Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šešiamečiui parduotuvėje sukėlus gaisrą mama baiminasi, kad teks sumokėti šimtus tūkstančių

Spalio 14 dieną Kauno A.Juozapavičiaus prospekte veikiančioje „Šilo“ parduotuvėje kilo gaisras. Paaiškėjo, kad ugnį parduotuvėje, nesuprasdamas, ką daro, įžiebė smalsus šešiametis. Tai 15min atskleidė į redakciją besikreipusi berniuko mama. Stresą išgyvenanti moteris, kuriai gali tekti padengti didžiulius parduotuvės nuostolius, atkreipė dėmesį į neapgalvotą prekių išdėstymą lentynose.
Po gaisro uždaryta parduotuvė Kaune
Po gaisro uždaryta parduotuvė Kaune / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Baisiai jaučiamės. Negaliu valgyti, mano mama negali miegoti. Vienturtis mano vaikas sapnuoja košmarus, kad kažkas dega. Blogai. Į parduotuvę vaiko kurį laiką tikrai nesivesiu, internetu teks apsipirkti. Lietuvoje tokio įvykio nebuvo tikriausiai. Gal atsižvelgs dabar ir sudės aukščiau tokias prekes“, – susijaudinusi 15min žurnalistei istoriją ėmė pasakoti kaunietė Inga (vardas pakeistas).

Vaiką apklausė psichologai, kurie patvirtino, kad jis tikrai nesupranta, ką padarė. Jis tik pažaidė. Negalvojo: eisiu, padegsiu parduotuvę. Per mažas

Spalio 14 dieną ji užėjo į A.Juozapavičiaus prospekte Kaune veikiančią „Šilo“ parduotuvę su mama ir šešiamečiu sūnumi. Smalsų berniuką iškart sudomino spalvoti ilgi žiebtuvėliai lentynose. Vieną pasigriebęs jis iškart pabandė uždegti, tačiau mama spėjo pagriebti pavojingą daiktą jam iš rankų. Paaiškinusi, kad taip daryti negalima, ji toliau ramiai rinkosi prekes.

„Apsipirkau, pasiėmiau vaiką ir išsivedžiau iš parduotuvės, o mama liko joje. Pasodinau vaiką į mašiną, jis per priekines duris išlipo. Sakau: „Sėsk atgal į mašiną“. Jis neklausė ir nubėgo pas močiutę, kuri jau mokėjo už prekes prie kasos. Mačiau per langus, kad jis atsistojo prie močiutės. Bet kol ji mokėjo už prekes, ėmė ir įbėgo į parduotuvės salę. Mama su prekėmis atėjo iki mašinos, kuri stovėjo prie pat įėjimo į parduotuvę durų. Apsisuko eiti pasiimti vaiko, tačiau jis pats parbėgo. Nemačiau, ką parduotuvėje padarė. Nematė ir mama. Jis pats parbėgo į mašiną per minutę.

Paklausiau, ar nieko nepadarė, atsakė, kad ne. Pamaniau, patikrinsiu, ar kartais kokio žiebtuvėlio nepaėmė. Galvojau, tai blogiausia, ką gali padaryti, nors niekada jokio svetimo daikto niekur nėra paėmęs. Apžiūrėjau, neturėjo. Ir mes nuvažiavome“, – lemtingos dienos įvykius nupasakojo Inga.

Susisiekė policija

Apie tai, kad „Šile“ kilo gaisras, ji sužinojo iš žiniasklaidos. Buvo įvardyta, kad padegimu įtariami du nepilnamečiai, pasišalinę iš įvykio vietos. Moteris pamanė, kad gal kas kitas susidomėjo tais žiebtuvėliais. Taip, kaip jos vaikas. Po dviejų dienų su Inga susisiekė policijos pareigūnai. Peržiūrėję vaizdo stebėjimo kameras, jie pamatė, į kokią mašiną vaikas įsėdo. Pagal registracijos numerius atsekė ir mašinos savininkę. Išsikvietė į komisariatą.

„Atėjome liudyti. Vaiką apklausė psichologai, kurie patvirtino, kad jis tikrai nesupranta, ką padarė. Jis tik pažaidė. Negalvojo: eisiu, padegsiu parduotuvę. Per mažas. Tokių pavojingų dalykų niekuomet nėra iškrėtęs. Kalbėjome daug su sūnumi apie šį įvykį, aiškinome, kas įvyko. Nesupranta. Aiškinome, kad dabar daug pinigėlių reiks sumokėti, atpirkti, kas sudegė. Parodė jam ir vaizdo kamerų įrašą. Juk pabėgo ir pats nieko nematė. Sakė: „Atiduosiu tau visus pinigėlius, kiek turiu“. O turi 3 eurus.

Iš vaizdo įrašo matyti, kad padegė sūnus kažkokias servetėles. Sužinojau, kad kelios darbuotojos gaisro metu apsinuodijo dūmais, pasiėmė nedarbingumo pažymėjimus“, – toliau pasakojo kaunietė.

Tikslių nuostolių nežino

Policija jai paaiškino, kad baudžiamoji byla negali būti iškelta, nes vaikas neatsako už savo veiksmus. Vyks procesas, tikėtina, tik dėl žalos atlyginimo.

„Su mumis iki šiol nesusisiekė nei „Šilas“, nei draudimas, nei policija. Patys iškart, tik išėję iš policijos, skambinome „Šilo“ atstovams, norėjome atsiprašyti, paklausti, kokia žala. Tai tikino, kad skaičiuoja šimtus tūkstančių eurų siekiančią žalą, parduotuvė iki šiol nedirba. Mokėsime neva už visas prastovas. Nekalba su mumis vyresnieji viršininkai, bendrasavininkai. Tik tos parduotuvės vadovė“, – susijaudinusi teigė Inga.

Pasak jos, iš vaizdo įrašo galima spręsti, kad sudegė pusė nedidukės „Šilo“ parduotuvės. Sudegė šaldytuvai, įvairios prekės.

Moteris ryžosi papasakoti viešai šią istoriją dėl to, kad perspėtų ne tik mažamečių vaikų tėvus, bet ir prekybos centrų savininkus.

Kur stovi policija Kaune nuotr./Parduotuvės gaisras Kaune
Kur stovi policija Kaune nuotr./Parduotuvės gaisras Kaune

„Ugnis išsiplėtė akimirksniu, nes parduotuvėje visos degios prekės sudėtos viena šalia kitos. Žiebtuvėliai sudėti ant žemiausių lentynų parduotuvės salėje, laisvai vaikams prieinamose vietose. Šalia degūs skysčiai, anglys, degtukai, dujų balionėliai. Juk reikia laikyti tokius dalykus vaikams nepasiekiamose vietose. Bet kuris smalsus ir judrus vaikas gali pagriebti ir sukelti ugnį. Deja, tą padarė mano vaikas, viskas įvyko per vieną minutę.

Kitose parduotuvėse tokios prekės taip pat sudėtos žemai, dažniausiai jos būna prie kasų. Visur bombos galimos suruoštos. O tie degūs skysčiai dar šaudo ugnimi. Jei mano vaikas būtų pasilikęs žiūrėti, kaip dega ugnelė, tai visas būtų apdegęs. Gerai, kad spėjo pabėgti. Tūkstantį kartų pagalvojau, kad galėjau viską mesti ir bėgti iš paskos, deja, laiko neatsuksi. Norėčiau bent įspėti kitus tėvus, kad nelaimė slypi net parduotuvėje, kur suruošta degi bomba“, – perspėjo moteris.

Skaitytojos nuotr./Degios medžiagos sudėtos vaikams pasiekiamose vietose
Skaitytojos nuotr./Degios medžiagos sudėtos vaikams pasiekiamose vietose

Parduotuvę žada atidaryti iki švenčių

Prekybos tinklo „Šilas“ komercijos vadovė Aušra Skirgailienė 15min teigė, kad tai pirmas toks atvejis prekybos tinklo istorijoje. Po įvykio dviem darbuotojams buvo suteikta skubi medicininė pagalba, dabar jie gydomi ambulatoriškai. Tikimasi, kad greitu metu visiškai pasveiks.

„Atsakingos institucijos šiuo metu atlieka tyrimą – nustatomos gaisro priežastys. Kol vyksta tyrimas, norėtume susilaikyti nuo išankstinių komentarų. Dėl gaisro parduotuvė nedirba. Nuostoliai vis dar neaiškūs – vyksta skaičiavimai. Parduotuvės turtas buvo apdraustas. Tikimės, kad gaisro padarytą žalą padengs draudimo bendrovės“, – teigė ji.

A.Skirgailienės teigimu, parduotuvę planuojama suremontuoti ir atidaryti iki žiemos švenčių.

Norėčiau bent įspėti kitus tėvus, kad nelaimė slypi net parduotuvėje, kur suruošta degi bomba.

Apie prekių išdėstymą „Šilo“ atstovė atsakymo nepateikė.

Įtarimai niekam nepareikšti

Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorė Tatjana Samulevičienė vadovauja ir kontroliuoja ikiteisminiam tyrimui, kuris pradėtas spalio 14 dieną, vadovaujantis Baudžiamojo kodekso 187 straipsnio 2 dalimi (didelės vertės svetimo turto sugadinimas ar sunaikinimas visuomenei pavojingu būdu).

Kaip 15min teigė Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Bočkienė, šiuo metu įtarimai niekam nėra pareikšti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Po gaisro uždaryta parduotuvė Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Po gaisro uždaryta parduotuvė Kaune

„Jūsų minimas vaikas yra apklaustas. Įvykio aplinkybės, siekiant priimti procesinį sprendimą, šiuo metu yra nustatinėjamos. Jei nusikalstama veika padaryta vaiko, vadovaujamasi Baudžiamojo proceso kodekso 3 straipsnio 1 dalies 3 punktu – viena iš aplinkybių (asmeniui, kuris nusikalstamos veikos padarymo metu dar nebuvo tokio amžiaus, nuo kurio jis atsako pagal baudžiamuosius įstatymus – aut. past.), dėl kurių baudžiamasis procesas yra negalimas. Šiuo metu daugiau informacijos suteikti negalime. Dar renkami visi duomenys. Nuostolių patikslinti taip pat negalime“, – teigė I.Bočkienė.

Jei tokį padegimą įvykdytų suaugęs, atsakyti galintis žmogus, jam grėstų bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas