Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgis Panevėžio medikui A.Ivonaičiui – paimto kyšio byloje jis neturėjo išvengti atsakomybės

Apeliacinis teismas : buvusiam ligoninės direktoriaus pavaduotojui – baudžiamoji atsakomybė už kyšio pareikalavimą ir paėmimą.
Albinas Ivonaitis (dešinėje)
Albinas Ivonaitis (dešinėje) / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė buvusio VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojo Albino Ivonaičio skundą, kuriuo jis prašė panaikinti draudimą dirbti vadovaujamą darbą šioje ligoninėje ir darbą, susijusį su šioje įstaigoje vykdomais viešaisiais pirkimais. Be to, teisėjų kolegija nusprendė, kad A.Ivonaitis nepagrįstai dėl kyšininkavimo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, ir jam už kyšio pareikalavimą ir paėmimą paskyrė beveik 6 000 eurų baudą.

Apygardos teismas buvusį ligoninės direktoriaus pavaduotoją atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, uždraudė jam dvejus metus dirbti Respublikinėje Panevėžio ligoninėje vadovaujamą darbą ir darbą, susijusį su šioje įstaigoje vykdomais viešaisiais pirkimais. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad laidavimo institutas taikytas nepagrįstai, nes nenustatyta būtinoji sąlyga – visiškas prisipažinimas padarius nusikaltimą ir nuoširdus gailėjimasis.

Anot Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos, apygardos teismo išvada, kad A.Ivonaitis visiškai pripažino kaltę dėl kyšininkavimo ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi, yra nepagrįsta. Teisėjų kolegija nurodė, kad A. I. prisipažinimas buvo tik formalus, be to, jis iš esmės nepripažino, kad paėmė kyšį iš įmonės atstovo, o jų tarpusavio santykius įvardijo kaip paramą. Be to, apygardos teismo nuosprendyje nepagrįstai nurodyta, kad A.Ivonaičio padaryta veika yra atsitiktinė.

„Nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės leidžia spręsti, kad veikos mechanizmas buvo sudėtingas, įtraukiant ir sūnų, kuris kreipėsi į juridinį asmenį, kad įvykdytų kyšio paėmimą, veika tęsėsi kone du mėnesius, reikalaujamo ir gauto kyšio suma – 2 316 eurų.

Iš užfiksuotų pokalbių akivaizdžiai matyti, kad veikos iniciatorius buvo Ivonaitis. Tolesni jo veiksmai taip pat parodo, kad buvo ieškoma būdų, kaip kyšį paimti, vėliau sukurtas dar sudėtingesnis kyšio paėmimo mechanizmas. Visi šie veiksmai akivaizdžiai rodo, kad veika nebuvo atsitiktinė“, – teigia Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos pirmininkė Ernesta Montvidienė.

Teisėjų kolegija, atsižvelgusi į tai, kad A.Ivonaitis padarė vieną apysunkį, tyčinį, korupcinio pobūdžio nusikaltimą, buvo šio nusikaltimo iniciatorius, skyrė jam beveik 6 000 eurų baudą. Taip pat buvo įvertinta ir jo asmenybė – neteistas, nebaustas administracine tvarka, dirbantis, charakterizuojamas teigiamai. Teisėjų kolegija, palikusi draudimą dirbti Panevėžio ligoninėje vadovaujamą darbą, pažymėjo, kad ši priemonė yra proporcinga, todėl prašymas ją panaikinti atmestas, rašoma Lietuvos apeliacinio teismo atstovės spaudai Vilmos Budėnienės penktadienį paviešintame pranešime.

Be to, Lietuvos apeliacinis teismas A.Ivonaičio sūnui panaikino atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir už padėjimą priimti kyšį, dokumento suklastojimą ir panaudojimą skyrė beveik 4 000 eurų baudą.

2014 metais A.Ivonaitis pareikalavo iš įmonės, kad būtų sumokėta už brangias detales jo žmonos vardu registruotam automobiliui. Įmonė negalėjo to padaryti ir pasiūlė kitą būdą. A.Ivonaitis su sūnumi sukūrė mechanizmą „gauti paramą“ per trečiąjį asmenį – viešąją įstaigą – ir už tuos pinigus nupirkti brangias detales automobiliui.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas