Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romainiai ūžia – aplink namus slampinėja įtartini asmenys: per metus pradėti 23 tyrimai

Romainių Kaune gyventojai vienas po kito dalijasi namų vaizdo stebėjimo sistemomis užfiksuotus įtartinus asmenis, naktimis slampinėjančius aplink jų būstus, automobilius, tikrinančius sandėliukus. Atokūs, tačiau sparčiai augantys Romainiai tapo vienu patraukliausių vagių taikinių. Pasak Kauno apskrities policijos, per šiuos metus pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių.
Įtartini asmenys Romainiuose
Įtartini asmenys Romainiuose / Nuotrauka iš vaizdo stebėjimo kameros Romainiuose

„Čia Kalėdų dvasios, kurios moko skrudžus dalijimosi prieš šventes. Žiūri, kam dovanų atnešt per Kalėdas, apžiūrinėja, kur lįsti per šventes“, – Romainių gyventojus vienijančioje feisbuko grupėje netrūksta ir tokios ironijos.

Bendruomenė ūžia jau visą savaitę. Žmonės vienas po kito fiksuoja du asmenis, tykojančius jų turto. Seniūnas neva neatrašo į laiškus, o ir policijos ekipažai prasuka retai. Kas belieka? Viešinti įrašus, kurių pagalba vagys galbūt bus išaiškinti, ir pakaitomis patiems budėti.

Nuotrauka iš vaizdo stebėjimo kameros Romainiuose/Įtartini asmenys Romainiuose
Nuotrauka iš vaizdo stebėjimo kameros Romainiuose/Įtartini asmenys Romainiuose

„Nežinau, kaip kiti rajonai, bet Romainius tai labai (vagys – aut. past.) mėgsta. Nuo vazonų iš terasos iki mašinų“, – feisbuko grupėje reziumavo viena romainiškė.

Kita pyko dėl to, kad kol iškviesta policija atvyksta, įtartinų asmenų jau nebūna likę nė kvapo. Pasak jos, vagišiai, kurie dažniausiai būna du, savo automobilius palieka krūmuose. Pasišviesdami telefonu jie šniukštinėja kaimynystėje, tikrindami, ką galėtų nugvelbti. Ne kartą šį duetą užfiksavo ir Romainių gyventojų vaizdo stebėjimo kameros.

VIDEO: Slampinėjantys įtartini asmenys Romainiuose

„Romainių seniūnas į laišką neatrašė, kaip ir numaniau. Laukinius vakarus gal žaist reiks pradėt? Ar patiems naktimis patruliuot po rajoną? Siūlau draugiškai kooperuotis ir rašyti laiškus seniūnui dėl dažnesnio policijos patruliavimo“, – siūlė dar vienas susirūpinęs vietos gyventojas.

Laukinius vakarus gal žaist reiks pradėt? Ar patiems naktimis patruliuot po rajoną?

Gruodžio 20 dieną skelbtame įraše Romainių bendruomenės feisbuko grupėje vienas asmuo apibūdino tuos du „žygeivius“: „Vienas – žemas, su gobtuvu, kitas – aukštesnis, su atšvaitu ant kuprinės. Girdėjom visą naktį Vijūkuose signalizacijas kaukiant.“

Kita komentatorė patikino aprašytus asmenis mačiusi neseniai nakties metu grįždama iš renginio. Prasilenkė ji su jais mašina Bivylių gatvėje.

VIDEO: Aplink Romainių gyventojų namus slampinėja įtartini asmenys

„Jie tokiu laiku važiavo su dviračiais. Vienas viena kelio puse, kitas kita. Pristabdžiau, bandžiau įsižiūrėt į juos, tai sukišo savo galvas į gobtuvus. Pamatė, kad stebiu juos. Visa tai truko akimirką, po ranka neturėjau telefono, kad nufotografuočiau juos ir priduočiau policijai“, – rašė moteris.

Vienas gyventojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuoti tie du daugelio minimi asmenys. Nors pas jį į kiemą vagišiai vis dėlto neužsuko, galiausiai apšvarino kaimyną.

„Pas mus ir kaimynus ką tik buvo apsilankę. Renka pareigūnai informaciją, nes apvogtas kažkieno automobilis. Atrakinta be laužimosi, tai „narkomanai“ turbūt turi keyless signalo dublikatorių nusipirkę“, – sava patirtimi dalijosi romainiškis.

Dar viena moteris tikino, kad darbavosi duetas ir Parko gatvėje – buvo įlindę į jų mašiną, tačiau nieko vertingo nerado. Tikrintas ir kito gyventojo sandėliukas.

VIDEO: Romainiuose slampinėjantys įtartini asmenys

„Prieš porą dienų tie patys vagys buvo Lampėdžiuose apsilankę. Laimei, pastebėjau, kaip suveikė judesio lempa. Išbėgau į kiemą, tai apsisukę jie nuėjo. Taikėsi į mašinas. Gerai juos mačiau, atpažinčiau“, – toje pačioje feisbuko grupėje rašė dar viena moteris.

Vienas vyras pasiūlė visiems nusistatyti savo vaizdo stebėjimo kameras taip, kad reaguotų į judesį ir informacija būtų perduoda garsiniu signalu, pvz., į mobilųjį telefoną. Dauguma kamerų, pasak jo, turi tokią funkciją.

Kauno apskrities policija 15min patvirtino, kad vagysčių Romainiuose išties netrūksta. Nuo sausio 1 iki gruodžio 23 dienos Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate yra pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių. 5 pradėti per pastaruosius mėnesius.

Nuo sausio 1 iki gruodžio 23 dienos Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate yra pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių.

„Dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose padaryta didelė žala – viršijanti 12 500 eurų. Pastebima, kad dažniausiai vagystės, ypač kada yra padaroma didelė žala, vykdomos iš statomų namų, vagiant įrankius, dujinius katilus ir panašius dalykus. Tokių naujai statomų būstų yra tankiai apgyvendintuose Romainiuose, kuriuose taip pat yra nemažai naujakurių, tad policijos pareigūnai pataria gyventojams būti budriems, pamačius įtartinus asmenis ir įtariant daromą teisės pažeidimą nedelsiant apie tai pranešti skubios pagalbos telefono numeriu 112.

Turint filmuotos medžiagos, kurioje matytųsi įtartinų asmenų veidai ar išskirtiniai bruožai, taip pat prašome apie tai informuoti policijos pareigūnus, kreipiantis į artimiausią policijos komisariatą. Galbūt vagystė tuo metu ir nebuvo įvykdyta, bet prisidėsite užkardant kitas nusikalstamas veikas“, – prašė Kauno apskrities policija.

Taip pat pareigūnai priminė gyventojams, kurie švenčių metu vyksta lankyti artimųjų, nepamiršti užrakinti durų, uždaryti langų, balkonų, įjungti namų signalizaciją bei apie kelionę informuoti tik kaimynus, o ne paskelbti apie tai socialiniuose tinkluose, kuriuos gali stebėti ir ilgapirščiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito