Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra: DNR tyrimas patvirtino – upėje rastas ieškoto 15-mečio kūnas

Pirmadienį Vilniuje radus upėje nuskendusio jauno žmogaus kūną tik neoficialiai patvirtinta, kad tai ilgai bei įnirtingai ieškomas 15-metis Matas. Trečiadienį gauti ir oficialūs duomenys, patvirtinę aukos tapatybę. Be to, nustatyta ir preliminari nukentėjusiojo mirties priežastis.
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Jau turime DNR tyrimo duomenis. Taip, tai jis“, – trečiadienį per pietus 15min informavo Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Iki šiol teisėsauga tik neoficialiai patvirtino bei įtarė, kad Neries upėje rastas kūnas – dvi savaites ieškoto paauglio Mato.

Prokuroras E.Motiejūnas 15min šiandieną taip pat patvirtino, kad nustatyta ir be žinios dingusio bei ieškoto nepilnamečio mirties priežastis. Anot preliminarios ekspertų išvados, tai – nuskendimas, vandeniui užpildant plaučius.

Pagal įprastas teisėsaugos procedūras, asmeniui dingus, policija pradeda žmogaus dingimo bei paieškos bylą. Šiuo atveju, kai kūnas rastas ir tapatybė patvirtinta, ikiteisminio tyrimo pobūdis formaliai kiek keičiamas: bylos tęsinys vadinamas tyrimu „tiksliai mirties priežasčiai nustatyti.“

Duomenys apie DNR tyrimą ir preliminarią mirties priežastį yra ir maža darbo dalis. Bylą kuruojantis prokuratūros atstovas viliasi, kad kiti bylai reikšmingi duomenys bus nustatyti ir pateikti į bendrą medžiagą per keletą mėnesių. Kai kurie ekspertų analizuojamiems aspektams reikalingi ilgalaikiai tyrimai, o ir jiems pasibaigus neretai prireikia ne vienos savaitės, kad duomenys būtų susisteminti ir rišliai surašyti galutinėje ekspertizės išvadoje.

Jauno žmogus kūnas Neries upėje Vilniaus centre pastebėtas pirmadienio rytą. Liudininkai sekė jį, plukdomą srovės, kol kūnas neužkliuvo už baržos, prišvartuotos netoli sostinės Vingio parko.

Nors ir ši, ir kitos upės atkarpos ne sykį buvo tikrintos tiek iš vandens, tiek iš sausumos, Mato paieškos iki šiol nedavė rezultato: kodėl skenduolis Neryje galėjo likti nepastebėtas, išvakarėse įtaigiai papasakojo asmeniškai paieškose dalyvavęs vilnietis Kęstas.

Kaip portalą lrytas.lt buvo informavęs tas pats bylai vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuroras E.Motiejūnas, dar pirmadienį įvykio vietoje apžiūrint kūną dingusio 15-mečio mama atpažino savo sūnaus drabužius. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla įvykio įkarštyje portalui15min taip pat buvo patvirtinęs, jog įtariama, kad Neryje rastas būtent visuotinai ieškotas jaunuolis, tačiau dėl oficialaus patvirtinimo reikėjo sulaukti būtent DNR tyrimo rezultato iš ekspertų.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmadienį (rugsėjo 30 d.), apie 8 val. 50 min., į Vilniaus pareigūnus kreipėsi Žirmūnų gyventoja. Mato mama pranešė, kad sūnus dingo, naktį išėjęs iš namų, nors anksčiau taip niekuomet nebuvo padaręs.
  • Paskutinį kartą Matas matytas būtent tą naktį iš sekmadienio į pirmadienį 04.21 val., išeinantis iš „Lemon Gym“ sporto klubo Antakalnyje (Antakalnio g.). Pasuko link Šilo g., kirto kelią ties „Caffeine“ kavine ir toliau duomenų apie jaunuolio judėjimo kryptį nėra.
  • „Ant Šilo tilto vidurio rasta kuprinė su visais jaunuolio daiktais, tad su savimi daugiau nieko neturėjo“, – tokie fiksuoti Mato paieškų orientyrai. 15min rašė, kad kuprinėje jaunuolio telefonas dar buvo įjungtas.
  • Lieknas, 15 metų, 175 cm ūgio, vilkėjo trumpus mėlynus šortus „Jack & Jones“, žydrus „Nike“ sportbačius, juodą „Jack & Jones“ džemperį su „Jack & Jones“ užrašu per visą krūtinę“, – buvo nurodomi Mato požymiai.
  • Iki spalio 13-osios, sekmadienio, dar vyko intensyvios 15-mečio paieškos, jos buvo orientuotos daugiausiai būtent į upę. Šią savaitę misiją planuota po trumpo atokvėpio pratęsti.

Apie esminę bylos pažangą šį trečiadienį informuoja ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK).

Spalio 14 dieną iš Neries upės ištrauktas skenduolis. DNR tyrimas patvirtino, kad tai nuo rugsėjo 30 dienos ieškoto penkiolikmečio kūnas, skelbia sostinės policija.

„Dėkojame visuomenei už pagalbą visos paieškos metu ir reiškiame didžiausią užuojautą jaunuolio šeimai ir artimiesiems“, – savojoje interneto svetainėje rašo Vilniaus apskrities VPK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito