Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tėvo nužudymas po motinos laidotuvių: įvykis neįtikėtinas net pačiam kaltinamajam

Šešiasdešimtmečio šiauliečio nužudymo byloje išklausytos baigiamosios kalbos, trečiadienį skelbia Šiaulių apygardos teismas.
Plungėje išaušo gedulo diena
Asociatyvi iliustracija: šiauliečių šeimą sukrėtė, galima sakyti, triguba tragedija – motinos mirtis, tėvo nužudymas ir velionių sūnaus teismas dėl žmogžudystės. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje 33 m. šiaulietis Romanas Romaniukas kaltinamas savo tėvo nužudymu, baigtas įrodymų tyrimas, išklausytos proceso dalyvių baigiamosios kalbos, paskutinis žodis suteiktas kaltinamajam. Valstybės kaltinimą byloje palaikanti prokurorė teismo prašo vyrą pripažinti kaltu ir paskirti jam laisvės atėmimo bausmę.

Prokurorė: kaltė pasitvirtino

Kaip savo baigiamojoje kalboje nurodė valstybės kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė, nors kaltinamasis nenurodė, kaip jis sumušė tėvą ir nėra liudytojų, kurie būtų tai matę, tačiau, anot valstybės kaltintojos, visa surinkta tyrimo metu medžiagą patvirtina, kad, išskyrus R.Romaniuką, daugiau niekas kitas negalėjo nužudyti namo šeimininko S. P.

Vyro psichikos būklė įvykio metu vertintina kaip fiziologinio girtumo būsena, kurią R.Romaniukas pats sau ir sukėlė.

Prokurorė pabrėžė, jog ne visada nusikaltimo aplinkybės ir veiką padariusio asmens kaltė yra nustatoma tiesioginiais įrodymais. Anot jos, byloje nėra jokių asmenų parodymų, nei kitų duomenų, patvirtinančių, kad S. P. būtų pats susižalojęs.

Prokurorės tvirtinimu, nustatyta, kad nusikalstamos veikos padarymo metu R.Romaniukas buvo apsvaigęs nuo didelio alkoholio kiekio, ir alkoholį, ir narkotines medžiagas iki įvykio jis vartojo nuolatos – pastoviai patirdavo jam įprastas intoksikacijas dėl sistemingų su alkoholiu ir narkotikais susijusių veiksnių, todėl, anot valstybės kaltintojos, jo psichikos būklė įvykio metu vertintina kaip fiziologinio girtumo būsena, kurią R.Romaniukas pats sau sukėlė.

Prokurorės teigimu, R.Romaniukas atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, kad kaltinamasis prisipažino, gailisi, jo atsakomybę sunkinanti aplinkybė – nusikaltimą jis padarė būdamas neblaivus ir tai turėjo įtakos jo nusikalstamų veikų padarymui.

Suprasti akimirksniu

  • Valstybės kaltintoja pabrėžė, kad kaltinamasis praeityje buvo teistas Lietuvos Respublikoje 4 kartus, tarp jų ir už smurtinius nusikaltimus.
  • Nors teistumas išnykęs, tačiau pagal byloje esančią informaciją, jis buvo teistas net 8 kartus Didžiojoje Britanijoje.

Prokurorė teismo prašė R.Romaniukas pripažinti kaltu dėl savo tėvo tyčinio nužudymo ir jam paskirti bausmę – laisvės atėmimą 12 metų, į bausmės laiką įskaitant kaltinamojo sulaikymo ir suėmimo laiką.

Gynėjas: pranešė apie įvykį, bandė gelbėti

Kaltinamojo gynėjas savo kalboje pabrėžė, kad R.Romaniukas niekada savo kaltės neneigė, tik tvirtino, jog nusikaltimo aplinkybių tiesiog neprisimena, nes buvo apsvaigęs nuo suvartoto didelio kiekio alkoholio.

Advokatas pabrėžė ir tai, kad jo ginamasis pats pranešė apie įvykį, mėgino tėvui suteikti pagalbą, todėl, anot gynėjo, tai turi būti atitinkamai įvertintą skiriant kaltinamajam bausmę.

Tardamas paskutinį savo žodį kaltinamasis teigė, kad po įvykio jaučiasi „psichologiškai paveiktas“ ir dėl to jam sunku kalbėti, iki šiol jis pats negalintis patikėti tuo, kas įvyko.

Žmogžudystė – iškart po laidotuvių

Kaip nurodoma byloje, nusikaltimas padarytas 2020 metų gruodžio 30 dieną. R.Romaniukas kaltinamas tuo, kad jis, lemtingąją dieną, 18.10 val. savo tėvų privačiame name, esančiame Šiaulių mieste, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, asmeninio konflikto su savo tėvu S. P. metu, ne mažiau kaip du kartus ranka tyčia jam sudavė į galvą. Kaip vėliau konstatavo medicinos ekspertai, dėl patirtos galvos traumos įvykusių komplikacijų 60 m. vyras mirė įvykio vietoje.

Sulaikytas R.Romaniukas nusikaltimo aplinkybių paaiškinti negalėjo.

Paaiškėjo, kad vyras nužudytas praėjus vos kelioms valandoms po jo žmonos laidotuvių. Gruodžio 30-ąją buvo laidojama dėl ligos mirusi R.Romaniuko motina. Po laidotuvių artimieji pabendravo velionės namuose, o vėliau išsiskirstė.

Emigrantas negalėjo paaiškinti, kaip ir kokiomis aplinkybėmis buvo nužudytas jo tėvas, tad netrukus tapo pagrindiniu įtariamuoju.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad po gedulingos vakarienės name liko nakvoti velionės sutuoktinis ir iš užsienio į laidotuves iš Vokietijos grįžęs jo sūnus R.Romaniukas. Gruodžio 31-osios rytą R.Romaniukas paskambino policijos pareigūnams ir pranešė, jog atsikėlęs savo tėvą radęs be gyvybės ženklų. Emigrantas negalėjo paaiškinti, kaip ir kokiomis aplinkybėmis buvo nužudytas jo tėvas.

Kaltinamasis R.Romaniukas pareigūnams teigė, kad po laidotuvių namuose susirinkę pavalgė, paminėjo velionę. Anot kaltinamojo, vartojo ir alkoholį. R.Romaniukas sakė, kad buvo išgėręs alkoholio ir laidotuvių metu, taip pat išgėrė ir kelyje į namus.

Akivaizdžiai padaugino alkoholio

R.Romaniukas neslėpė, kad grįžęs iki laidotuvių su tėvu ir broliu dar išgėrė alkoholio.

Anot kaltinamojo, vakarienės metu gėrė stiprius alkoholius gėrimus. R.Romaniuko teigimu, jis prisimenąs iki to momento, kai susirinko po laidotuvių namuose, pasisėdėjo ir viskas. Kiek ilgai jie sėdėjo, kaltinamasis pasakyti negalėjo, neprisiminė, kada visi giminės pradėjo skirstytis iš namų, negalėjo prisiminti, kada jis pats nuėjęs miegoti.

R.Romaniukas pasakojo, jog pabudęs rytą tėvą rado gulinti lovoje be gyvybės ženklų, bandė dar rankomis daryti dirbtinį kvėpavimą, tačiau supratęs, kad tėvas negyvas, iš karto paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112, pranešė, kad rado tėvą su smurto žymėmis.

Tikina nei mamos, nei tėvo nemušdavęs

R.Romaniukas sakė nežinantis, kas galėjo nutikti tėvui. Ar tai jis galėjo nužudyti savo tėvą, negali pasakyti, nes neprisimena. Kaltinamasis sakė neprisimenantis, kad lemtingąjį vakarą tarp jo ir tėvo būtų buvę kokie konfliktai. R.Romaniukas tikino, kad nėra smurtavęs nei prieš tėvą, nei prieš mamą.

Parodymus teismui duoti sutiko ir kaltinamasis, tik, bėda, ne kažin ką galėjo prisiminti.

Teisiamajame posėdyje apklausti nukentėjusieji, sutiko parodymus duoti ir kaltinamasis. Tačiau jis negalėjo paaiškinti, kaip galėjo būti nužudytas jo tėvas, nes, anot jo, tiesiog nieko neprisimenąs.

Kaltinamasis teigė grįžęs su tėvu, broliu ir giminėmis į namus po mamos laidotuvių. Anot jo, tada namie buvę ramu, be konfliktų, nepamena, kas buvo namuose, nepamena, kada giminės išėjo, neatsimena, kas vyko namuose, todėl negalįs nieko paaiškinti.

Kaltinamasis R.Romaniukas lieka suimtas. Vyras Lietuvoje anksčiau teistas kelis kartus, teistas ir Didžiojoje Britanijoje.

Artimiausias teisiamasis posėdis paskirtas gruodžio 20 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas