Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šachmatininkui A.Jegorovui – 8 metų nelaisvė: „Jis pasikėsino į fundamentalią vertybę“

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą pagal nuteistojo Aleksandro Jegorovo ir jo gynėjo advokato apeliacinį skundą dėl Kauno apygardos teismo 2018 m. gegužės 10 d. nuosprendžio, kuriuo A.Jegorovas pripažintas kaltu ir nuteistas už neįgalios, bejėgiškos būklės motinos nužudymą laisvės atėmimu devyneriems metams, bausmę atliekant pataisos namuose.
Aleksandras Jegorovas tesme
Aleksandras Jegorovas tesme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuteistasis A.Jegorovas ir jo gynėjas apskundė jam Kauno apygardos teismo nuosprendžiu paskirtą bausmę. Lietuvos apeliacinis teismas 2018 m. spalio 18 d. nuosprendžiu laisvės atėmimo bausmę sušvelnino iki penkerių metų. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino šį nuosprendį ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Iš naujo išnagrinėjęs apeliacinį skundą, Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį ir nuteistajam paskyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistasis ir jo gynėjas mano, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, ir apeliaciniame skunde prašė bausmę sušvelninti bei paskirti švelnesnę, nei įtvirtinta baudžiamajame įstatyme (baudžiamajame įstatyme tam, kas nužudė savo artimą giminaitį ar šeimos narį, numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos).

Jie nesutiko su apygardos teismo išvada, kad neva nuteistasis nusikaltimą padarė norėdamas išspręsti sau nepalankią problemą ir išvengti rūpinimosi motina.

Jie nesutiko su apygardos teismo išvada, kad neva nuteistasis nusikaltimą padarė norėdamas išspręsti sau nepalankią problemą ir išvengti rūpinimosi motina. Anot apeliantų, kad elgesys nebuvo iš anksto suplanuotas, patvirtina ir 2017 m. birželio 10 d. socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje nuteistojo draugui parašyta žinutė: „Nutraukiau mamos kančias, nebeatlaikiau įtampos.“

„Jegorovas padarė nusikaltimą žmogaus gyvybei, atėmė gyvybę bejėgiškos būklės šeimos nariui – savo motinai, t.y. pasikėsino į ypatingą, fundamentalią vertybę – žmogaus gyvybę, kuri vertybių hierarchijoje užima aukščiausią statusą. Taip pat pasikėsino ir į tokią konstitucinę vertybę kaip šeima, į ypatingą ir konstituciškai vertingą motinos ir sūnaus ryšį. Nusikaltimu padaryti padariniai negrįžtami. Padarytas nusikaltimas priskiriamas labai sunkių nusikaltimų kategorijai“, – konstatuojama Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendyje.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija nesutiko su skunde pateiktu prašymu paskirti švelnesnę bausmę nei baudžiamajame įstatyme už motinos nužudymą įtvirtinta minimali bausmė.

„Nusikaltimas buvo padarytas veikiant tiesiogine apibrėžta tyčia, t. y. Jegorovas, pagalve užspausdamas savo neįgaliai, lovoje gulinčiai ir galinčiai tik nesąmoningai, neintensyviai pajudėti motinai kvėpavimo takus, suvokė savo atliekamų pavojingų veiksmų pobūdį, numatė, kad dėl tokių jo veiksmų motina mirs, ir to norėjo. Nuteistasis nusikaltimą padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, ir tai turėjo įtakos veikai padaryti. Nustatytos ir dvi Jegorovo atsakomybę lengvinančios aplinkybės – jis prisipažino ir nuoširdžiai gailisi, veiką padarė dėl beviltiškos padėties“, – teismo pranešime akcentuoja teisėjų kolegijos pirmininkė Laima Garnelienė.

Teisėjų kolegija pripažino, kad, slaugant itin sunkios sveikatos būklės ir nuolatinės priežiūros reikalaujantį ligonį, slaugančiajam yra labai sudėtinga tiek emociškai, tiek fiziškai, tiek finansiškai.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad, slaugant itin sunkios sveikatos būklės ir nuolatinės priežiūros reikalaujantį ligonį, slaugančiajam yra labai sudėtinga tiek emociškai, tiek fiziškai, tiek finansiškai. Susidariusios situacijos sudėtingumas, kaip ir mirusiosios itin sunki, nepagydoma sveikatos būklė, nors ir nepateisina A.Jegorovo prieš motiną atliktų neteisėtų veiksmų, jo pasirinkto problemos sprendimo būdo, tačiau susidariusių aplinkybių visuma leido teisėjų kolegijai švelninti bausmę iki baudžiamajame įstatyme numatytos minimalios bausmės.

Šis nuosprendis įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius dar gali būti vėl skundžiamas kasaciniu skundu Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?