Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT agentu apsimetęs jaunuolis – viena koja už grotų: ar nusikratys 6-ojo nuosprendžio?

Vilniaus ir Kauno savivaldybių darbuotojų apmulkinimu išgarsėjęs žiežmariškis Mindaugas Kazimieras Naujanis – ir vėl teisme. Šįkart jis bando užginčyti liepos mėnesį „užsidirbtą“ šeštąjį teistumą. Kaišiadorių teismas pripažino jį kaltu smurtavus prieš motiną. Būtent šis, šeštasis, nuosprendis lėmė, kad jaunuolis pagaliau buvo pasiųstas už grotų. Teismo verdiktą M.K.Naujanis apskundė.
Mindaugas Kazimieras Naujanis
Mindaugas Kazimieras Naujanis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Liepos 11 dieną Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmuose paskelbtas nuosprendis 21-erių Žiežmarių gyventojui M.K.Naujaniui, kuris buvo kaltinamas smurtavęs prieš savo motiną. Šeštą kartą prieš teismą stojusiam jaunuoliui skirta galutinė su ankstesniais nuosprendžiais subendrinta 1 m. ir 11 mėn. laisvės atėmimo bausmė bei 376 eurų dydžio bauda.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis

„Išnagrinėjus bylą matyti, kad M.K.Naujanio daromi nusikaltimai nuolat sunkėja, jų mastai vis didėja. Nors teismų skiriamos bausmės griežtėjo, tačiau tai nesustabdė kaltinamojo nuo naujų nusikaltimų darymo, todėl manytina, kad bausmės tikslai gali būti pasiekti tik paskyrus realią laisvės atėmimo bausmę“, – liepą tvirtino bylą išnagrinėjęs Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėjas Arūnas Purvainis.

Byloje buvo nustatyta, kad M.K.Naujanis 2018 metų kovo 27 dieną namuose, esančiuose Žiežmariuose, Kėdainių rajone, tyčia panaudojo fizinį smurtą prieš savo motiną. Jis sudavė ne mažiau 4 smūgius motinai į įvairias kūno vietas, net spyrė keliu į krūtinę. Dėl šių veiksmų jai buvo nežymiai sutrikdyta sveikata.

Nors M.K.Naujanis neprisipažino padaręs nusikaltimą, tačiau jo kaltė įrodyta byloje surinktais rašytiniais įrodymais, liudytojų bei nukentėjusiosios parodymais.

Ne pirmą kartą sūnaus sumušta moteris teisme pasakojo, kad jai, grįžusiai iš darbo, sūnus pradėjo priekaištauti, jog ji, iškviesta į teismą jo atžvilgiu nagrinėjamoje byloje, prie žurnalistų blogai elgėsi, o tai, anot kaltinamojo, gali atsiliepti jo reputacijai. M.K.Naujanis motinai pasakė, kad už tai ji turi atsakyti ir ėmė ją mušti.

Po šių įvykių M.K.Naujanis buvo įpareigotas gyventi skyriumi nuo nukentėjusiosios.

Prašo nesiųsti už grotų

Kaišiadorių teismo nuosprendį nuteistasis apskundė. Apeliaciniu skundu prašo Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų 2018 m. liepos 11 d. apkaltinamąjį nuosprendį panaikinti ir jį išteisinti. Trečiadienį pasirodęs Kauno apygardos teisme M.K.Naujanis nusifotografavo jį fotografavusį 15min fotografą.

Apeliaciniame skunde nuteistasis teigia, kad lemtingąją dieną su mama namuose matėsi vos kelias minutes – grįžusi ji vėl išėjo. Jis tikina netgi pervedęs savo gimdytojai pinigų, o tai parodo, kad jokio priešiškumo po to, kai motina davė parodymus prieš jį teisme, jos atžvilgiu jis neturėjo. Nepaisant net to, kad ji, pasak M.K.Naujanio, jo, kaip sūnaus, išsižadėjo – nuteistasis tikino augęs vaikų namuose.

Apeliaciniame skunde teigiama, kad pareiškimas dėl smurto – tai motinos kerštas už tai, kad ji buvo atvesdinta į teismą, kuriame M.K.Naujanis buvo teisiamas už sukčiavimą. Neva nukentėjusioji siekė iš jo pinigų už pareiškimo atsiėmimą. Beje, į gydytojus motina, pasak nuteistojo, dėl tariamo sumušimo kreipėsi tik praėjus 15-ikai valandų. Jis jokių sumušimų ant jos kūno tą dieną tikino nematęs.

„Laikau save ne nusikaltėliu, o tiesiog sutrikusia asmenybe. Esu pareigingas, geras darbuotojas, buvau geras moksleivis, savanoris, nuolatinis neatlygintinos kraujo donorystės donoras, aktyvus visuomeninėje veikloje. Todėl paskyrus griežčiausią bausmę – įkalinimą, nebūtų pasiekti bausmės tikslai, o, priešingai, kiltų pavojus dėl to tapti tikru nusikaltėliu. Jei vis dėlto teismas nuspręs, kad aš sumušiau mamą, prašau paskirti ne realų laisvės atėmimą“, – prašė M.K.Naujanis.

Todėl paskyrus griežčiausią bausmę – įkalinimą, nebūtų pasiekti bausmės tikslai, o, priešingai, kiltų pavojus dėl to tapti tikru nusikaltėliu.

Sakydamas baigiamąją kalbą Kauno apygardos teisme, nuteistasis tikino, kad negalima žmogaus taip paimti ir nuteisti. Pasak M.K.Naujanio advokato, įsidarbinęs jo ginamasis netgi remdavo mamą – duodavo periodiškai pinigų. Uždirba jis apie 1 tūkst. eurų.

„Byloje nėra surinkta pakankamai objektyvių įrodymų, tad jam paskirta bausmė turi būti panaikinta“, – teigė advokatas.

Kauno apygardos teismo verdiktas bus skelbiamas 2019 m. sausio 8 d.

Anksčiau teistas penkis kartus

M.K.Naujanis anksčiau buvo teistas už turto sugadinimą ir sunaikinimą, žiaurų elgesį su gyvūnais, sukčiavimą, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimą, dokumentų suklastojimą ir disponavimą suklastotu dokumentu.

Labiausiai jis pagarsėjo tuo, kad, apsimetęs STT agentu, neva eksperimentiniais tikslais, pagrobė Kauno ir Vilniaus savivaldybių tarnybinius automobilius ir kėsinosi apiplėšti pažįstamą medikę, gyvenančią kaimynystėje. Tam jis žadėjo panaudoti „tiesos serumą“. Šių metų gegužę buvo skelbiamas teismo nuosprendis. Vis dėlto, nors ir kaltas, apsukrus jaunuolis tuomet belangės išvengė. „STT agentui“ paskirta kalėti trejus metus ir du mėnesius, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai