Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santaros klinikose mirusio kūdikio tėvų advokatas: vaikas tikrai neiškrito iš lovytės

Didelį rezonansą sukėlusi kūdikio mirtis Santaros klinikose virsta teismine kova, kurios pabaigą dar sunku prognozuoti. Mažylio netekusi ir medikus dėl vaiko mirties apkaltinusi šeima pasamdė advokatą, kuris bandys išsiaiškinti, kas kaltas dėl mažylio mirties.
Naujagimis inkubatoriuje
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Praėjusią savaitę didelį rezonansą sukėlė žinia, kad Santaros klinikų Vaikų ligoninėje mirė kūdikis. Teisėsauga paskelbė, kad mažylis mirė iškritęs iš lovytės. Tačiau jau tos pačios dienos vakarą socialiniame tinkle pasirodė vaiko mamos žinutė, skelbianti, jog kūdikis esą mirė dėl medikų ankstesnių klaidų. 15min susisiekė su kūdikio tėvams atstovaujančiu medicinos advokatu Modestu Sriubu, jis tvirtina, kad kūdikis tikrai nebuvo iškritęs iš lovytės.

Po mamos pranešimo, kad jos kūdikis mirė dėl medikų kaltės, Santaros klinikos pranešė pradėjusios vidinį tyrimą. Daugiau medikai ir kitos institucijos situacijos nekomentavo dėl duomenų apsaugos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santariškių Vaikų Ligoninė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santariškių Vaikų Ligoninė

Prieš kūdikio mirtį medikai pradėjo įtarti osteogenezę – trapių kaulų ligą. Savo „Facebook“ įraše mama teigė, jog net sulaukus tokių žinių medikai tėvams nesuteikė patarimų, kaip reikėtų elgtis susidūrus su tokia diagnoze, o tyrimų atsakymų nurodė laukti bent 6 mėnesius.

Tėvų advokato M.Sriubo teigimu, vaiko gydymas buvo pradėtas jam sulaukus vos dviejų savaičių. Mažylis buvo gydomas skirtingais būdais – skirtas ir ambulatorinis gydymas, ir stacionarus. Tačiau galutinės išvados taip ir nebuvo gautos.

Vis dėlto, pirminiais teisėsaugos paskelbtais duomenimis, buvo paskelbta, kad kūdikis paskutiniąją traumą patyrė iškritęs iš lovytės. Policija skelbė, kad tokį pranešimą gavo iš medikų.

„Šita versija išvis neaišku iš kur paimta. Įsivaizduokite, dviejų mėnesių kūdikis, nesivartantis, dar ir sugipsuotas. Nėra aišku, iš kur šios žinios. Taip, eilutė figūruoja pranešime (teisėsaugos – aut. past.), tačiau tai yra netiesa. Vėliau aiškinsimės, kas ir kaip“, – tikino advokatas.

Savo įraše smulkiai visus kreipimusis į medikus išvardijusi kūdikio mama vis akcentavo gydytojų aplaidų darbą. Tačiau M.Sriubas teigia, kad įvertinimas, ar medikai tikrai savo darbo neatliko taip, kaip turėjo atlikti, dar užtruks, mat reikės laukti specialistų išvadų.

Iš Santaros klinikų išvis dar negavome jokių medicinos dokumentų. Jie tiesiog vilkina.

„Nuo dviejų savaičių amžiaus keletą kartų kreiptasi į Santaros klinikas, tad per tą laikotarpį klinikinių simptomų buvo. Klausimas kyla, ar atliko tai, kas buvo reikalinga, kad nustatytų ligą, ją laiku diagnozuotų, suteiktų tėvams reikalingas rekomendacijas tokios ligos atveju. Aišku, yra kažkurių specialistų atsakomybė dėl vaiko gyvybei kilusių pasekmių“, – aiškino M.Sriubas.

Galėjo sirgti itin reta liga

Osteogenezė, kuria, kaip įtariama, galėjo sirgti miręs mažylis, – reta liga, kurios metu susiformuoja labai trapūs kaulai. Vaiko tėvai ant savo mažylio kūno vis pastebėdavo ne vieną mėlynę. Buvo atlikta krūva tyrimų. Pasak mamos, rentgeno metu kūne aptikti lūžiai. Vienas jų senas – įvykęs dar gimdymo metu. Paskutinysis lūžis užfiksuotas, kuomet mama mažyliui keitė sauskelnes – berniukui lūžo šlaunikaulis. Tuokart mažylis ir buvo sugipsuotas.

Be nesuskaičiuojamų mėlynių ir lūžių, buvo vienas ryškiai matomas šiai ligai būdingas simptomas – melsvi akių obuoliai.

Vis dėlto, kaip teigia M.Sriubas, nesvarbu, kad diagnozė reta – ji yra žinoma, jos simptomai medikams taip pat turi būti žinomi.

„Jeigu įsivestumėte į „Google“, rastumėte ir kokie klinikiniai simptomai, ir kokie tyrimai turi būti atliekami. Genetinio tyrimo patvirtinimas ar nepatvirtinimas – čia jau paskutinis etapas. Jei buvo įtarimai, tai juos reikėjo kažkaip pateikti tėvams, pateikti kažkokias dokumentacijas. Iš Santaros klinikų išvis dar negavome jokių medicinos dokumentų. Jie tiesiog vilkina.

Kai bus dokumentai, tuomet žiūrėsime. Galėsime pateikti savo konkretesnę poziciją. Vis dėlto apčiuopiami rezultatai bus po gero pusmečio. Negali būti taip, kad kažkas atsistos ir įvardins kaltininką“, – sakė advokatas.

Mama tik ieškojo pagalbos

Advokatas teigia, kad šiuo metu Santaros klinikoms nėra ruošiamas ieškinys, mat šią situaciją aiškinsis ir žalos nustatymo komisija.

Nors anapilin iškeliavusio kūdikio mama kaltinimais apibėrė medikus, M.Sriubas situaciją mato kiek kitaip ir teigia, kad mamos įrašas – ne kaltinimai, o patirties išsakymas.

„Aš pasakyčiau, kad mama pateikė patyrimą. Mes kiekvienas kasdien kažką patiriam. Ji aprašė taip, kaip matė, ir taip, kaip kontaktavo, kiek įdėjo pastangų, kad būtų nustatyta vaiko būklė. Paskaičius matyti, kad ji ieškojo pagalbos. Žiūrėsime, kiek tai atsispindės medicinos dokumentuose, kiek pagalbos realiai buvo. Galbūt daug įrašų ir nebus. Nes, na, „atėjau, pasižiūrėjau ir nuėjau“.

123rf.com nuotr./Kūdikis
123rf.com nuotr./Kūdikis

Policija aiškinasi mirties priežastį

Policija skelbė, kad spalio 11 dieną, antradienį, apie 9 val., į ligoninę iš namų Vilniuje, Žvėryno rajone, Sėlių gatvėje, buvo pristatytas ir paguldytas kūdikis.

Liepą gimęs berniukas kitą dieną, apie 17.05 val., nuo patirtų sužalojimų mirė.

Pirminiais policijos duomenimis, sužalojimus kūdikis patyrė savo namuose, iškritęs iš vaikiškos lovytės.

Policija teigia tokią informaciją gavusi iš Santaros klinikų.

M.Sriubas aiškina, kad šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

„Aiškinamasi, ar tie sužalojimai yra kokios nors nusikalstamos veikos pasekmė. Plačiau tikriausiai nebus tiriama. Šią sritį jau sprendžia prokuroras“, – teigė šeimos advokatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas