Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT pirmą kartą parodė, kaip atrodė Eligijui Masiuliui perduotas kyšis

Lietuvos Aukščiausiajam teismui ketvirtadienį paskelbus galutinį verdiktą politinės korupcijos bylo, Specialiųjų tyrimų tarnyba pirmą kartą parodė, kaip atrodė tuomečiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui tuomečio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio perduotas kyšis degtinės butelio dėžutėje.
Eligijui Masiuliui perduotas kyšis
Eligijui Masiuliui perduotas kyšis / STT nuotr.

Plačiau apie nuosprendį: LAT paskelbė verdiktą: „MG grupė“, E.Masiulis, R.Kurlianskis, V.Gapšys ir kiti išgirdo galutines bausmes

Bylos duomenimis, 90 tūkst. eurų ir degtinės butelį R.Kurlianskis E.Masiuliui perdavė 2016 metų gegužės 10 dieną automobilyje automobilių aikštelėje prie Seimo. IŠ STT paskelbtos nuotraukos matyti, kad medinėje prabangaus degtinės butelio dėžutėje buvo dvi krūvelės po 200 eurų.

Tuometis Liberalų sąjūdžio lyderis pinigus paliko automobilyje ir nuėjo į Seimą. Kol jis buvo Seimo rūmuose, automobilį slapta apžiūrėjo STT agentai, kurie pažymėjo rastus pinigus. Jie rado ne tik 90 tūkst. eurų dėžutėje su alkoholio buteliu, bet ir dar 16,2 tūkst. eurų lagamine.

Po dviejų dienų, 2016 metų gegužės 12 dieną, E.Masiulio namuose Vilniuje buvo surengta krata, kurios metu rasti pažymėti pinigai. Prasidėjo Lietuvos politinę sistemą supurtęs korupcijos skandalas, kurio pabaiga tapo 2024 m. spalio 24 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

Per kratą E.Masiulio namuose rasta dar daugiau pinigų – iš viso 242,4 tūkst. eurų. Šie pinigai iš politiko buvo konfiskuoti ir teismo sprendimu negrąžinti.

E.Masiulis anksčiau yra teigęs, kad iš R.Kurlianskio pinigus pasiskolino, norėdamas investuoti į nekilnojamąjį turtą.

Paskolos raštelį E.Masiulis teisėsaugai pateikė ne kratos jo namuose metu, o tik 2016 metų rugsėjo 2 dieną, nepaisant to, kad anksčiau ne kartą buvo prašytas paaiškinti pas jį rastų pinigų kilmę. Paskolos raštelyje yra tik E.Masiulio parašas. Šis raštelis tyrimo metu buvo pripažintas niekiniu.

15min montažas/E.Masiulio ir R.Kurlianskio paskolos susitarimo montažas
15min montažas/E.Masiulio ir R.Kurlianskio paskolos susitarimo montažas

STT agentai R.Kurlianskį ir E.Masiulį sekė ir slapta stebėjo nuo 2015 metų rugsėjo 23 d.

„Šiandien priimtas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas – istorinėje politinės korupcijos byloje visi asmenys liko pripažinti kaltais.

Galutinės skirtos bausmės:

◾ Raimondui Kurlianskiui, buvusiam koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) viceprezidentui, skirta 5 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmė ir 16 947 eurų bauda.

◾ Eligijui Masiuliui, buvusiam Seimo nariui ir politinės partijos „Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis“ pirmininkui skirta 5 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmė, iš jo konfiskuota 241 490 eurų.

◾ Vytautui Gapšiui, buvusiam politinės partijos „Darbo partija“ pirmininko pirmajam pavaduotojui, skirta 4 metų ir 3 mėn. laisvės atėmimo bausmė, valstybės naudai išieškota 8 000 eurų.

◾ Šarūnui Gustainiui, buvusiam Seimo nariui, skirta 15 064 eurų bauda, valstybės naudai iš jo išieškota 4 350 eurų suma.

◾ Gintarui Steponavičiui, buvusiam Seimo nariui, skirta 5 064 eurų bauda.

◾ Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui skirta 374 717 eurų, Darbo partijai – 301 280 eurų, koncernui „MG grupė“ – 1 110 970 eurų bauda.

? Taip pat visiems nuteistiems asmenims skirtos baudžiamojo poveikio priemonės – atimta teisė nuo 4 iki 6 metų būti išrinktiems ar paskirtiems į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas“, – savo paskyroje „Facebook“ skelbia STT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento