Sportas gyvai
2021 02 25 /14:41

Šimtas pareigūnų krėtė „Vaisingumo kliniką“: rasta beveik milijonas neapskaitytų eurų

Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje veikusioje „Vaisingumo klinikoje“, jų vadovų namuose, automobiliuose pareigūnai atliko pusšimtį kratų ir radę neapskaitytų pinigų trečiadienį ir ketvirtadienį sulaikė 9 asmenis. Įtariamojo statusas suteiktas dvylikai asmenų.

Ikiteisminiame tyrime, kuriame dalyvauja būrys pareigūnų iš Klaipėdos, Kauno, sostinės, atliktos kratos įmonės patalpose visuose trijuose miestuose, asmenų gyvenamosiose vietose, transporto priemonėse bei kitur.

Kaip informavo Klapėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai, šiuo metu turimais duomenimis, kratų metu buvo rastas beveik milijonas eurų grynais pinigais, taip pat įvairūs tyrimui reikšmingi buhalterinės apskaitos ir kiti dokumentai, kompiuterinės laikmenos bei kiti daiktai. Iš viso šiuose proceso veiksmuose dalyvavo apie 100 pareigūnų ir specialistų. Proceso veiksmai atlikti ir ketvirtadienio popietę.

Kaip teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė, pareigūnai dirbo kone visą parą. „Įtariama, kad gydymo įstaigoje buvo slepiamos pajamos. Neapskaityta suma preliminariais duomenimis gali sudaryti apie milijonas. Kitos veikos susijusios su pagrindine veikla ir tikslais – apgaulinga apskaita ir piktnaudžiavimo požymiai“, – teigė prokurorė.

Informacija, kad įmonėje galima apgaulinga apskaita pirmiausiai pasiekė policijos pareigūnus. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius teigė, kad sulaikyti ir įmonės vadovai, ir darbuotojai susiję su apskaita. Bus sprendžiamas klausimas dėl jų turto arešto. „Iš pacientų gaunami pinigai buvo netraukiami į apskaitą, o tuos pinigus pasisavindavo, mūsų turimais duomenimis, įmonės savininkai, vadovai“, – sakė R. Vaitkevičius.

Tyrimą atliekančių Klaipėdos apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų surinkti duomenys leidžia įtarti, jog siekdami išvengti mokesčių ir veikdami pagal iš anksto sugalvotą nusikalstamos veikos planą, šios įmonės vadovai atsakingiems darbuotojams buvo nurodę neįtraukti į įmonės buhalterinę apskaitą dalies iš pacientų gautų pajamų.

Taip pat įtariama, kad vėliau šie žinomai neteisingi duomenys apie pajamas, pelną ar turtą buvo įrašyti pateikiant deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai. Valstybei galimai padaryta žala bus nustatyta vėlesniame tyrimo etape.

Ikiteisminis tyrimas šiuo metu atliekamas dėl apgaulingo įmonės apskaitos tvarkymo, padėjimo apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą pateikimo ir piktnaudžiavimo.

Kaip teigė D.Pocienė, už tokią veiką teisės aktai numato laisvės atėmimą iki 8 metų. Paklausta, ar sulaikytieji prisipažįsta apie galimą nusikaltimą, D.Pocienė tokios informacijos nesuteikė. „Šiuo metu vyksta apklausos. Galiu tik pasakyti, kad jie kalba“, – teigė prokurorė.

Lietuvos, JAV ir Izraelio bendrovei „Vaisingumo klinika“ vadovauja buvusio Lietuvos prezidento Algirdo Brazausko žentas Algirdas Usonis. Čia dirba ir A.Brazausko duktė Audronė Usonienė. „Sodros“ duomenimis, įmonėje šiuo metu dirba 45 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius