Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 26 /15:55

Riaušių byloje – drąsiausio kaltinamojo išpažintis: taip, mėčiau kiaušinius!

„Ką jūs galite paliudyti teismui dėl jums pareikšto kaltinimo?“ – į kaltinamąjį, kuris pirmas iš 87 teisiamų asmenų sutiko duoti parodymus teismui, kreipėsi kolegijos pirmininkas Jeugenijušas Jaglinskis. Trečiadienio popietę teismas sostinėje, nagrinėjantis riaušių prie Seimo bylą, žengė į naują, palyginti konstruktyvų šio baudžiamojo proceso etapą.

„Kokius veiksmus asmeniškai atlikote prie Seimo rūmų?“, – konkretumo vylėsi teismas.

„Vaikščiojau, kalbėjau. Kaltinamajame akte ką perskaitė – visa tą padariau. Spyriau, smūgiavau, mečiau kiaušinius“, – patvirtino kaltinamasis T.Janušauskas.

Atvyko iš uostamiesčio

Lemtingą dieną šis vyras su šeima į sostinę atvyko iš Klaipėdos.

„Paskandavome, pasiklausėme kitų žmonių, ką šneka“, – prabilo kaltinamasis Tomas Janušauskas, prisimindamas ką riaušių dieną veikė prie parlamento rūmų.

Jis teigė, kad jautė prie Seimo kylančią įtampą, nesibaigiančias intrigas.

Minia reikalavo politikų išeiti į lauką pasikalbėti. Dalis Seimo narių, anot kaltinamojo, to nepabūgo, atėjo su žmonėmis pabendrauti.

„Kaltinime paminėta, kad metėte kiaušinius į pareigūnus“, – detalizavo teisėjų kolegijos pirmininkas.

„Taip. Tuo metu susigundžiau“, – patvirtino T.Janušauskas.

Vyro teigimu, „nenustatytas asmuo“ buvo padėjęs kiaušinių dėžutę ant žemės ir pasiūlė juos naudoti atakai prieš Seimą bei rūmus saugančius pareigūnus. „Visos pakuotės tikrai neišmėčiau – jie žaibiškai dingo“, – dar pridūrė kaltinamasis, bet kitų kiaušinių mėtytojų įvardinti negalėjo.

„Tebūnie, kad spyriau“, – dar vieną epizodą pripažino kaltinamasis.
T.Janušauskas taip pat pripažino nustūmęs reportažą rengusį TV operatorių ir raginęs jį eiti lauk.

Vyras sakė, kad nenorėjo skiepytis nuo koronaviruso, dėl to nebuvo įleidžiamas į parduotuves, išvargo psichologiškai.

„Kodėl taip elgėtės, ko siekėte?“ – savo ketinimus ir veiksmus prašė apibendrinti teisėjas M.Striaukas.

„Dabar galvoju, kad blogai padariau. Suprantu savo klaidą. O tuo metu kažkoks azartas, užbūrimas mane apėmė. Tiesiog vidinis balsas pasakė, kad kažką daryčiau“, – parodymus teismui davė kaltinamasis.

Dauguma kitų kaltinamųjų teismui yra pareiškę, kad duos parodymus tik pačioje proceso pabaigoje, po visų liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausų.

Aimanavimai, šaukimai, vėmimai. Viena mergina vos nenumirė, nes kažkas papurškė tų dujų jai į burną.

Vienas iš teisme dirbančių advokatų paprašė šio kaltinamojo smulkiau prisiminti, kaip ir kokioje stadijoje pareigūnai panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas, koks buvo tų dujų poveikis.

„Aimanavimai, šaukimai, vėmimai. Viena mergina vos nenumirė, nes kažkas papurškė tų dujų jai į burną. Žmonės krito nuo jų“, – parodymus davė T.Janušauskas.

Didžiulės apimties byla

Šioje byloje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių. Byloje yra 25 nukentėjusieji ir 242 liudytojai iš visos Lietuvos. Šiemet iš viso numatyta surengti 16 teisiamųjų posėdžių, primena BNS.

Byloje jau išspręsta per 200 įvairių proceso dalyvių prašymų, tarp jų – leisti išvykti iš šalies, dalyvauti teisme nuotoliu, leisti susipažinti su bylos medžiaga, prašymai pakeisti gynėją ir kiti. Taip pat priimta per 40 nutarčių dėl laikino nuosavybės teisės apribojimo.

Riaušių prie Seimo baudžiamoji byla Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė sausį, dėl itin didelio proceso dalyvių skaičiaus ir ypatingai didelės apimties ji pripažinta galinčia užsitęsti, bylai nagrinėti sudaryta trijų teisėjų kolegija.

Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje, vienam jų yra paskelbta paieška.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

VIDEO: Į riaušininkų bylą A.Lobovas atsinešė ventiliatorių, o Celofanas pažadėjo pranešti, kur išvežti vaikai

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito