Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pratęsė suėmimą korupcija įtariam V.Šiliauskui – laisvės nematys dar mėnesį

Kauno apylinkės teismas kovo 17 dieną pratęsė Viliui Šiliauskui skirtą suėmimą dar mėnesiui. Kauno savivaldybės administracijos direktorius įtariamas iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno paėmęs didžiausią Lietuvos istorijoje kyšį – 140 tūkst. eurų.
Vilius Šiliauskas teisme.
Vilius Šiliauskas teisme. / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Prokuroras šiandien kreipėsi dėl V.Šiliausko suėmimo pratęsimo 2 mėnesiams, tačiau ketvirtadienio popietę posėdžiavęs Kauno apylinkės teismas priėmė nutartį įtariamąjį už grotų laikyti trumpiau – mėnesį.

STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai
STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai

„Įvertinus nusikaltimo, dėl kurio padarymo įtariamajam pareikštas įtarimas, pobūdį bei jo sunkumą, taip pat galimą griežtos laisvės atėmimo bausmės neišvengiamumą, įtariamojo bei jo šeimos galimo išvykimo iš Lietuvos ir pasislėpimo galimybę, taip pat tiek į Viliaus Šiliausko, tiek į kito įtariamojo Juozo Kriaučiūno užimtas gynybines pozicijas, įvertinus visus šioje stadijoje surinktus ikiteisminio tyrimo duomenis, daroma išvada, kad yra pakankamas pagrindas manyti, jog švelnesnės kardomosios priemonės šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje įtariamojo Viliaus Šiliausko atžvilgiu nebus pakankamos, kad būtų galima užtikrinti jo dalyvavimą procese bei bus užtikrintas netrukdomas ikiteisminio tyrimo procesas“, – nutartimi konstatavo teismas.

Įtariamajam anksčiau skirtas dešimties dienų suėmimo terminas pratęstas, tačiau jis pratęstinas dvigubai trumpesniam nei prašė prokuroras terminui.

Ketvirtadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad prokuroras areštavo apie 170 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių V.Šiliauskui.

Iš kito įtariamojo byloje – „Autokaustos“ vadovo J.Kriaučiūno – areštuota 15 nekilnojamojo turto objektų. Jis suėmimo išvengė sumokėjęs 50 tūkst. eurų užstatą. Verslininkas priverstas nešioti apykoję.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Bendra įtariamųjų šiuo metu areštuoto turto rinkos vertė, anot STT, – septynženklė. Visi minėti objektai, tarnybos duomenimis, yra Lietuvoje.

Teisėsauga įtaria, kad iš J.Kriaučiūno V.Šiliauskas paėmė 140 tūkst. eurų kyšį. Jis duotas už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

„Autokausta“ Kaune laimi kone visus didžiuosius viešuosius pirkimus.

Pasak teisėsaugos, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis.

Atsižvelgiant į tai, kad STT Kauno valdybos viršininko Dainiaus Januškos brolis yra vienas iš „Autokaustos“ akcininkų, ką D.Januška yra deklaravęs 2020 metais, ir į tai, kad jis yra nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų ir veiksmų, susijusių su minėta statybų bendrove, siekiant išvengti bet kokios interesų konflikto regimybės, STT kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, siūlydama pavesti šį tyrimą atlikti STT Centrinei tyrimų valdybai.

Asmenys, iš kurių galėjo būti reikalauta ar provokuota duoti kyšį ir/ar galintys turėti šiam tyrimui reikšmingos informacijos, kviečiami susisiekti su STT.

Dar kartą primenama, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito