėti 11–15 valandomis, būtent tokiu laiku gaujos nariai terorizuoja ir užpuldinėja mokinius.

„Šiandien manau, kad ramiau. Bus tėvų susirinkimas, bus detali informacija tėvams pateikiama. Jautėme poreikį, kad būtų informuoti, kad gera linkme viskas klostosi, kad nusiramintų“, – sakė pavaduotoja. Moteris sako savo akimis nemačiusi gaujos veiksmų. Direktorei ir socialinei pedagogei teko išvysti, kaip gaujos nariai veržiasi į mokyklą, spardo duris.

Pasak pavaduotojos, jų būdavo tai trys, tai keturi. Įvykiai piką pasiekė praėjusią savaitę, tačiau nuogirdų apie užpuldinėjamus ir gąsdinamus mokinius turėta nuo rugsėjo vidurio. Tuomet gauta informacija, jog už mokyklos ribų vyksta reketavimas.

Situacija verčia krūpčioti

Socialinė pedagogė Inga 15min pasakojo mačiusi, kaip vienas šių paauglių veržėsi į mokyklą.

„Buvau apačioje, parbėgo vaikai šaukdami, kad atėjo tas, kur šantažuoja ir skriaudžia. Vaikai parbėgo taip, tarsi kažkas vytųsi. Stengėmės juos apsaugoti, užrakinome duris, iškviečiau policijos pareigūnus, nes atrodė, kad tie paaugliai įeis su visais durų rėmais. Vieno tapatybė mums buvo žinoma, jam 15 metų, jis dažnai būdavo dar su vienu arba dviem paaugliais“, – pasakojo socialinė pedagogė.

Pasak jos, gaujos nariai vaikų reikalavo cigarečių, pinigų, gąsdindavo, jog užmuš ir pasmaugs. Pedagogė, pasiskundus vaikams, peržiūrėdavo vaizdo įrašus, mat mokyklos teritoriją stebi kameros.

„Viskas prasidėjo turbūt rugsėjo 17 dieną, kai direktorė budėjo, atbėgo mūsų aštuntokai ir pasakė, kad grasina, ir jie bijo išeiti. Jie buvo ir į mokyklą įėję. Juos išprašiau. Mokyklos teritorijoje mokinys nukentėjo rugsėjo 20 dieną. Tik vėliau sužinojome, kad rugsėjo 12 dieną vienas mūsų moksleivis vėlai vakare buvo sumuštas mūsų rajone, turėjo smegenų sutrenkimą“, – įvykių eigą dėliojo mokyklos atstovė.

Būta panorėjusių su paaugliais pabendrauti tėvų, tačiau šie išvydo, jog tai nevaldomi bebaimiai chuliganai, nebijantys į akis šokti nei vaikams, nei suaugusiems.

„Vienas tas mums žinomas paauglys, kai buvo įėjęs į mokyklą, mus stebėjo įžeidinėdamas, grasindamas, skambėjo koridorius nuo „čiulpk“ ir visaip, o po kelių sekundžių ėjo buvę mokiniai pasiimti brolių ir sesių, jis užsimojo. Tą dieną policiją kviečiau antrą kartą“, – sakė Inga.

Aišku, širdy ramiau, bet, man atrodo, taip greit nepraeis. Žinote, vieni pagrįstai, kiti ne, vaikai prisikūrė istorijų, sako, kad juos užmuš.

Išgirdusi apie įžūlaus paauglio suėmimą socialinė pedagogė sako kiek aprimusi, tačiau vos vaikai pabeldžia į duris, neslepia, krūptelinti.

„Aišku, širdy ramiau, bet, man atrodo, taip greit nepraeis. Žinote, vieni pagrįstai, kiti ne, vaikai prisikūrė istorijų, sako, kad juos užmuš. Siūlėm ir psichologo pagalbą, kam grasinta pasmaugti. Nerimas yra, reikia laiko pamiršti“, – sakė moteris.

Policijos pareigūnai, reaguodami į gyventojų pranešimus, pirmadienį apsilankė šioje mokykloje, pasikalbėjo su mokyklos administracija ir moksleiviais. Buvo nustatyti galimi įtariamieji ir sulaikytas penkiolikmetis, policijai už vagystes jau žinomas vaikinas. Jis, kaip įtariama, galėjo būti vienas iš moksleiviams grasinusių paauglių. Vaikinas uždarytas į areštinę.

Klaipėdos policija prašo asmenis, galimai nukentėjusius nuo šių paauglių, kreiptis į artimiausią policijos komisariatą ar skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas