Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialiniai darbuotojai apie senelio pliauska talžytų vaikų mamą: ne monstras, tik sutrikusi

Savaitgalį nuvilnijus skandalui Šlienavoje, Kauno rajone, kuomet girtas 71-erių metų šios gyvenvietės gyventojas Jonas pliauska mušė pririštus prie suolo savo du mažamečius anūkus, antradienį Kauno rajono savivaldybės skyriuje spręstas nukentėjusių berniukų globos klausimas. Abu jie apsigyvens šeimynoje Kauno rajone ir augs kartu su dar šešiais likimo broliais bei seserimis.

Kentėjo ir žurnalistai

Liepos 2 d. Kauno rajone užfiksuotas smurto prieš du mažamečius vaikus atvejis. Policijai apie pririštus prie suolo ir pliauska mušamus vaikus pranešė neapsikentęs smurtautojų kaimynas. Įtariamieji, smurtavęs 71 metų vaikų senelis Jonas bei namie buvusi vaikų motina Laura, savaitgalį praleido areštinėje.

Į vienus operatorius grasinta paleisti akmenis, kitai, kūdikio besilaukiančiai reporterei, buvo smogta.

Kauno rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 3 dalį dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui. Įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei registravimasis policijos nuovadoje.

Pirmadienį paleistas iš areštinės, įtariamasis vaikų senelis Jonas netvardė pykčio. Nuo jo bei jo sūnaus, su kuriuo berniukų mama šiuo metu gyvena, kentėjo ir žurnalistai. Į vienus operatorius grasinta paleisti akmenis, kitai, kūdikio besilaukiančiai reporterei, buvo smogta. Moteriai trenkė tėvą nuo viešumos gynęs įtariamojo sūnus.

Dėl šio incidento policijoje buvo surašytas pareiškimas, antradienį Kauno apylinkės teisme įvyko teismo posėdis.

Vaizdo medžiagos stop kadras/Mažamečius pliauska galimai mušęs Šlienavos gyventojas Jonas
Vaizdo medžiagos stop kadras/Mažamečius pliauska galimai mušęs Šlienavos gyventojas Jonas

Iš paties garbaus amžiaus Jono lūpų sklido tik keiksmažodžių lavina.

Mama apgyvendinta krizių centre

Šeimoje, kurioje smurtauta, auga ir dar vienas vaikas – dviejų mėnesių mergytė. Jos Laura susilaukė su dabartiniu savo sugyventiniu. Abiejų nukentėjusių berniukų tėvai – kiti vyrai, buvę Lauros partneriai.

Pirmadienį buvo suskubta imtis priemonių, norint užtikrinti vaikų apsaugą nuo prieš juos smurtavusių giminaičių. Mama su kūdikiu apgyvendinta Kauno rajono socialinių paslaugų krizių centre Garliavoje.

Berniukai laiką iki antradienio vakaro leido Kauno ligoninėje. Ten jiems buvo atliekami išsamūs tyrimai. Ant kojyčių rasta mėlynių. Kaip pirmadienį tikino Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Lina Gudonienė, tikėtina, jog jiems bus nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Antradienį Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje spręsta, kur toliau glausis abu berniukai. Posėdyje pasirodė ir pati jų mama, atlydėta krizių centro darbuotojos. Jauna moteris graudinosi ir į daugelį klausimų atsakinėjo, jog nenori komentuoti. Berniukų ji nuo lemtingosios dienos nemačiusi, su smurtautoju sugyventinio tėvu – nekalbėjusi. Paklausta, ar kovos dėl savo vaikų, Laura tvirtai išrėžė, jog taip.

„Baisiai. Tragiškai“, – pasiteiravus, kaip jaučiasi, patikino mažamečių mama.

Neatsakė ji ir į tai, ar kumščių nevaldantis sugyventinio tėvas nekėlė rankos ir prieš ją pačią.

Atsirado vieno berniuko tėtis

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Dabašinskienės, Šlienavoje daugiavaikė mama su jauniausios atžalos tėvu gyveno nuo šių metų sausio. Anksčiau glaudėsi Kauno mieste, ne kartą keitė gyvenamąją vietą, todėl sunku buvo sekti šios šeimos istoriją.

„Šiandien kabinete monstro nepamačiau, pamačiau sutrikusį žmogų“, – teigė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja apie mažamečių mamą Laurą.

„Į socialinės rizikos šeimų grupę ji buvo įrašyta nuo sausio. Pas mus, Kauno rajone, pirmieji įrašai buvo padaryti dar 2014 m. Apie abiejų berniukų tėvus informacijos neturime. Keturmečio tėtis gyvena Kaune, o apie dvimečio tėtį nieko nežinome“, – patikino J.Dabašinskienė.

Antradienį vykusiame Vaiko teisių apsaugos skyriaus posėdyje vyriausiojo berniuko tėtis Dainius vis dėlto pasirodė. Jį į Kauno rajono savivaldybę atlydėjo seserys. Viena jų, Živilė, patikino, kad brolis su Laura draugavo dvejus metus, susilaukė sūnaus. Ir tik po vaiko gimimo ji išėjo gyventi su kitu vyru. Tik ėmusi lauktis nuo jo antrojo vaiko, vėl trumpam grįžo pas Dainių.

„Galiausiai vėl pabėgo pas trečiąjį, dabartinį savo sugyventinį, su kuriuo susilaukė dukters. Mano brolis bandė kovoti dėl savo sūnaus. Yra priimtas teismo sprendimas, paskirtos dienos, kada jis gali pasiimti vaiką, tačiau Laura jam neduoda jo. Nori duoti, pažada, tačiau vėliau atšaukia. Dainiui matytis su vaiku neleidžia dabartinis Lauros sugyventinis“, – teigė Živilė.

Pastarąjį kartą ketverių metų sūnėną mergina matė prieš keletą mėnesių. Pasak jos, vaikas jai pasirodė „prispaustas“, „suvaržytas“, nemokantis kalbėti. Apie smurtautoją vaikų senelį Joną ji tepasakė: „Baisus“.

„Brolis bandys pakovoti dėl globos. Su tokia mama jo sūnus augti negali. Kai pamatė tą vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuotas smurtas prieš jo sūnų, jis apsiverkė. Aš irgi verkiau“, – patikino Živilė.

Gyvens šeimynoje

J.Dabašinskienės teigimu, vyriausiojo berniuko tėtis atsirado tuomet, kai pamatė viešoje erdvėje sklindančius įvykio reportažus. Jis nori auginti sūnų pats, tačiau kad tai galėtų daryti, reikia kreiptis į teismą, panaikinti ankstesniojo teismo nutartį, pagal kurią vaikai paskirti jų mamai Laurai.

Abu berniukai gyvens šeimynoje Kauno rajone. Laikina globa paskirta metams. Toje šeimoje glaudžiasi dar šeši vaikai.

„Nuo šiandien, antradienio, abu berniukai gyvens šeimynoje Kauno rajone. Laikina globa paskirta metams. Toje šeimoje glaudžiasi dar šeši vaikai. Berniukų mama su mažyle dukterimi toliau gyvens krizių centre. Grįžti į smurtautojų šeimą jai uždrausta. Be mūsų leidimo išeiti iš krizių centro ji negali“, – posėdžio verdiktą išdėstė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pasak jos, vaikiukų mama jai pasirodė itin išsigandusi, nežinanti, ko norinti. Su ja dirba psichologai.

„Šiandien kabinete monstro nepamačiau, pamačiau sutrikusį žmogų. Socialiniai darbuotojai pas Laurą lankydavosi 1-3 kartus per savaitę. Nebuvo užfiksuotas nė vienas smurto atvejis, ji niekad nebuvo sučiupta neblaivi. Supraskite, Laura tapo aplinkybių įkaite. Ji įvaryta į kampą ir nežino, kaip iš jo ištrūkti. Taip, šeimoje jautėsi įtampa, tačiau ji jautėsi ne dėl vaikų mamos, o likusios aplinkos“, – pripažino J.Dabašinskienė.

Karolinos Stažytės nuotr./Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė
Karolinos Stažytės nuotr./Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė

Pačios Lauros tėvai gyvena Kauno rajone, tačiau sąlygų glaustis pas juos jauna mama neturi. Nuo antradienio jai uždrausta grįžti ir pas savo sugyventinį, smurtautojo Jono sūnų.

„Ji papasakojo visas įvykio aplinkybes. Jaučiasi blogai. Supranta, kad viskas, kas įvyko, yra blogai. Pati vaikų neskriaudė. Ir prieš ją nebuvo smurtauta. Mergaitė į krizių centrą atvežta prižiūrėta. Prižiūrėti buvo ir berniukai“, – paaiškino Kauno rajono savivaldybės darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas