Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 23 /15:09

Teisėjų korupcijos byla: susirinkę kaltinamieji linksminosi, siūlė bylą perkelti į Druskininkus su SPA

Gruodžio 23 dieną Kauno apygardos teisme pradėtas viešinti kaltinamasis aktas didelės apimties buvusių teisėjų ir Druskininkų mero Ričardo Malinausko korupcijos byloje. Prieš posėdį netrūko juoko. Tarpusavyje bendravę kaltinamieji šmaikštaudami siūlė bylos nagrinėjimą perkelti į Druskininkus – ten patogiau ir SPA yra. R.Malinauskas savo kaltės nepripažįsta.
Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas
Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš tai suplanuotas posėdis šioje byloje neįvyko, nes susirgo vieno iš kaltinamųjų gynėjas.

Į gruodžio 23 dieną numatytą posėdį atvyko visi kaltinamieji ir jų gynėjai.

„Kaip keista“, – į faktą, kad susirinko visi, nuostabą išreiškė kaltinimų šioje byloje sulaukęs Druskininkų meras R.Malinauskas.

Teismo salėje netrūko juokų.

Kaltinamieji vienas kitam nurodinėjo, į kurią kėdę sėsti, tarsi jos jau būtų konkrečiai kiekvienam ilgam priskirtos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas

„Rašykit, rašykit, įdomu, ar po 5-erių metų ateisite, ar dar bus įdomu“, – tai, kad byla tęsis labai ilgai,15min žurnalistei pareiškė kaltinamasis Robertas Rainys, laikinai nušalintas Vilniaus teisėjas.

Jis kalbėjo ir apie pirtį, į kurią ryte nereikėję neva eiti, nes dabar „karštis eina“. Kaltinamasis valėsi prakaituotą kaktą.

„Jums mūsų linksmesnių ar liūdnesnių reikia? Koks siužetas?“ – fotografo ir operatoriaus teiravosi fotografuojamas ir filmuojamas kitas kaltinamasis.

Tuomet nuskambėjo pasiūlymas apie posėdžių perkėlimą į Druskininkus – geresnės sąlygos, galima pasimėgauti kartu ir SPA.

Buvo aptariama ir tai, kas kiek kilogramų numetė ir kokios to priežastys – nervai ar tai, kad nebeturi ko valgyti.

Kai kurie kaltinamieji į teismo posėdžių salę atvyko dėvėdami medicinines kaukes – taip „slėpėsi“ nuo fotografų objektyvų. Prasidėjus posėdžiui, jas nusiėmė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas

Pateikė prašymų

Kai kurie kaltinamieji teismui pateikė prašymų.

Štai teisėjas R.Rainys panoro, kad byloje būtų apklaustas Vilniaus policijos pareigūnas, iš jo darbo kabineto paėmęs tam tikrus ginklus ir šaudmenis, o kitus palikęs.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Robertas Rainys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Robertas Rainys

Kaltinamajam įdomu, kokiu pagrindu policijos pareigūnas atvyko į teismo patalpas ir paėmė ginklus, kaip buvo įformintas paėmimas.

Teisėjų kolegija šį prašymą tenkino – pavedė prokurorui gauti šiuos duomenis. Prokuroras neprieštaravo.

Dėl įrodymų išreikalavimo ir pateikimo į bylą prašymų išreiškė ir kitas kaltinamasis – nuo pareigų nušalintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys. Pasak jo, kitų kaltinamųjų atžvilgiu buvo atliekamas pajamų ir turto tyrimas, o apie tokį tyrimą, atliktą ar neatliktą jo atžvilgiu, informacijos byloje nėra, o turėtų būti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Viktoras Kažys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Viktoras Kažys

Prakalbo jis ir apie vaizdo įrašus, kurie galėjo užfiksuoti neva tariamą jo ir advokato Drąsučio Zagrecko, kuris bendradarbiavo su tyrimu, todėl atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, susitikimą. Teisėsauga, pasak kaltinamojo, nepateikė tokių įrašų byloje ir net nenurodė, kad jų nėra, jei nėra. Kaltinamojo teigimu, žinodami, kad tokie seni įrašai neišlikę, pareigūnai net nebandė jų ieškoti.

Jis aiškino, kad su D.Zagrecku prie VMI susitiko ne dėl to, kad buvo paskyrę susitikimą – tą dieną teisėjas tiesiog ėjęs tvirtinti deklaracijų už 2017 metus. Kaltinamasis panoro, kad teisėsauga atkurtų jo kompiuterio duomenis, įrodančius, kad tuomet jis susirašinėjęs su VMI dėl deklaravimo, turėjęs išties reikalų VMI.

Prokuroras siūlė šių prašymų netenkinti – jie nesusiję su byloje pateiktais kaltinimais. Vaizdo įrašai, apie kuriuos kaltinamasis kalba, akivaizdu, kad nėra išlikę.

Anot prokuroro, nesvarbu, turėjo kaltinamasis reikalų tą dieną VMI ar ne – nėra pareikštas kaltinimas, kad VMI naudojo kaip priedangą. Kaltinamasis išties galėjo turėti reikalų VMI, bet kartu ir spręsti tam tikrus klausimus su D.Zagrecku.

Trumpai išėjusi pasitarti, teisėjų kolegija nusprendė netenkinti šių prašymų, nes jie nėra susiję su pateiktais kaltinimais.

Kol teisėjų kolegija tarėsi, salėje šmaikštumo toliau netrūko.

Buvusiam Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui panorus išeiti iš salės be asmeninių daiktų, kiti juokais stebėjosi, kaip šis galintis juos palikti, kai salėje sėdi tiek daug kitų kaltinamųjų.

Pradėtas viešinti kaltinamasis aktas

Penktadienį pradėtas viešinti kaltinamasis aktas.

Vien kaltinimai pirmiesiems dviem kaltinamiesiems skaityti daugiau nei valandą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Teisėjų korupcijos bylos nagrinėjimas

Išklausęs jam pareikštus kaltinimus, Arūnas Blažaitis kaltu prisipažino dėl visų trijų epizodų. Parodymus jis sutiko duoti po visų liudytojų parodymų. A.Blažaitis tarpininkavo duodant kyšį R. Malinausko ir A. Kadziausko naudai, siekiant palankaus sprendimo vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

A.Blažaitis, pasak teisėsaugos, pažadėjo perduoti buvusiam teisėjui Henrichui Jaglinskiui kyšį, kad šis priimtų byloje pageidaujamą sprendimą. Kyšį, remiantis kaltinamuoju aktu, kaltinamasis perdavė Oksanai Sakalauskienei, o ši – advokatui Drąsučiui Zagreckui.

Antrasis kaltinamasis – Egidijus Galatiltis, savo kaltės teigė nepripažįstantis dėl visų inkriminuojamų nusikalstamų epizodų. Pasak jo, kaltinime minima frazė „turėjo tarpininkauti“ pagal lietuvių kalbos taisykles reiškia „netarpininkavo“.

„Mielai duosiu parodymus po visų liudytojų parodymų. Šiuo metu negaliu duoti, nes nesu susipažinęs su ne popierine bylos medžiaga –vaizdo, garso įrašais“, – tikino kaltinamasis.

E.Galatiltis šioje byloje kaltinamas veikęs Druskininkų mero naudai ir per D. Zagrecką siekęs papirkti teisėją H.Jaglinskį, kad šis paveiktų bylą nagrinėjančius teisėjus.

Bylos duomenimis, iš R.Malinausko per A.Kadziauską jis gavo 60 tūkst. eurų. Pusę šios sumos pasidalijo tarpininkai, o 30 tūkst. eurų D.Zagreckas perdavęs H.Jaglinskiui.

E.Galatiltis taip pat kaltinamas minėtame epizode dėl teisėjo V.Kažio papirkimo: šis, vykdydamas susitarimą, byloje priėmė R.Stočkūnui palankų sprendimą.

E.Galatiltis taip pat kaltinamas siekęs bendrovei „VVM Servis“ ir V.Menkovui naudingo sprendimo civilinėje byloje. Už tai buvo sutarta teisėjui K.Gurinui duoti 10 proc. civilinio ieškinio vertės siekiantį kyšį.

Teismas padarė trumpą pertrauką, po jos dar valandą tęstas kaltinamojo akto viešinimas, tad jo pirmajame posėdyje paviešinta tik dalis.

Išklausęs kaltinimus kyšininkavimu, kad būtų priimtas vienam juridiniam asmeniui palankus sprendimas, buvęs teisėjas Konstantinas Gurinas savo kaltės nepripažino. Parodymus duoti jis sutiko tik po kitų dalyvių apklausų.

O štai buvęs teisėjas Henrichas Jaglinskis, kaltinamas tarpininkavęs, jog būtų papirktas teisėjas, nagrinėjęs vadinamojo Vijūnėlės dvaro bylą bei dėl neteisėto praturtėjimo, savo kaltę pripažino iš dalies, tik ne dėl neteisėto praturtėjimo. Parodymus jis taip pat duos tik po to, kai bus ištirti įrodymai.

Vienu metu teisėja paprašė bylos dalyvių tarpusavyje kalbėtis tyliau – trukdo posėdžiui, o konkrečiam kaltinamajam, kuriam skirti kaltinimai viešinami, išgirsti tai, ką skaito prokuroras.

R.Malinausko buvęs padėjėjas, dabar Druskininkų miesto tarybos narys Aivaras Kadziauskas savo kaltės dėl tarpininkavimo, perduodant kyšį „Vijūnėlės dvaro“ byloje, nepripažįsta. Šiuo metu jis atsisakė pasinaudoti savo teise duoti parodymus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas ir Aivaras Kadziauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas ir Aivaras Kadziauskas

Buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas Airingas Kartanas savo kaltę, kad rinko informaciją apie bylas ir teisėjus, kuriuos būtų galima papirkti, teigė pripažįstantis, parodymus jis sutiko duoti iškart paskelbus kaltinamąjį aktą.

V.Kažys savo kaltumo nepripažįsta visiškai. Tiesa, anot jo, kai kurios kaltinime nurodytos veikos išties vyko. Parodymus jis duos teisminio tyrimo pabaigoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Egidijus Laužikas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Egidijus Laužikas

„Nepripažįstu kaltės. Duosiu iškart parodymus. Civilinėje byloje jau davęs, neturiu ko slėpti“, – teigė buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Druskininkų meras kaltės tikrai nepripažįsta

Penktadienį spėti paviešinti ir R.Malinauskui pareikšti kaltinimai. Jis savo kaltės nepripažįsta, parodymus duos vėliau.

„Tikrai nepripažįstu“, – teisėjų kolegijai patikino R.Malinauskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas

„Jei norite sužinoti, kas išties čia vyksta, paskaitykite mano knygą. Dar Lietuvoje nesutikau nė vieno sąžiningo prokuroro“, – žurnalistei pasiūlė papirkimu kaltinamas R.Malinauskas.

17 kaltinamųjų

Vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje kaltinimai pateikti 16 fizinių asmenų ir vienam juridiniam asmeniui – „VVM Servis“.

„Iš esmės asmenys siekė sau naudingų teismų sprendimų, pasinaudodami tarpininkų paslaugomis, kurie turėjo pažintis, ieškojo pažinčių su teisėsaugos institucijų darbuotojais ir siekė tų sprendimų priėmimo, žinoma, už pinigus“, – žurnalistams teigė prokurorė Vilma Vidugirienė.

Galima korupcija byloje kaltinami nuo pareigų nušalintas Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs šio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, laikinai nušalintas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas R.Rainys.

Anksčiau V.Kažys žurnalistams teigė manantis, jog jam pareikšti kaltinimai yra nepagrįsti, nes „kaltinama tuo, ko nebuvo“. Išnagrinėjus bylą, anot jo, paaiškės, kad nė vienas iš teisiamų teisėjų „nėra nė vieno euro gavę to kyšio“.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Airingas Kartanas.

Teigia, kad tai – politinis užsakymas

Byloje dėl „Vijūnėlės“ dvaro statybos aplinkybių bus teisiamas ir Druskininkų meras bei tarybos narys Ričardas Malinauskas bei jo buvęs padėjėjas, dabar Druskininkų miesto tarybos narys Aivaras Kadziauskas.

Anksčiau R.Malinauskas bylą pavadino „politiniu užsakymu“.

„Pirmas dalykas, tai labai džiaugiuosi, kad pagaliau po ketverių metų jau galėsime kalbėti apie tuos žmones ir kas iš tikrųjų padarė nusikaltimus, o šita byla – kaip prasidėjo prieš 12 metų politinis užsakymas, taip jis tęsiasi. Nieko naujo“, – žurnalistams yra teigęs jis.

Jis teigė nežinantis, kuo yra kaltinamas, asmenų, kuriuos kaltinamas neva papirkęs, nepažįstantis.

Tarp kaltinamųjų – advokatų klientai, tarpininkai

Likę kaltinamieji byloje yra advokatų klientai, įtariamos korupcijos grandinės tarpininkai.

Tai Arūnas Blažaitis, Ernestas Sakalauskas, Laimonas Vaškevičius, Oksana Sakalauskienė, Rolandas Vasiliauskas, Romutis Stočkūnas, Vasilijus Menkovas ir Egidijus Galatiltis.

R.Stočkūno gynėjo A.Liutvinsko teigimu, jo kaltinamasis šioje byloje atsidūrė dėl vieno pokalbio telefonu.

Pasak advokato, R.Stočkūnas su žmona buvo pripažinti kaltais Šiaulių apygardos teismo, tačiau vėliau tiek Apeliacinio, tiek Aukščiausiojo Teismo išteisinti.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sako surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 tūkst. iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Vieno iš kaltinamųjų advokatas Adomas Liutvinskas anksčiau yra teigęs, kad byla sudaryta iš „visiškai atskirų epizodų“, tarp kurių bendra tik tai, kad juose figūruoja buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas.

Šiam buvusiam advokatui taip pat buvo pareikšti įtarimai, tačiau jis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes bendradarbiauja su teisėsauga atskleidžiant kitus korupcinius nusikaltimus.

Anksčiau byloje surengtas specialusis posėdis, jo metu suderintos posėdžių datos iki 2023 metų gegužės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas