Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime išgarsinta kaunietė Evelina už smurtą prieš vaiką kviečiama į teismą

Įtarimų dėl smurto prieš vaiką prislėgta ir sūnaus prieš metus netekusi, bet užtarimo parlamente sulaukusi kaunietė Evelinos Geležiūnienė vis dėlto turės pasiaiškinti teisėjams. Antradienį Kauno prokuratūra paskelbė, kad baigė rinkti įrodymus dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo ir E.Geležiūnienės baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu perdavė teismui.
Verkiantis meškiukas
Verkiantis meškiukas / 123RF nuotr.

Šiandien Kauno apygardos prokuratūroje vykusios spaudos konferencijos metu Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius ir Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė informavo apie kelių ypatingo visuomenės susidomėjimo sulaukusių ikiteisminių tyrimų, pradėtų dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo nepilnamečiams, eigą bei rezultatus.

Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė D.Brudnienė informavo, kad Kauno apylinkės prokuratūroje surašytas kaltinamasis aktas ir Kauno apylinkės teismo Kauno rūmams perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai fizinio skausmo sukėlimu ar nežymaus sveikatos sutrikdymu mažamečiui, piktnaudžiavimu tėvų teisėmis ir pareigomis bei nesunkiu sveikatos sutrikdymu mažamečiui šeimos nariui pareikšti kaunietei E.Geležiūnienei.

Smurtas pastebėtas darželyje

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 metų spalio mėnesį, gavus duomenų, kad mažametis vaikas į darželį buvo atvestas su sumušimo žymėmis.

Kaunietė pirmos apklausos metu pripažino kaltę dėl fizinių bausmių taikymo, tačiau vėliau savo kaltę dėl įtariamų nusikalstamų veikų neigė.

E.Geležiūnienė pirmos apklausos metu pripažino savo kaltę dėl fizinių bausmių taikymo, tačiau vėliau savo kaltę dėl įtariamų nusikalstamų veikų neigė. Ikiteisminio tyrimo metu moteriai buvo paskirta kardomoji priemonė – įpareigojimas gyventi skyriumi nuo nukentėjusiojo, tačiau šių metų balandžio mėnesį, prokurorės nutarimu, šis įpareigojimas buvo panaikintas. Šiuo metu paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, pažymima prokuratūros pranešime.

Įtarimai ikiteisminio tyrimo metu dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui buvo pareikšti ir moters sugyventiniui, tačiau vėliau tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų pagrindžiančių įtariamojo kaltę.

Prokurorė D.Brudnienė pabrėžė, kad šio ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikta daugybė proceso veiksmų – apklausos, tyrimai poligrafu, psichologinė ir psichiatrinė ekspertizė bei kiti, tyrimui būtini, veiksmai. Ikiteisminis tyrimas baigtas šių metų spalio 9 dieną. Po susipažinimo tenkinus iš dalies įtariamosios ir jos gynėjo prašymus, buvo atlikti papildomi veiksmai ir lapkričio 12 dieną surašytas kaltinamasis aktas.

Realiai gresia bauda

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Kauno rajono policijos 2-ojo veiklos skyriaus pareigūnai. Jiems vadovavo ir tyrimą kontroliavo Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorė Renata Oželienė.

Baudžiamasis kodeksas už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą mažamečiui numato baudą, areštą, arba laisvės atėmimą iki dviejų metų (BK 140 str. 3 d.). Už piktnaudžiavimą tėvų teisėmis ar pareigomis numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų (BK 163 str.). Už nesunkų sveikatos sutrikdymą mažamečiui savo šeimos nariui numatyta laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmė (BK 138 str. 2 d. 1 p., 3 p.).

Kručinskų istorija įkvėpė ieškoti užtarimo Seime

15min primena, kad neseniai valstiečių ir žaliųjų atstovas Mindaugas Puidokas Seime buvo surengęs spaudos konferenciją, kurioje teigė gaunantis daug laiškų iš „sistemos nuskriaustų šeimų“.

Kaip vieną iš tokių atvejų jis pristatė Evelinos Geležiūnienės istoriją. Moteris skundėsi, kad jos vaikas paimtas prieš metus ir vis dar nėra grąžintas. „Išgirdus Kručinskų istoriją aš nusprendžiau kreiptis į Seimo narį Mindaugą Puidoką, kadangi jis padėjo jiems“, – yra pasakojusi E.Geležiūnienė.

INIT TV parodytame reportaže atskleista daugiau E.Geležiūnienės sūnaus paėmimo detalių. Darželio auklėtojų teigimu, vaikas į darželį buvo atvežtas jau stipriai sumuštas.

Pirmoji mažylio sumušimus pamatė auklėtoja ir pranešė direktorei.

Berniuko rankos buvo mėlynos su raudonomis dėmėmis. Sudaužytas jis turbūt buvo laikomas namuose.

„Vaikas nusirengė miegoti. Ir kai ji pamatė tą visą reikalą, tai ji atlėkė visa perbalusi. Sako: „direktore, žiūrėkite, kas čia darosi“. Rankos buvo mėlynos su raudonomis dėmėmis. Tos dėmės jau ne vakar buvo padarytos, sudaužytas jis turbūt buvo laikomas namuose“, – pasakojo darželio vadovė Laimutė Marušauskienė.

„Mes visos trys matėme, ir auklėtojos, ir šeimininkė, kad visos kojos juodos, tada mes jį pradėjome apžiūrinėti, kas čia yra ir panašiai. Man plaukai tiesiog šiaušiasi, dar antakis buvo praskeltas. Paguldėme tą vaiką, pasikviečiau seselę. Klausiau, ar čia sumušimas, ar trauma, ar kas yra. Man vaikas pasakė, kad „mane muša Jonas“. Man spaudimas tiesiog vietoje sukilo. Tada ir sukviečiau darželio komisiją“, – teigė auklėtoja

6 vaikus auginanti Evelina teigė nepastebėjusi jokių sumušimų ir gynė smurtu iš pradžių irgi apkaltintą sugyventinį Joną.

6 vaikus auginanti E.Geležiūnienė INIT TV teigė nepastebėjusi jokių sumušimų ir gynė vaiko apkaltintą sugyventinį Joną.

„Dėl to mušimo tai aš neįsivaizduoju. Jeigu kas nors galėjo mušti tariamai, tai aš neįsivaizduoju kas. Tai nebuvo taip, kad tik aš ir Jonas matėme vaiką. Jis pasakė, kad Jonas, bet visa byla išsirutuliojo taip, kad neva aš mušiau.

Aš šnekėjau pati ir klausiau Jono, ar mušei vaiką. Sakė, kad ne, nemušiau. Galų gale, aš tikrai būčiau pastebėjusi. Jeigu aš kažkur išvažiuoju, jis visada likdavo su Jonu. Aš visada klausdavau, ką jūs veikiate, ką Jonas darė, man niekada nėra vaikas to pasakęs“, – INIT TV yra pasakojusi E.Geležiūnienė.

Savo kaltės išsigynė ir sugyventinis, kuris, INIT TV pateiktų liudininkų teigimu, ne kartą buvo pastebėtas viešumoje purtantis ir kitaip smurtaujantis prieš vaiką. Vyro teigimu, vaikas mušamas tikrai nebuvo.

„Ta auklėtoja mane iš viso yra mačiusi gal tik vieną kartą. Pradėkime gal nuo to, per kokias pažintis tie vaikai ten buvo apžiūrėti. Tikslas buvo paimti vaiką ir iš jo uždirbti. Kad purčiau – ne. Gal esu suėmęs už rankos. Jis judrus vaikas. Gal ne už rankos buvo paimta, gal buvo tiesiog pasodintas. Mušamas tikrai nebuvo“, – kalbėjo patėvis Jonas.

M.Puidokas laukia tiesos teisme

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

15min kalbintas Seimo narys M.Puidokas įsitikinęs šeimos nekaltumu ir palaiko jos poziciją. Darželio vadovės ir auklėtojų argumentus jis taip pat vadino „gynybine pozicija“, nes, pasak jo, vaikas susižeidė darželyje.

„Aš nuosekliai tą situaciją tyriau ir manau, kad teisinis tyrimas patvirtins tą versiją, kuri buvo išsakyta spaudos konferencijoje“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai