Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nepatikėjo, kad į ligoninę skubėjęs klaipėdietis skaudantį dantį ramino alkoholyje mirkyta vata

Klaipėdietis Irmantas praėjusių metų birželio 27-osios naktį vairavo neblaivus – tai konstatavo Klaipėdos apygardos teismas ir klaipėdiečiui skyrė baudą bei atėmė vairuotojo pažymėjimą. Vyras su tokiu nuosprendžiu nesutinka ir tikina buvęs blaivus, o visa ši istorija tik nesusipratimas. Vyro teigimu, iškritus vaistams iš danties, jis nusprendė į tuščią ertmę įdėti alkoholyje pavilgytą vatą, kuri ir suklaidino alkotesterį.
Gegužės 22 d. rytinis policijos reidas Vilniuje
Policijos reidas. Asociatyvinė nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klaipėdietis lemtingą naktį buvo Plateliuose, Plungės rajone. Prieš keletą dienų jam į dantį buvo įdėti vaistai, tačiau šie iškrito ir pajuto skausmą. Nusprendęs nebekentėti vyras, kaip tikina, į ertmę įsidėjo degtinėje pavilgytą vatos gumulėlį, sėdo į savo „Nissan“ automobilį ir apie 3.30 val. nakties nusprendė vykti į Plungės ligoninę. Jis neslepia, išvakarėse, apie 19 val. buvo išgėręs šimtą gramų brendžio ir porą bokalų alaus, miegoti nuėjęs apie vidurnaktį ir atsikėlęs jautėsi blaivus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

„Kai pareigūnai mane sustabdė, aš juos perspėjau, kad esu įsidėjęs vatą. Mane patikino, kad į tai aparatas nereaguoja, tik į plaučių išpūstą orą. Į alkotesterį įpūčiau 1,03 promilės. Aš iškart pasakiau, kad su parodymais nesutinku. Pakartotinai pūsti man neleido, nuvedė į mašiną ir surašė protokolą. Mačiau, kad pareigūnai į nieką nebereaguoja ir nebesiaiškinau“, – pasakoja Irmantas.

Nesutikęs su alkotesterio parodymais vyras pasiryžo ištirti kraują. Tiesa, protokolą jis pasirašė, mat sulaukė pareigūnų patikinimo, kad nepadėjus parašo bus traktuojama, jog vyras buvo sunkiai apgirtęs.

Į ligoninę nepavežėjo

Pareigūnai miško apsupty sustabdytą vyrą į ligoninę nuvežti atsisakė. Šis išsikvietė taksi, tačiau jo teko gerokai palaukti, mat automobilis vyko iš Plungės. Pagal įstatymą, kraują privalu priduoti per valandą, kitaip gali kilti įtarimų, jog buvo imtasi dirbtinių priemonių kraujyje sumažinti alkoholio kiekį.

Ligoninėje paimto kraujo rodmenys parodė, jog I.Sabučio organizme alkoholio nėra.

Vyras tikina negalėjęs per valandą duoti kraujo, nes užtruko visi formalumai – į alkotesterį jis pūtė 3.36 val. Kol buvo surašytas protokolas, taksi turėjo galimybę paskambinti 4.09 val. ir buvo priverstas laukti 20–30 min. kol šis atvyko iš Plungės, tiek pat truko ir jo kelionė iki Plungės ligoninės, kurioje kraują jis pridavė 4.50 val. Ligoninėje paimto kraujo rodmenys parodė, jog organizme alkoholio nėra (0 promilių).

Visa ši istorija nukeliavo iki teismo ir vyras atsipūtė, kai Plungės rajono apylinkės teismas vyro kaltės neįžvelgė, tačiau Plungės pareigūnai apskundė tokį sprendimą ir byla atkeliavo į Klaipėdos apygardos teismą, kuris grąžino nagrinėti bylą iš naujo. Verdiktas – vyras pripažintas vairavęs neblaivus, jam skirta 360 Eur bauda ir daugiau nei metams atimtos vairuotojo teisės.

Taip greit neblaivėja

Nors klausydamasis šios versijos medicinos ekspertas Diomenas Vitkus kraipė galvą, 15min jis teigė, jog jau ne kartą kalbėta apie sudėtyje alkoholio turinčių burnos skalavimo skysčių ir kitų priemonių poveikį pučiant į alkotesterį ir žmonės turėtų būti budrūs. D.Vitkaus teigimu, per valandą daugiau nei promilė alkoholio iš žmogaus organizmo tikrai negalėtų išgaruoti.

„Būtų gerai, kad ne tik kraują priduotų, bet gydytojas kliniškai nustatytų blaivus asmuo, ar ne. Ar yra kvapas, koks spaudimas, pulsas, judesiai, koordinacija. Yra ir tokia paslauga. Matytųsi, ar lengvas girtumas ar visai nėra girtumo požymių“, – sakė D.Vitkus.

Klaipėdos apygardos teismo komentaras:

Pažymėtina, kad praktikoje pareigūnai patikrinimą atlieka tik alkotesteriu ir tokio patikrinimo rezultatai laikomi objektyviais bei patikimais.Tvirtinimas, kad administracinėn atsakomybėn patrauktas asmuo nenuvyko pasitikrinti neblaivumo į ligoninę laiku, dėl to, kad jį ilgai užlaikė policijos pareigūnai, šioje situacijoje nieko nekeičia.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad pagal teismų praktiką, teismui asmens neblaivumo laipsnis svarbus tik toks, koks jis buvo vairavimo metu, todėl asmens iniciatyva atlikto kraujo tyrimo rezultatai patys savaime nenuneigia testavimo techninėmis priemonėmis duomenų, jie teismui yra neprivalomi ir turi būti vertinami pagal tas pačias taisykles kaip ir kiti įrodymai.

Abejoti alkotesterio parodymų patikimumu nėra jokio pagrindo, kadangi šio prietaiso patikros sertifikatas buvo galiojantis, alkotesteris buvo sertifikuotas prieš mėnesį nuo šio asmens girtumo patikrinimo.

Teismas neturėjo jokio pagrindo patikėti asmens, pažymėtina, tik teismo posėdyje pasirinkta versija, kad jis dėl to, jog jam skaudėjo dantį, ant danties buvo užsidėjęs gabalėlį vatos, suvilgytos alkoholiu.

Kad vyras galimai vairavo automobilį neblaivus, dar prieš nustatant girtumą alkotesteriu, policijos pareigūnui sukėlė įtarimą jau vien tai, kad nuo asmens sklido stiprus alkoholio kvapas, o patikrinus jo neblaivumą alkotesteriu ši aplinkybė pasitvirtino – vyriškiui nustatytas 1,03 promilės girtumas.

Šios aplinkybės nepaneigia ir vyro teigimas, kad jis nevartojo alkoholio. Pirminiame pasiaiškinime asmuo pats nurodė, kad jis nuo 19 val. iki 24 val. suvartojo 100 g brendžio, 2–3 bokalus alaus. Nėra pagrindo netikėti tuo, jog jam nuo 19 val. iki 24 val. suvartojus 100 g brendžio ir 2–3 bokalus alaus, bei maždaug už trijų valandų sėdus prie vairo, nors jis ir nesijautė neblaivus, neblaivumo koncentracija iškvėptame ore akivaizdžiai buvo likusi.

Pažymėtina, kad Medicininės apžiūros neblaivumui, girtumui ir apsvaigimui nustatyti akte gydytoja taip pat užfiksavo aplinkybę, kad vyro apžiūros metu, praėjus net 1 valandai 40 minučių, t. y. nuo tada, kai jis buvo sustabdytas policijos pareigūnų, nuo jo vis dar buvo užuodžiamas alkoholio kvapas. Ir tai, jog vyriškis vairavo automobilį, būdamas girtas, neginčytinai patvirtina jam alkotesteriu nustatytas neblaivumo laipsnis.

Teismas neturėjo jokio pagrindo patikėti asmens, pažymėtina, tik teismo posėdyje pasirinkta versija, kad jis dėl to, jog jam skaudėjo dantį, ant danties buvo užsidėjęs gabalėlį vatos, suvilgytos alkoholiu. Akivaizdu, kad tokią svarbią aplinkybę vyriškis neabejotinai būtų pasakęs policijos pareigūnams ne tik žodžiu, bet ir nurodęs šią aplinkybę pasiaiškinime.

Be to, aplinkybė, kad asmuo būtų pūtęs į alkotesterį, laikydamas burnos ertmėje vatą, suvilgytą alkoholiu, yra logiškai nepaaiškinama. Todėl abejoti policijos pareigūno parodymais, kad asmuo apie jokį skaudantį dantį net neužsiminė, nėra jokio pagrindo.

Liko klausimų

Pats vyras kraipo galvą, retoriškai klausdamas, kam tada tikrinamas kraujas blaivumui nustatyti, jei jis nesvarbus?

„Jai tave, tarkime, apipylė alhoholiu, ar tai reiškia, kad esi girtas? Natūralu, kad nuo tavęs ir sklis alhoholio kvapas, o ne kvepalai. Jei pagal įstatymą reikia per valanda kreiptis į medicininę įstaigą blaivumui nustatyti, o tavęs nepaleidžia, nes pirma formalumai, po to kreipkis, kur nori, ta valanda ištirpsta, kaip pavasarinis sniegas saulei pašvietus. Ar tai pareigūnų pažeidimas ir neprofesionalumas?

Buvo prašoma tarnybinio automobilio filmuotos medžiagos. Kodėl jos taip ir nepateikė? Atsakymas: nebūtina. O kai buvo prašoma padaryti eksperimentą su alkotesteriu pagal analogišką situaciją, kodėl buvo atsisakyta ir net į teismo protokolą neįtraukta? Trys svarbūs įrodymai prieš jų vieną alkotesterį. Niekas ir neneigia, kad alkotesteris blogai rodė, tiesiog jis reaguoja į burnoje (dantyje) įdėtą vatą, pamirkytą alkoholyje. Koks medicinos specialistas gali paneigti, kad vata, pamirkyta i alkoholį, nemalšina bent trumpam skausmo? Ir išgėriau iki 19 valandos, o ne kaip teismas iškraipė iki 24 val. Praėjo mažiausiai septynios su puse valandos, ekspertai sako kad per valanda iš organizmo pasišalina nuo 0.17 iki 0.42 promilių“, – sako Irmantas, kuris tikėjosi išsamesnio teismo požiūrio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito