Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiuolaikinis kontrabandininkas (2): nusikaltėliai ginkluojasi ne pistoletais, o termovizoriais

15min tęsia straipsnių ciklą, kuriame supažindiname su šių dienų kontrabandininkų naudojama taktika ir techninėmis priemonėmis. Šiuolaikiniai nusikaltėliai nuolat ieško naujų būdų, kaip kontrabandos gabenimą padaryti saugesnį, spartesnį ir paprastesnį. Jie žengia koja kojon kartu su technikos pažanga ir nusikalstamiems tikslams pradeda naudoti termovizorius, naktinio matymo įrangą, ryšio blokavimo sistemas ir bepiločius orlaivius.
Termovizorius
Kontrabandininkų naudojamos priemonės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmąją dalį skaitykite čia

Kartais būna pranašesni už pareigūnus

Kratų metu pas kontrabandininkus aptinkamos techninės priemonės kartais būna modernesnės nei turimos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų.

Nors pareigūnai ir turi naujos kartos termovizorius, tačiau neretai jie yra netinkami naudoti ir guli užkardose ar sandėlyje. Tai nutinka dėl įvairių priežasčių – technikos nesaugojimo, pasibaigusių elementų ar net baimės imti į tarnybą brangų prietaisą.

Pasieniečiai savo darbe dažniau naudoja naktinio matymo prietaisus, kurie kai kuriems kontrabandininkams yra jau pasenusi priemonė.

Pareigūnai turi keletą bepiločių orlaivių, tačiau jų naudojimas nėra reikšmingas saugant sieną.

Nors kontrabandos grupuotes tiriančios tarnybos ir turi specialių priemonių, tačiau kontrabandininkai beveik visuomet yra pranašesni. Rimtesnė kontrabandininkų grupuotė turi keletą termovizorių, naktinių matymo prietaisų, slaptas kameras ir kt.

Pareigūnų turimos techninės priemonės yra naujesnės ir geresnės, tačiau jų neužtenka kiekvienam patruliui. Kontrabandininkai savo technines priemones mobilizuoja kiekvienoje operacijoje, o pasieniečiai visą pajėgumą gali parodyti tik turėdami įtarimų apie būsimą nusikaltimą.

Tačiau tokiu atveju nusikaltėliams tampa tikrai striuka. Jiems sučiupti pasitelkiamos naujausios techninės priemonės, žmonės ir pagalba iš oro.

Naktinio matymo prietaisai užleidžia vietą termovizoriams

Seniau tarp kontrabandininkų plačiai paplitęs naktinių matymo prietaisų naudojimas grimzta užmarštin. Šie prietaisai tamsoje sustiprina šviesos šaltinius, o esant reikalui galima įjungti papildomą infraraudonųjų spindulių prožektorių ir taip papildomai apšviesti reikiamą objektą. Žmogaus akis šių spindulių nemato. Įprastai tokiu prietaisu galima stebėti vaizdą, esantį iki kelių šimtų metrų.

Policijos nuotr. / Kontrabandininkų namuose aptiktas naktinio matymo prietaisas
Policijos nuotr. / Kontrabandininkų namuose aptiktas naktinio matymo prietaisas

Tačiau naktinio matymo įrenginys turi ir minusų. Juo galima stebėti tik nepasislėpusį žmogų. Pareigūnui ar kontrabandininkui atsistojus už paprasčiausio medžio jo įžiūrėti jau nepavyks.

Šiuo metu tarp kontrabandininkų vis populiaresnis tampa termovizorius. Prietaisas yra daug brangesnis už infraraudonųjų spindulių pagrindu pagamintą naktinio matymo įrenginį, tačiau jo stebėjimo galimybės yra daug didesnės.

Termovizorius rodo temperatūrų skirtumus. Žmogaus kūnas išskiria šilumą, tad dėl šios priežasties nesudėtinga jį aptikti visiškoje tamsoje. Kontrabandininkas žino, kad net jeigu pareigūnas gulės pasislėpęs pasaloje – termovizoriumi jis bus pastebėtas.

Paprastai vežant stambesnį cigarečių krovinį termovizorius turi bent keli kontrabandininkų žvalgai.

Aviamodeliai naudojami cigarečių kontrabandai

Iki šiol žinomi tik keli atvejai, kuomet kontrabandos gabenimui buvo naudojami bepiločiai lėktuvėliai. Visais atvejais buvo kertamas Nemunas Pagėgių krašte. Vienas toks lėktuvėlis buvo rastas nukritęs ir sudužęs. Kitą kartą su jo valdytoju, pagal lietuvių pateiktą informaciją, jis buvo sulaikytas Kaliningrado srityje.

Namų sąlygomis aviamodelių entuziastų pagaminta skraidyklė gali pakelti 1–2 cigarečių dėžes. Skraidyklės savikaina – apie 600–700 eurų. Valdomas operatoriaus toks orlaivis pakyla iš Kaliningrado srities. Prie jo specialiu mechanizmu būna prikabinta viena ar dvi cigarečių dėžės. Perskridus Nemuną aparatas dideliame aukštyje nuskraidinamas į šalies gilumą ir ten išmeta krovinį.

Tokio tipo orlaivis turi sistemą, sekančią jo buvimo vietą palydovais, ir vaizdo kamerą. Šie prietaisai skirti surasti numestas cigaretes ir palengvinti jo kilimą ir nusileidimą.

Tokio tipo aviamodeliai varomi akumuliatoriais arba skystu kuru.

Dronai skirti žvalgybai ir dėmesio atitraukimui

Bepiločiai su keliais sraigtais naudojami kiek kitokiam tikslui pasiekti. Jie neturi didelės keliamosios galios, tačiau yra daug manevringesni už aviamodelius. Valdomas gero operatoriaus gali pakilti net iš miško proskynos. Tokie bepiločiai aparatai turi patogią valdymo sistemą, vaizdo kamerą ir palydovinę vietos nustatymo įrangą.

Šias mažąsias skraidykles kontrabandininkai naudoja keliems tikslams. Vienas jų – žvalgyba. Droną valdantis operatorius užsiima tinkamą poziciją, kuri nebūtų matoma stebint iš šalies. Tada stebėdamas tiesioginį vaizdą iš skraidyklės savo telefono ar planšetės ekrane jis apžiūri aplinkinę vietovę ir ieško, ar nėra kur pasislėpusių pareigūnų ar jų automobilių.

kontrabandininku-namuose-ir-dronas-ir-kulkosvaidis
Policijos nuotr./ Kontrabandininkų namuose kratos metu aptikti daiktai

Kitas tokių bepiločių naudojimo būdas – dėmesio atitraukimas. Dronas į orą pakeliamas keliolika kilometrų nuo vietos, kur per sieną bus gabenamos cigaretės. Jį pastebėję pasieniečiai kviečia pastiprinimą ir bando šukuoti apylinkes ieškodami operatoriaus.

Į iškvietimo vietą atvažiavę pareigūnai palieka savo teritoriją, kurioje tuo metu lieka nesaugomas ruožas ir kontrabandos gabentojai ramiai atlieka savo juodą darbą.

Efektyvių būdų, kaip kovoti su bepiločiais orlaiviais, pasienyje nėra iki šiol.

Ryšio slopinimo įranga padeda sumėtyti pėdas

Kariškių „džemeriais“ (nuo angliško žodžio „jammer“) vadinama ryšio slopinimo įranga paplitusi tarp didesnių kontrabandininkų grupuočių.

Šis įrenginys priklausomai nuo jo tipo ir galingumo užblokuoja visą arba tik dalį ryšio bangų tam tikroje teritorijoje. Kariškių naudojami ryšio slopintuvai skirti užblokuoti mobilų, radijo ir kitokį ryšį teritorijoje, kurioje jie dirba.

Kontrabandininkų naudojami silpnesni ryšio blokatoriai naudojami automobiliuose, kuriais naudojasi nusikaltėliai. Sekdami grupuočių pėdsakais pareigūnai tokiuose automobiliuose kartais įrengia elektroninį sekimo įtaisą. Nežinodami, ar šis įtaisas pas juos yra, ir negalėdami jo atrasti, įtarūs nusikaltėliai bando naudoti priešnuodį – ryšio blokavimo sistemą.

VIDEO: Kontrabandininkų automobilio persekiojimas

Operacijos metu įjungta tokio tipo įranga turi užblokuoti pareigūnų sekimo prietaiso siunčiamus signalus, kad kriminalistai negalėtų stebėti jų kelionės maršruto ir kur slepiamas krovinys.

Ši ryšio slopinimo sistema toli gražu ne visada gali garantuoti, kad signalas nepasieks pareigūnų. Mat kiekvienas prietaisas turi savo priešnuodį. Tad net jį naudodami kontrabandininkai negali būti tikri, kad jų kelionės maršrutas nėra braižomas tyrėjų kompiuteriuose.

Kitoje dalyje papasakosime apie kontrabandininkų naudojamus specialiai žvalgybai ir kontrabandos vežimui pritaikytus automobilius, juose sumontuotą įrangą ir gudrybes, skirtas atsiplėšti nuo persekiojančių pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas