Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Jono bažnyčią nori statyti ir iš „LEGO“

Šv. Jono bažnyčios bokšto techninio projekto patvirtinimas artėja prie finišo tiesiosios. Be to, yra planų ir kitaip įprasminti šio istorinio objekto atminimą Klaipėdoje. Vienas jų – pastatyti šios bažnyčios maketą iš „LEGO“.
Klaipėdos šv. Jono bažnyčia
Klaipėdos šv. Jono bažnyčia / Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr.

Balandžio 3 d. UAB „Senamiesčio projektai“ architektai Ramūnas Buitkus ir Aurimas Širvys pristatė Šv. Jono bažnyčios techninio projekto sprendinius Klaipėdos miesto savivaldybės merui Arvydui Vaitkui, vicemerui Algirdui Kamarauskui, vyriausiajam patarėjui Ričardui Zulcui bei Šv. Jono bažnyčios atkūrimo ir paramos fondo vadovei Lilijai Petraitienei.

L.Petraitienė pasakojo, kad susitikimo metu su projekto rangovais detaliai pristatyta Šv. Jono bažnyčios bokšto vizualizacija, medžiagiškumas ir aukštingumas.

Kilo diskusijos dėl senųjų klaipėdiečių palaikų perlaidojimo, nes evangelikų liuteronų vyskupas prieštaravo, kad palaikai būtų eksponuojami. Jis pageidavo, kad senieji klaipėdiečiai būtų perlaidojami uždengti, o jų garbei stovėtų atminimo lenta.

Pristatyme valdininkai ir paramos fondo atstovai teiravosi dėl medžiagiškumo, karkaso, apšvietimo ir varpų skaičiaus.

„Istoriškai buvo trys varpai ir ketvirtas mokomasis. Nuo varpų kiekio priklausys bokšto konstruktyvo medžiagiškumas, nes jis turės pakabintus varpus išlaikyti.

Kol kas atsakymų laukiu ir dėl varpų, ir dėl smailėje kabosiančių objektų“, - dalinosi Šv. Jono bažnyčios atkūrimo ir paramos fondo vadovė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Šv. Jono bažnyčia
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Šv. Jono bažnyčia

Kitas Savivaldybės administracijos ir Šv. Jono bažnyčios atkūrimo ir paramos fondo atstovų susirinkimas vyks patvirtintus detaliojo plano koncepciją, po kurio projektuotojai miesto visuomenei pristatys Šv. Jono bažnyčios bokšto projektą.

Pristatymo galima tikėtis balandžio vidury, kai detalųjį planą patvirtins Savivaldybės administracijos direktorius ir vyriausiasis miesto architektas.

Bokšto projekto patvirtinimui artėjant prie finišo tiesiosios, didžiausiu iššūkiu lieka statybų finansavimo klausimas.

„Šiame etape svarbiausia ieškoti finansavimo bokšto statybai, kad parengtas projektas nenugultų į stalčių. Orientacinė statybų kaina - apie 6 milijonai eurų“, - sakė L.Petraitienė.

Finansavimą statyboms generuoti padeda vykdomi Šv. Jono bažnyčios atkūrimo ir paramos fondo kultūriniai projektai, pritraukiantys vis gausesnį simpatikų-palaikytojų bei rėmėjų būrį.

Vasaros pradžioje L.Petraitienė kartu su archeologe dr. Raimonda Nabažaitė klaipėdiečius pakvies į įveiklintos poternos atidarymą.

Suplanuotos ir dvi naujos iniciatyvos, dalyvaujančios 2024 m. Savivaldybės kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo konkurse.

Sėkmės atveju Klaipėdoje atsirastų „LEGOJONAS“: Šv. Jono bažnyčios maketas iš „LEGO“, kurio mastelis numatytas pakankamai didelis, ir dokumentinio filmo apie Šv. Jono bažnyčios atkūrimą I dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas