Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riaušių prie Seimo baudžiamojoje byloje – priverstinis 7 kaltinamųjų atvesdinimas

Vilniaus miesto apylinkės teisme toliau tęsis baudžiamosios bylos, kurioje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių, nagrinėjimas. Teismas kreipėsi į pareigūnus dėl septynių kaltinamųjų priverstinio atvesdinimo į numatytą rytdienos posėdį.
Teismo posėdis dėl prie Seimo vykusių riaušių
Teismo posėdis dėl prie Seimo vykusių riaušių / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šį trečiadienį, rugsėjo 13 d. sostinės teismo Konferencijų salėje numatytas jau šeštasis savo apimtimi didžiausios Lietuvoje bylos posėdis.

Teismas kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus dėl septynių kaltinamųjų priverstinio atvesdinimo į numatytą posėdį.

Laikytina, kad jie praleido posėdį be svarbių priežasčių.

„Pastarąjį kartą buvo kaltinamųjų, kurie neinformavo teismo ir neatvyko į posėdį. Laikytina, kad jie praleido posėdį be svarbių priežasčių, todėl buvo priimtos nutartys dėl priverstinio jų atvesdinimo, – trečiadienio posėdžio išvakarėse sakė teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis. – Taip pat gavome naujų kaltinamųjų prašymų, kuriuos teks nagrinėti. Be to, pasikeitė ne vieno kaltinamojo gynėjas, todėl vėl teks imtis su advokatais susiejusių procesinių veiksmų. Pagal sudarytą planą toliau numatyta ir kaltinamųjų apklausa.“

Baudžiamoji byla Nr. 1-716-486/2023 Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė 2023 m. sausio mėnesį ir buvo paskirta teisėjui J.Jaglinskiui. Teismo pirmininkės įsakymu dar vasario mėnesį ji buvo pripažinta galinčia užsitęsti dėl itin didelio proceso dalyvių skaičiaus ir ypatingai didelės apimties. Šią bylą sudaro net 137 tomai, joje yra 87 kaltinamieji, 25 nukentėjusieji ir 242 liudytojai iš visos Lietuvos.

Teismo pirmininkės sprendimu vasario pabaigoje bylai nagrinėti buvo sudaryta trijų teisėjų kolegija: kolegijos pirmininkas ir pranešėjas J.Jaglinskis, nariai – teisėjai Mindaugas Striaukas ir Zina Vilnienė.

2023 balandžio 26 d. įvyko pirmasis teismo posėdis, kuriame buvo nustatomos kaltinamųjų tapatybės, suderinama informacija dėl gynėjų, o posėdžio pabaigoje pareiškus nušalinimą teisėjui M.Striaukui, šio klausimo sprendimas buvo atidėtas iki kito posėdžio.

2023 m. gegužės 17 d. per antrąjį posėdį buvo paskelbta teismo nutartis netenkinti prašymo dėl teisėjo M.Striauko nušalinimo. Nors dalis kaltinamųjų (iki 15 asmenų) be teismo leidimo ir kolegijos pirmininko būdami įspėti dėl galimo procesinių prievartos priemonių taikymo paliko teismo posėdžių salę, posėdis buvo tęsiamas: toliau nustatomos kaltinamųjų tapatybės, sutikrinama informacija dėl gynėjų, kaltinamiesiems paskelbiamos jų procesinės teisės ir pareigos (BPK 22 str. 3 d.), pradėti klausytis proceso dalyvių prašymai.

Kai prokurorai pareiškė prašymą be leidimo pasišalinusiems kaltinamiesiems skirti baudas (BPK 248 str.) ir griežtinti kardomųjų priemonių sąlygas, išklausytos proceso dalyvių pozicijos dėl kitų pareikštų prašymų ir bylos nagrinėjimas iš esmės atidėtas.

2023 m. gegužės 24 d. per trečiąjį posėdį, kai vienas iš kaltinamųjų pareiškė pakartotinį nušalinimą teisėjui M.Striaukui, kiti kolegijos nariai atmetė šį pareiškimą. Per toliau tęsiamą posėdį buvo nustatomos į ankstesnius posėdžius neatvykusių kaltinamųjų tapatybės, sutikrinami duomenys dėl gynėjų, toliau sprendžiami proceso dalyvių prašymai ir pradėtas bylos nagrinėjimas iš esmės – pradėtas garsinti kaltinamasis aktas, pažymima Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Giedriaus Janonio antradienį paviešintame pranešime.

2023 m. birželio 21 d. per ketvirtąjį posėdį buvo toliau tęsiamas kaltinamojo akto garsinimas, taip pat priimamos nutartys, kuriomis išspręsti proceso dalyvių prašymai, atlikti kiti įrodymų tyrimo veiksmai.

2023 m. liepos 26 d. buvo toliau garsinamas kaltinamasis aktas, aiškinamasi kaltinamųjų pozicija dėl kaltinamojo akto ir klausomasi kaltinamųjų parodymų.

2023 m. nagrinėjant šią bylą numatyta surengti 16 teisiamųjų posėdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito