Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 11 08

Didžiausio kyšio byla: kokią žinutę apie teisingumą visuomenei siunčia teismas?

„Esu girdėjęs interviu su teisėjais, kurie visiškai nuoširdžiai sako, kad kai mato „baltosios apykaklės“ kaltininką, intelektualių nusikaltimų kaltininką – psichologiškai tokį žmogų yra labai sunku pasiųsti už grotų“, – sako Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės instituto mokslininkas Skirmantas Bikelis, kalbėdamas apie teismo skirtą bausmę buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliui Šiliauskui, kuris nuteistas už didžiausią Lietuvos istorijoje kyšį.
„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Klausimus ir abejones kelia ir visuomenė – kodėl už stambaus masto kyšininkavimą kaltininkas sulaukė tik tokios bausmės? Ir kokią žinutę apie teisingumą tuomet visuomenei siunčia teismas?

Bausmė – 70 tūkst. eurų bauda

Buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui už kyšininkavimą teismas skyrė 70 tūkst. eurų baudą. Pradėjus tyrimą dėl kyšininkavimo ši byla nuo pat pradžių buvo vadinama „rekordinio kyšio byla“.

V.Šiliauskas nuteistas už tai, kad eidamas minėtas pareigas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai
STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai

Įskaičius V.Šiliauskui sulaikyme praleistą laiką, jam reikės sumokėti 65 tūkst. eurų. Jam septyneriems metams uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Prokuroras kaltinamajam siūlė skirti šešerius metus nelaisvės bei 30 tūkst. eurų baudą, tačiau teismo vertinimu tai nebūtų teisinga bausmė vedusiam, dirbančiam, vaikų turinčiam asmeniui, kuris iki tol nebuvo teistas ir nekelia pavojaus visuomenei.

Kaip pirmadienį paskelbė Kauno apygardos teismo teisėjas Audrius Meilutis, iš V.Šiliausko taip pat bus išieškota kyšio dydžio suma.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Teisėjas Audrius Meilutis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Teisėjas Audrius Meilutis

Pasak A.Meilučio, buvusio savivaldybės administracijos vadovo versija, jog 300 tūkst. eurų iš J.Kriaučiūno jis siekė gauti norėdamas įsigyti namą Tenerifėje, buvo nuosekli ir pagrįsta kitais faktais – bilietais, iš kurių matyti, jog jis su šeima rengėsi išvykti į šią Ispanijos salą. Ši aplinkybė tapo argumentu jį tuomet suimant.

V.Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę – tai, kaip ir jo gailėjimasis, teismo pripažinta lengvinančiomis aplinkybėmis.

Teisėjo teigimu, skiriant bausmę įvertinta ir tai, jog jo išsamių parodymų pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

Šis teismo sprendimas dar nėra įsiteisėjęs ir galės būti skundžiamas.

Visuomenė stebisi ir kelia klausimus

Po teismo paskelbto sprendimo viešoje erdvėje į jį sureagavo ir visuomenė. Savo nuomone pasidalijo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

„Ekonomikoje yra toks terminas RRR (risk reward ratio). Tai santykis tarp rizikos ir potencialaus atlygio. Jei rizika didelė, o atlygis mažas – neapsimoka net veltis. Jei rizika maža, o atlygis didelis, tokios progos praleisti nevalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius