Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 01 /14:37

STT ir prokuratūros kirtis: pareikšti įtarimai advokatams dėl Kauno teisėjo papirkimo

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra (GP) pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl įtariamų advokatų ir teisėjo korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų. Pareikšti įtarimai dviem advokatams (Valdai Grigonytei ir Bronislovui Liatukui) bei advokatės kontoros darbuotojui Tautvydui Grigui dėl teisėjo Rimanto Grigo papirkimo, siekiant palankaus teismo sprendimo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno advokatas, buvęs ilgametis teisėjas, B. L. susitarė su Kaune veikiančia advokate V. G., kad ji, veikdama bendrai su advokatės kontoros darbuotoju T. G., perduos neteisėtą atlygį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui. Kaip įtariama, už ne mažesnį kaip 2 000 Eur kyšį siekta, kad teisėjas, nagrinėdamas vieno asmens administracinio nusižengimo bylą apeliacine tvarka, paskirtų švelnesnę administracinio poveikio priemonę ir sutrumpintų vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminą nuo 12 iki 3 mėn.

Nustatyta, kad vakar sutartas neteisėtas atlygis ar jo dalis buvo perduota teisėjui jo darbo vietoje, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Vakar advokatai B. L. ir V. G. bei advokatės kontoros darbuotojas T. G. buvo sulaikyti, jiems pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir papirkimo.

Viešai skelbiamame Lietuvos advokatūros sąraše čia minimus inicialus atitinka tik Kaune dirbančios advokatės Valdos Grigonytės vardas bei pavardė. BNS žiniomis, įtariami advokatai yra Bronislovas Liatukas ir ir būtent V.Grigonytė, o advokatės kontoros darbuotojas yra Tautvydas Grigas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvęs ilgametis teisėjas, dabar advokatas Bronislovas Liatukas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvęs ilgametis teisėjas, dabar advokatas Bronislovas Liatukas

Rugpjūčio 31-ąją atliktos kratos teisėjo ir įtariamųjų gyvenamosiose vietose. Atliekant kratą teisėjo gyvenamojoje vietoje, jis bandė naikinti įrodymus.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė vakar pradėjo ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui pagal Baudžiamojo kodekso 225 str. 1 d. dėl kyšininkavimo.

Šiandien N.Grunskienė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėją Rimantą Grigą, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Kauno valdyba. Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, rašoma rugsėjo 1-ąją paviešintame bendrame GP ir STT pranešime.

Sustabdžius teisėjo R.Grigo įgaliojimus, jis bus nušalintas nuo pareigų, o visos jo nagrinėtos bylos bus perduotos nagrinėti kitiems teisėjams.

Teisėsaugai antradienį paviešinus šią informaciją, pranešimą žiniasklaidai suskubo išplatinti ir Nacionalinės teismų administracijos (NTA) Komunikacijos skyriaus vedėja Rūta Andriuškaitė.

Teisėjų tarybos (TT) reakcija į informaciją apie ikiteisminį tyrimą dėl Kauno apylinkės teismo teisėjo veiksmų reziumuojama taip: „Tokių poelgių netoleruojame.“

TT, reaguodama į informaciją apie pradėtą ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 1 dalį dėl kyšininkavimo, principingai laikosi pozicijos, kad bet kokie su teisėjo pareigomis nesuderinami teisėjo veiksmai yra netoleruotini.

Teisėjui keliami aukščiausi etikos ir moralės reikalavimai, o jų nesilaikant, žeminamas teisėjo vardas ir kenkiama teismo autoritetui bei keliamos abejonės dėl vykdomo teisingumo.

Teisėjų taryba kreipėsi į Generalinę prokurorę, prašydama pateikti visą reikšmingą informaciją apie vykdomą ikiteisminį tyrimą. Gavus reikiamus duomenis, nedelsiant bus šaukiamas neeilinis Teisėjų tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar teisėjas savo poelgiu nepažemino teisėjo vardo.

Šiuo metu klausimas dėl teisėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn ir jo įgaliojimų yra sprendžiamas LR Prezidento.

Rugsėjo 1-ąją nepasirodęs darbe R.Grigas tiesiogiai neinformavo apie tai teismo vadovo, o tik per trečiuosius asmenis perdavė, kad pasijuto prastai ir nuvyko pas medikus.

Šalies vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, kad prezidentas apie šį kreipimąsi „informuotas ir reikalingi sprendimai bus priimti artimiausiu metu“.

Sustabdžius teisėjo R.Grigo įgaliojimus, jis bus nušalintas nuo pareigų, o visos jo nagrinėtos bylos bus perduotos nagrinėti kitiems teisėjams, pažymima NTA pranešime.

„Tam, kad galėtume kažką nuspręsti, mums pirmiausia reikia gauti papildomos medžiagos ir ir patvirtinančių duomenų“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Atleisti tokios grandies teisėją gali prezidentas, gavęs Teisėjų tarybos patarimą tai padaryti.

„Pagal tai, ką prokuratūra pateiks, žiūrėsime, ar pakanka duomenų, įrodančių, kad teisėjo poelgiai nesuderinami su jo buvimu teisėju. Jeigu pakanka, imsimės veiksmų, kad inicijuotume teisėjo atleidimą dėl vardo pažeminimo“, – kalbėjo S.Rudėnaitė.

„Tai yra nemaloni žinia“, – trečiadienio popietę per skubiai sušauktą spaudos konferenciją atsiduso Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis. „Ta nemaloni žinia galbūt privers kolegas teisėjus suklusti“, – pridūrė jis.

Teisininkas priminė, kad pastarąjį dešimtmetį buvo ne vienas skandalas, susijęs su galima teisėjų korupcija.

„Esame tikrai padarę išties daug, kovojant su korupcija teismuose, tačiau besikartojantys įvykiai rodo, kad nuėjome netoli“, – pripažino A.Purvainis.

Kauno apylinkės teismo pirmininkas pareiškė, kad jo iki šiol netenkina korupcijos netoleravimo lygis jo vadovaujamoje institucijoje.

Teismo vadovas taip pat minėjo, kad korupcija įtariamas teisėjas yra vienas labiausiai patyrusių, didžiausią darbo stažą (nuo 1999 m.) sukaupusių jo kolegų Temidės tarnų.

A.Purvainis prasitarė, kad teisėjas R.Grigas pažeidė nustatytą vidinę tvarką, šią rugsėjo 1-ąją nepasirodęs darbe ir neinformavęs apie tai tiesiogiai teismo vadovo, o tik per trečiuosius asmenis perdavęs, kad pasijuto prastai ir nuvyko į gydymo įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas