Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Puntūzų kaime pričiupta porelė vengė paaiškinti, kam naudoja po sėdyne slėptą įrangą

Dronu skraidintas kontrabandininkų krovinys tikslo nepasiekė, apie įvykį Lavoriškių užkardoje praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Lygiai prieš savaitę bepilotę skraidyklę priverstinai nutupdyti teko ir Purvėnų užkardos pareigūnams. Kaip su vienu iš šių įvykių susijusi Puntūzų kaime pričiupta porelė, po „Citroen“ sėdyne kai ką slėpusi, pasieniečiai dar aiškinasi.
Bylos įkalčiai
Bylos įkalčiai / VSAT nuotr.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Lavoriškių užkardos pareigūnai, vykdydami tarnybą Vitkiškių kaimo (Vilniaus r.) apylinkėse, netoli valstybės sienos, išgirdo garsą, būdingą bepilotei skraidyklei. Pasieniečiai blokavo įvykio rajoną ir skubiai pradėjo intensyvias paieškas.

Vietovei blokuoti buvo pasitelktos papildomos pasieniečių pajėgos – atvykus kinologui su tarnybiniu šunimi, atliekta vietovės apžiūra. Operacija buvo sėkminga: anksčiau minėto kaimo apylinkėse, apie 1,5 km nuo valstybės sienos, aptikti trys stačiakampio formos ryšuliai.

Juose buvo 1500 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Tokio krovinio vertė, įskaičiavus privalomus Lietuvoje sumokėti mokesčius yra daugiau nei 6 tūkst. eurų. Cigaretės laikinai saugomos Lavoriškių pasienio užkardoje.

Po valandos tęsdama paiešką ir blokuojant pažeidimo rajoną Lavoriškių užkardos sargyba ties Vilniaus rajono Puntūzų kaimu patikrinimui sustabdė automobilį „Citroen“ su Jungtinės Karalystės registracijos numeriais. Automobilį vairavo 33-ejų Lietuvos pilietis.

Kartu su juo vyko 23-ejų lietuvė. Patikrinimo metu automobilio salone, po sėdyne buvo rasta radijo stotelė „Baofeng“. Nei vienas vykusiųjų negalėjo paaiškinti, kam ji skirta.

Sulaikius asmenis išsiaiškinta, kad tai Vilniaus rajono gyventojai.

Nei jaunas vyras, nei mergina negalėjo paaiškinti, kam skirta radijo stotelė „Baofeng“.

Patikrinę dokumentus, pasieniečiai nustatė, kad asmuo pakartotinai vairavo transporto priemonę, kai atimta teisė vairuoti. Už vairavimą neturint tam teisės pasieniečiai skyrė 900 eurų baudą ir teisę vairuoti atėmė dar 18 mėnesių.

Taip pat nustatyta, kad abu piliečiai, esant paskelbtai valstybės lygio ekstremaliai situacijai į pasienio ruožą pateko neturėdami VSAT išduoto leidimo. Už tai jiems skirti įspėjimai.

Dėl šio įvykio atliekamas tyrimas. Aiškinamasi, ar būtent šio krovinio ir ieškojo tiedu pasieniečių užklupti amenys.

Tuo metu liepos 28 d. VSAT skelbė taip pavadintą pranešimą: „Pavydėtina pasieniečių sėkmė: per keletą valandų – dvi baltarusiškų rūkalų „verslininkų“ skraidyklės“.

Lygiai prieš savaitę, irgi naktį iš ketvirtadienio į penktadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Purvėnų užkardos pareigūnai, vykdydami tarnybą Eišiškių miesto (Šalčininkų r.) apylinkėse, apie 750 m nuo valstybės sienos, išgirdo garsą, būdingą bepilotei skraidyklei.

Pasieniečiai tuojau pat panaudojo dronų užkardymo priemonę, ir po kelių minučių skraidyklė buvo priverstinai nutupdyta. Liko ją surasti. Apžiūrėdami vietovę, VSAT pareigūnai droną rado šalia gimnazijos stadiono.

VSAT nuotr./Bylos įkalčiai
VSAT nuotr./Bylos įkalčiai

Penktadienio rytą tęsdama paiešką, Purvėnų užkardos pasienio sargyba ties Mateikonių kaimu (Šalčininkų r.) užfiksavo skraidinamą nedidelį bepilotį orlaivį. Tikrindami vietovę, kelyje Mateikonys–Padvarionys, pasieniečiai pastebėjo stovintį automobilį „Audi A6“ lietuviškais valstybinio numerio ženklais. Jaunesnysis vyras rankoje laikė pultelį, kuriuo valdė droną.

Sulaikius šiuos vyrus, išsiaiškinta, jog tai 30-ies ir 55-ies vietos gyventojai. Dėl nustatyto administracinio nusižengimo – bepiločių orlaivių skrydžių vykdymo virš pasienio zonos oro erdvėje, neturint tam teisės, – surinktą medžiagą pasieniečiai perduos Lietuvos transporto saugos administracijos Civilinės aviacijos skyriui.

VSAT nuotr./Bylos įkalčiai
VSAT nuotr./Bylos įkalčiai

Apžiūrėdami vietovę, kurioje kontrabandininkas valdė droną, VSAT pareigūnai aptiko tris ryšulius. Juose buvo 600 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis. Neabejotina, kad būtent šio krovinio, naudodami nedidelį droną, ir ieškojo tiedu pasieniečių užklupti vyrai.

Dėl šio įvykio atliekamas tyrimas.

Eišiškėse perimtas kontrabandininkų bepilotis orlaivis – šiemet jau septintas, kurį priverstinai nutupdė Purvėnų užkardos pasieniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas