Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuroras Arūnas Meška: prekyba žmonėmis įgauna naują pobūdį: vaikai verčiami vogti, suaugusieji – dirbti vergovės sąlygomis

Prekyba žmonėmis pastaruoju metu įgauna naują pobūdį: žmonės parduodami ne tik į seksualinę vergovę, bet ir daugėja vaikų, išvežamų į užsienį vogti, o suaugę vyrai vežami priverstiniam darbui, sako Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Arūnas Meška.
Nusikalsti linkusius jaunuolius įkalbinėja dirbti
Darbininkas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kiek tenka analizuoti praktiką – tiek teisminę, tiek pačių nusikaltimų darymo, – jau pastebima iš tiesų, kad tarp nusikaltėlių pradeda mados keistis ir prekyba vaikais ar suaugusiais irgi įgauna naują pobūdį“, – trečiadienį per Seime surengtą diskusiją apie kovą su prekyba žmonėmis kalbėjo prokuroras.

Pasak A.Meškos, Lietuvos vaikai, dažniausiai kilę iš socialinės rizikos šeimų ar gyvenantys globos namuose, išvežami vogti iš prekybos centrų, dažniausiai – į Skandinavijos šalis. Vaikų grupėms nurodoma pavogti kelių tūkstančių eurų vertės prekių, kurias jie turi atiduoti nusikaltėliams. Prokuroro teigimu, dalis vaikų važiuoja žinodami, kas jiems bus liepta daryti.

„Prokuratūros pozicija yra tokia, kad mes juos identifikuojame kaip prekybos žmonėmis aukas, nes jiems prižadami aukso kalnai, kad vagiliaudami jie uždirbs labai daug pinigų. Tačiau iš tiesų jie apgaunami ir atidirbinėja už bilietą, už tai, kad nepraneštų tėvams“, – kalbėjo prokuroras.

A.Meškos teigimu, šiemet žinomi keturi atvejai, kai vaikai įtraukti į nusikalstamas veikas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad prekybos žmonėmis aukomis tampa ir suaugę vyrai, kuriems užsienyje pažadamas geras darbas, o nuvykus jie verčiami dirbti vergiškomis sąlygomis, negaudami algos. Dažniausiai tokios aukos gabenamos į Jungtinę Karalystę (JK).

Pareigūnas pasakojo, kad šešiolikmetei „praleisti savaitgalį“ Jungtinėje Karalystėje pasiūlė jos naujas pažįstamas. Mergaitė už 3000 svarų (12 tūkst. litų) buvo parduota albanų gaujai.

Vis dėlto daugiausia bylų prekybos žmonėmis srityje tiriama dėl jaunų moterų pardavimo dirbti prostitutėmis. A.Meškos duomenimis, jos iš Lietuvos dažniausiai gabenamos į Jungtinę Karalystę, Olandiją, Vokietiją.

Tokį atvejį, kai Londone išgelbėta prostitucijai parduota nepilnametė lietuvė, pateikė diskusijoje dalyvavęs Londono policijos Kovos su prekyba žmonėmis padalinio atstovas Philas Rashidi.

Pareigūnas pasakojo, kad šešiolikmetei „praleisti savaitgalį“ Jungtinėje Karalystėje pasiūlė jos naujas pažįstamas. Mergaitė už 3000 svarų (12 tūkst. litų) buvo parduota albanų gaujai. Tyrimą atlikusi policija ją rado, išgelbėjo ir grąžino į Lietuvą, o gaujos narius sučiupo.

Ph.Rashidžio teigimu, pastaruoju metu prekybos žmonėmis aukų iš Lietuvos Jungtinėje Karalystėje sumažėjo, tačiau Lietuva lieka viena iš svarbiausių šalių, iš kur moterys atgabenamos į JK. Pernai Kovos su prekyba žmonėmis padalinys, anot pareigūno, susidūrė su 8-10 aukų iš Lietuvos. Daugiausia tai būna suaugę žmonės – tiek vyrai, tiek moterys, tačiau pernai viena byla buvo susijusi ir su nepilnamečiu.

„Lietuva laikoma vienu iš pagrindinių prekybos žmonėmis šaltinių“, – sakė Londono pareigūnas.

Kalbėdami apie kliūtis aiškinantis prekybos žmonėmis nusikaltimus, tiek Londono, tiek Lietuvos pareigūnai minėjo nepakankamą keitimąsi informacija tarp šalių, kai tampa sunku nustatyti, iš kur atgabenta auka ar, priešingai, kur ji išvežta. Prokuroras A.Meška taip pat sakė, jog Lietuvoje tokias bylas aiškintis trukdo specialių tyrėjų trūkumas bei tai, kad apie įtartinai į užsienį išvykstančius žmonės policijai nepraneša jų artimieji ar kaimynai.

Lietuvos teisėsaugos institucijų duomenimis, 2012 metais šalyje buvo atliekami 44 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis. Dauguma tiriamų veikų buvo susijusios su jaunų moterų išvežimu į užsienio valstybes seksualiai išnaudoti ar įdarbinti prostitutėmis.

Pernai 17 asmenų pateikti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis, septyni asmenys nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis. Kaltinimai dėl vaikų pirkimo ar pardavimo pateikti devyniems asmenims, nuteistų dėl to praėjusiais metais nebuvo.

2012-aisiais Lietuvoje pagalbos kreipėsi per 100 nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis asmenų, tačiau ir valstybės institucijų, ir nevyriausybinių organizacijų atstovai pripažįsta, kad oficiali statistika neatspindi realios situacijos.

Šiais metais, prokuroro A.Meškos duomenimis, dėl prekybos žmonėmis Lietuvoje jau pradėti aštuoni ikiteisminiai tyrimai, viename auka – nepilnametis.

Naujausiais Tarptautinės darbo organizacijos skaičiavimais (2002–2011 metų laikotarpiu), pasaulyje verčiami dirbti ir seksualiai išnaudojami 20,9 mln. žmonių, iš jų 5,5 mln. prekybos žmonėmis aukų – vaikai.

Seime trečiadienį pristatytas trijose šalyse – Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje, Italijoje – vykdomas projektas „Europos bendruomenės prieš prekybą žmonėmis“, kuriuo siekiama sukurti ir išbandyti bendradarbiavimo modelį, kuris leistų veiksmingai užkirsti kelią prekybos žmonėmis reiškiniui, atskleisti nusikalstamas veikas ir suteikti reikiamą pagalbą aukai, įtraukiant valstybinį ir nevyriausybinį sektorių, ugdant visuomenę, netoleruojančią prekybos žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai