Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teisiamas Vilniaus verslininkas, kaltinamas prieš 20 metų užsakęs žiaurų savo partnerio nužudymą

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje verslininkas Vytautas Bauras kaltinamas dėl kurstymo nužudyti. Ši byla susijusi su 1993 m. kriminalinėmis aktualijomis, kai Vilniuje siautėjo „kalašnikovu“ ginkluota žudymo mašina vadintas Donatas Adomėnas.
Teismo posėdyje
Kaltinamasis V.Bauras (dešinėje) teismo posėdyje su advokatais / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Teismas Vilniuje nagrinėja su istoriniais įvykiais susijusią baudžiamąją bylą, kurioje vilnietis verslininkas Vytautas Bauras (gim. 1964 m.) kaltinamas dėl kurstymo nužudyti žmogų.

Teisėjų kolegijai vėl teks išnarplioti senus, bet Lietuvą sukrėtusius ir dar nepamirštus nusikaltimus.

1993 07 23 sostinėje buvo žiauriai nužudyti Ramūnas Žygas ir Arvydas Čekaitis. Jų lavonai surištomis rankomis su smaugimo žymėmis ir peršautomis galvomis buvo rasti bute Architektų gatvėje, Vilniuje.

Dėl šio kraupaus nusikaltimo yra nuteistas Donatas Adomėnas.

D.Adomėnas
Donatas Adomėnas

Pastarasis vyras taip pat buvo teisiamas dėl pasikėsinimo 1993 08 17 nužudyti tris „Geležinio Vilko“ karius, kurie bandė jį sulaikyti, bei vieną atsitiktinį autobuso keleivį, kuriam „kalašniko“ kulka pataikė į krūtinę.

D.Adomėnas buvo kaltinamas, kad tąsyk Liepkalnio gatvėje bandė apiplėšti būtent V.Baurą, jį apšaudė, tačiau nepataikė.

20-ties metų senumo įvykiai klostėsi taip neįtikėtinai, jog jų, regis, pakaktų įspūdingam tikrais faktais paremtam serialui.

Mat verslininkas V.Bauras, baimindamasis dėl savo gyvybės po verslo partnerio R.Žygo žmogžudystės, pasamdė asmens sargybiniu D.Adomėną – vyrą, kuris galimai ir buvo jo bičiulio žudikas.

„Jų verslo sėkmė buvo tandemas. Vieno partnerio pašalinimas lėmė, kad verslas sušlubavo“, – kaltinamojo advokatė tikino, kad R.Žygo nužudymas V.Baurui buvo didelė netektis ne tik žmogiška, bet ir verslo prasme.

Pastarasis savo ruožtu kiek vėliau parašė buvusiam bosui laišką, kuriame patį V.Baurą apkaltino organizavus R.Žygo nužudymą ir sulaužius užsakomosios žmogžudystės sutartį. Galbūt žudikas po įvykdytos užduoties negavo iš verslininko to, kas buvo sutarta – tai esą paaiškina, kodėl Liepkalnio gatvėje D.Adomėnas galėjo pasikėsinti nužudyti tuometinį savo bosą V.Baurą.

Našlė Dalia Žygienė yra pareiškusi nuomonę, kad jos vyro mirtis finansiškai galėjo būti naudinga V.Baurui, nes jis su R.Žygu turėjo bendrą verslą, kurio pelną dalydavosi perpus.

Būtent šią esminę aplinkybę prokuratūra šioje naujoje baudžiamojoje byloje ir mėgins įrodyti – kad V.Bauras, turėdamas logišką motyvą, sukurstė žudiką atimti R.Žygo gyvybę.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas buvo priverstas atidėti bylos nagrinėjimą, nes į posėdį neatvyko nužudytojo našlė. Nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta moteris išvakarėse telefonu teisėjams paaiškino, kad bus užimta ir dalyvauti negalės. Siekdamas užtikrinti nukentėjusiosios teises šiame procese, teismas bylos nagrinėjimą atidėjo. Dėl kolegijos narių užimtumo ir būsimų atostogų, kitas posėdis šioje byloje numatytas tik rugsėjo pabaigoje.

Vis dėlto jau šiandieną kaltinamojo advokatė užvertė teismą įvairiais prašymais: kviesti papildomus liudytojus, išreikalauti kai kuriuos svarbius dokumentus, papildomai tirti kai kurias reikšmingas bylos aplinkybes. Kolegija trečiadienį dėl šių prašymų pagrįstumo nesprendė, bet nutarė, kad rudenį reikia suplanuoti mažiausiai šešis šios bylos posėdžius.

Beje, kaltinamąjį ginanti teisininkė kartojo, kad V.Baurui mesti kaltinimai atrodo nelogiški, juos paneigia kitos bylos aplinkybės. Pats V.Bauras anksčiau yra sakęs, kad nužudytasis Ramūnas jam buvo kaip brolis. Advokatė pabrėžė, kad po R.Žygo nužudymo V.Bauras ilgai vykdė savąją „garbės pareigą“ – rūpinosi verslo partnerio šeima, padėjo grąžinti ne tik bendras verslo, bet ir asmenines skolas.

„Jų verslo sėkmė buvo tandemas. Vieno partnerio pašalinimas lėmė, kad verslas sušlubavo“, – advokatė tikino, kad R.Žygo nužudymas V.Baurui buvo didelė netektis ne tik žmogiška, bet ir verslo prasme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi