Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiuolaikinis kontrabandininkas (1): nusikaltėlių grupuotės naudoja karinę taktiką

15min pradeda straipsnių ciklą, kuriame supažindinsime su šių dienų kontrabandininkų naudojama taktika ir techninėmis priemonėmis. Šiuolaikiniai kontrabandininkai – tai nusikaltėliai, dirbantys gerai organizuotoje grupėje, ginkluoti termovizoriais, naktinio matymo prietaisais ir ryšio slopinimo įranga. Jie taip pat puikiai vairuoja specialiai kontrabandai perdarytus automobilius, o reikalui esant gali naudoti bepiločius orlaivius.
Pasieniečių mokyklos kasdienybė
Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip atrodo ideali kontrabandininkų operacija?

Kontrabandininkų žvalgai jau kelios valandos stebi visus išvažiavimus iš pasieniečių užkardos. Prireikus jie bet kada pasirengę ant kelio išmesti specialius metalinius dyglius, skirtus pradurti pareigūnų automobilių padangas.

Teritorija, kurioje per sieną bus pernešamas krovinys, jau kuris laikas kelių kilometrų spinduliu apsupta slaptų kamerų. Jos fiksuoja kiekvieną judantį objektą ir jo nuotrauką akimirksniu persiunčia nusikaltėlių operacijos vadovui. Tokiu būdu gaunama informacija, kada automobilis ar pareigūnas įeina į nusikaltėliams svarbią teritoriją, kiek tuo metu dirba pasieniečių ir kada ją palieka.

Dar keletas žvalgų stovi pagrindinėse sankryžose ir aplinkiniuose miškuose. Jų rankose – termovizoriai. Tai prietaisai, pastebintys bet kokį šiluminį objektą. Šių žmonių užduotis – aptikti pareigūnų rengiamas pasalas ir slaptą pasieniečių sargybą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naktinio matymo prietaisas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naktinio matymo prietaisas

Už keliolikos kilometrų nuo sienos pažeidimo vietos pakyla bepilotė skraidyklė. Ji atkreipia pasieniečių dėmesį ir ten suguža dalis sieną saugančių pareigūnų. Tačiau tai tik apgaulingas manevras, skirtas atitraukti dėmesį nuo vietovės, kurioje vyksta nusikaltimas.

Naudoja karinę taktiką

Nešikai greitai pakrauna dėžes į perdarytus automobilius. Dar keli specialiai paruošti automobiliai krovinį lydės iš priekio ir galo. Jų paskirtis – saugoti krovinį. Reikalui esant – patraukti į save pareigūnų dėmesį ir tada bėgti nuo jų. Tokiu būdų teisėsaugos pajėgos atitraukiamos nuo pagrindinio ir brangaus krovinio.

Kartais kontrabandos operacijoje dalyvaujantys automobilis įjungia ryšio blokavimo sistemą. Tokią įrangą naudoja nusikaltėliai, bijantys, kad jų automobilį gali sekti pareigūnai ar konkuruojanti grupuotė.

Nelegalus krovinys pasiekia sandėlį nuošalioje vietovėje. Kontrabanda iškraunama. Automobilis iš ten išvažiuoja ir viskas nurimsta iki kitos operacijos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Salone išimtos visos sėdynės – papildoma vieta cigaretėms
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Salone išimtos visos sėdynės – papildoma vieta cigaretėms

Tokios ir panašios operacijos Lietuvoje vyksta kone kiekvieną savaitę. Jų metu į Lietuvą atkeliauja kontrabanda už milijonus eurų.

Šie veiksmai ir apsaugos nuo pareigūnų priemonės gali skirtis priklausomai nuo to, kiek ir kokios informacijos apie pasieniečių veiksmus turi nusikaltėliai.

Kontrabandininkų žvalgai stebi, saugo ir atitraukia dėmesį

Kontrabandos gabenimas – komandos reikalas. Dirbti pavieniui bando tik nusikaltėliai, gabenantys mažą kiekį – iki 7–8 dėžių cigarečių. Tai yra didžiausias kiekis, su kuriuo sulaikius grės tik administracinė atsakomybė.

Gabenant didesnį krovinį įsijungia daugiau žmonių, kurie būna pasiskirstę pareigomis ir atsakomybe. Dažniausiai nusikaltėlių grupėje darbuojasi 10–15 vyrų. Grupuotę sudaro kontrabandos nešikai, žvalgai, operacijos vadovai ir organizatoriai, kurie beveik niekada tiesiogiai nedalyvauja pernešant krovinį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Patekęs į avariją kontrabandininkų žvalgų automobilis

Priklausomai nuo nusikaltėlių turimos informacijos apie pasieniečių darbą ir planus yra pasiskirstomi žvalgai. Kuo daugiau turima informacijos – tuo mažiau kontrabandos gabenimo operacijai reikia žvalgų. Taip pat žvalgų skaičius toje teritorijoje didėja kartu su krovinio verte.

Žvalgai su automobiliais arba pėsčiomis įsikuria pagrindinėse kelių sankirtose, kurios veda link sienos. Jie pastatomi keletas kilometrų šalia teritorijos, kurioje vyksta kontrabandos gabenimas per sieną. Gerai veikiančioje grupėje bent trys žvalgai būna ginkluoti termovizoriais.

Jeigu turima mažai informacijos, kontrabandininkų „akys“ pastatomos ir šalia pasieniečių užkardų. Stebėti, kada ir kas išvažiuoja. Viskas pranešinėjama kontrabandos operacijos vadovui.

Nešikai šioje grupėje būna skirti vieninteliam darbui – cigarečių krovinį atnešti nuo sienos iki automobilio. Kad būtų greičiau ir patogiau atlikti šį darbą – jie pasidaro specialius rėmus.

VIDEO: Iš sraigtasparnio nufilmuota, kaip pareigūnai išguldė sprukti mėginusius kontrabandininkus

Patys seka pareigūnus

Kartais kontrabandininkai ne tik saugosi pasieniečių, bet ir patys aktyviai juos seka.

Vienas iš labiau paplitusių būdų – slaptos kameros. Šias kameras paprastai naudoja medžiotojai stebėti žvėris, ateinančius prie šėryklų. Kontrabandininkai jas pritaiko savo reikmėms. Šias kameras jie paslepia ne šalia ėdžių, o prie jiems svarbių kelių.

Gamintojo nuotr. /Vaizdo kamera
Gamintojo nuotr. / Kontrabandininkų naudojmos vaizdo kameros tipas

Tokios tipo kameros suveikia nuo judesio: padaro nuotrauką ir realiu laiku išsiunčia ją į mobilųjį telefoną. Taip kameros savininkas žino, kas ir kada pravažiuoja jam rūpimu keliu. Šis kelias gali būti šalia vietos, kur per sieną nešamos cigaretės ir stebima, ar neatvažiuoja sargyba. Gavus nuotrauką su patruliais – gali būti tuoj pat atsitraukiama. Kitas variantas – stebimi užkardas supantys keliai. Taip nustatoma, kada kokios pajėgos atvyksta ir išvyksta, keičiasi pamainos. Gauti duomenys analizuojami ir į juos atsižvelgiant rengiamas planas.

Pasieniečiai yra užfiksavę ir agresyvesnių kolegų sekimo priemonių. Štai viena grupuotė, norėdama žinoti, kur ir ką veikia juos sekantys pareigūnai, pasinaudoję korumpuotų pareigūnų pagalba palydovinio sekimo priemones sudėjo į pačių pasieniečių automobilius. Tačiau nepaisant net ir tokių veiksmų, buvo pergudrauti ir sulaukė teisėto atpildo.

Kitoje dalyje papasakosime apie kontrabandininkų naudojamas šiuolaikines technologines priemones – termovizorius, naktinio matymo prietaisus, ryšio slopinimo įrangą ir bepiločius orlaivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas