Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 13 /13:36

Riaušių bylos dalyvius sukviesti į teismą sunku: „Gavo 9 dūrius peiliu, nežinau, kada medikai leis“

Vilniaus miesto apylinkės teismo trijų teisėjų kolegija trečiadienį po ilgesnės pertraukos mėgina tęsti didžiąją riaušių bylą. Jau išvakarėse skelbta, kad dėl proceso ignoravimo bent 7 iš 87 kaltinamųjų yra skirtas priverstinis atvesdinimas. Posėdyje paaiškėjo, kad vieno kaltinamojo į teismą neišleido medikai: jis sveiksta po brutalaus smurtinio užpuolimo. Taip pat teismui teko gintis nuo dar vieno nušalinimo.
Vilniaus miesto apylinkės teisme tęsiasi prie Seimo vykusių riaušių bylos nagrinėjimas
Vilniaus miesto apylinkės teisme tęsiasi prie Seimo vykusių riaušių bylos nagrinėjimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl bylos masto visų jos dalyvių prašoma atvykti į teismą anksčiau, tačiau ir šį trečiadienio rytą, po kelių mėnesių vasaros pertraukos, 10.30 val. posėdis dar nebuvo „normaliai“ prasidėjęs – kaskart pirmoji valanda ar net daugiau laiko skiriama organizaciniams klausimams.

Kas atvyko į salę, kas prisijungė nuotoliu, ar visi kaltinamieji turi gynėjus ir t.t. – kyla daugybė tokio pobūdžio klausimų.

Sabaliauskaite, čia ne jūsų kiemas ir ne buitiniai santykiai. Prašome laikytis teisme nustatytos tvarkos – drausmės iš šios kaltinamosios griežtai pareikalavo teisėjas.

„Mano ginamasis gavo 9 dūrius peiliu. Yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Jis buvo patekęs į ligoninę, yra pripažintas nukentėjusiuoju. Nežinau, kada medikai leis jam dalyvauti teisme“, – tokį siužetą apie vieną neatvykusį kaltinamąjį papasakojo advokatas.

„Ir mano ginamasis dėl sveikatos nedalyvauja. Pažyma bus pristatyta“, – pasisakė ir kito kaltinamojo advokatė.

Procesas kaskart kupinas „staigmenų“

Apskritai šios bylos nagrinėjimas kaskart pažeria staigmenų. Kolegijai pirmininkaujantis teisėjas išvardijo tris advokatus, kurių pavardės jo dokumentuose nurodytos, kaip šios bylos naujokų. Teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis iškart replikavo, kad gynėjų kaita labai apsunkina procesą, nes tenka atlikti tuos pačius formalumus, derinimus ir pan.

Kolegijos vadovo žodžius tarsi patvirtino viena teisininkė, kuriai ši byla nauja. „Su savo ginamuoju dar net nesu bendravusi. Tikiuosi, jis prie manęs prieis, jei jam ši gynyba atrodo svarbi“, – prabilo advokatė.

Dar kelios šiandienės staigmenos: vienas advokatų pareikalavo bylą grąžinti prokurorams trūkumams pašalinti.

Kitas gynėjas savo ruožtu prašo bylą jo ginamojo atžvilgiu išskirti į atskirą procesą, nes asmuo pilnai pripažįsta kaltę ir nori greitesnio teismo.

Iš savo vietos pakilo ir kaltinamoji Adelina Sabaliauskaitė. Ji pareiškė gavusi iš teismo raštinės vieną vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota jos kaltė. A.Sabaliauskaitė paleido tą įrašą iš savo kompiuterio teismo salėje. „Čia aš raginu nemėtyti akmenų. Ar vėliau bus naujų įrašų, kurie patvirtina mano kaltę“, – komentavo ir atsakymo reikalavo ši kaltinamoji.

Prašau teisėjų susirinkti daiktus ir eiti namo! – labiau turgaus aikštei nei teismo salei būdingą retoriką įvaldęs Celofanas.

„Sabaliauskaite, čia ne jūsų kiemas ir ne buitiniai santykiai. Prašome laikytis teisme nustatytos tvarkos“, – drausmės iš šios kaltinamosios griežtai pareikalavo teisėjas Mindaugas Striaukas.

„Ar yra suskirstyti vaizdo įrašai pagal asmenis? Taip ar ne? Atsakykite! Jūs privalote pasakyti“, – iš savo vietos teismo suole stryktelėjo kaltinamasis A.Kandrotas-Celofanas.

Tuo metu Astra Genovaitė Astrauskaitė, aršiai reikalavusi dėmesio, po kelių nepaisytų įspėjimų buvo pašalinta iš teismo salės.

„Kandrotai, prašom patylėti! Girdėjote? Ar supratote? Galite būti pašalintas ir jūs iš teismo salės“, – teisėjams teko tramdyti ir kaltinamąjį A.Kandrotą-Celofaną.

11.11 val. A.G.Astrauskaitei leista grįžti į teismo salę. Tuo metu procesas dar buvo įstrigęs įvairių prašymų ir organizacinių klausimų sprendimų džiunglėse.

Vėl siekė teisėjų nušalinimo

Celofano advokatas pareikalavo visos teisėjų kolegijos nusišalinti nuo bylos, primindamas ankstesnį bylos siužetą: šis teismas A.Kandrotui buvo skyręs griežtą kardomąją priemonę, o aukštesnis teismas ją panaikino, kaip neteisėtą ir nepagrįstą.

„Kiek žinau, teisėjams labai nepatinka, kaip jų sprendimai atšaukiami. Reikalauju nusišalinti, kad nebūtų vėliau ateityje man keršijama. Prašau teisėjų susirinkti daiktus ir eiti namo!“ – progos teisme pasisakyti lyg bulvare nepraleido ir pats Celofanas.

Radikalus prašymas vėl išmušė teismą iš bandymo dirbti konstruktyviai ir siekti bent minimalios proceso pažangos. Teisėjų kolegija posėdį nutraukė, įsipareigodama raštu atsakyti į prašymą dėl nušalinimo ir žadėjo verdiktą pranešti netrukus, trečiadienį po pietų.

„Natūralu, kad pirmos instancijos teismo gali būti viena nuomonė, o aukštesnės instancijos teismo – kita nuomonė šiuo klausimu“, – popietę teismas motyvavo, kodėl nenusišalino nuo bylos.

Tai, kas po pietų vyksta salėje, galėtų būti pavadinta bandymu suvaldyti procesinę sumaištį.

Nutartyje taip pat pažymima, kad pakeisti ar panaikinti teismo sprendimai savaime neįrodo, jog teisėjai yra šališki, suinteresuoti bylos baigtimi ar dėl kitų aspektų negali tęsti bylos nagrinėjimo.

Išsprendus klausimą dėl teismo nušalinimo, bylos nagrinėjimas ir toliau nevyksta sklandžiai. Tai, kas vyksta salėje, galėtų būti pavadinta nebent bandymu suvaldyti procesinę sumaištį.

Bus papildyta

2021 metų vasarą Seimą apgulusios minios aktyvistai šį trečiadienio rytą vėl buvo laukiami kituose sostinės rūmuose – jiems paruošti kaltinamųjų suolai Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, prieštaringos reputacijos mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, daugelio protestų dalyvis jonavietis Andrejus Lobovas ir dešimtys kitų – vadinamosios riaušių prie Seimo bylos kaltinamųjų sąraše iš viso yra 87 asmenys iš visos Lietuvos.

15min primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. prie Seimo vyko mitingas dėl valdžios taikytų bei dar planuotų ribojimų gyventojams be galimybių paso, o vakare taiki protesto akcija peraugo į smurtinius neramumus: skriejo akmenys, vyko susirėmimai su pareigūnais.

Riaušių prie Seimo metu sužeista mažiausiai 18 pareigūnų (12 policininkų ir 6 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai). Teisėjas balandžio 26-ąją paskelbė naujausius duomenis, kad nukentėjusiųjų sąraše yra iš viso 25 asmenys, keliolika iš jų ir asmeniškai dalyvauja posėdyje.

Dalis įtariamųjų riaušininkų (26 asmenys) buvo sulaikyta neramumų įkarštyje, bet dauguma sulaukė teisėsaugos dėmesio tik tyrėjams peržiūrėjus daugybę filmuotos medžiagos bei apdorojus masę kitokių duomenų.

Tyrimo metu iš viso įtarimai buvo pareikšti 101 asmeniui, prieš teismą stojo dauguma jų, išskyrus tuos, kurių atžvilgiu byla nutraukta nesurinkus pakankamai įrodymų.

136 tomų apimties baudžiamąją bylą nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės teismo trijų teisėjų kolegija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito