Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 23 /14:33

Tokios akistatos Vilniaus policijoje dar nebuvo: užkietėjęs kovotojas su naciais iš JAV dujomis apipurškė garsųjį skustagalvį Vitalijų Keršį

Antradienio popietę Vilniaus policijos komisariate surengta dviejų žinomų asmenų akistata baigėsi nuožmiu konfliktu.
Vitalijus Keršis
Vitalijus Keršis / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų pilietybę turintis H.J.X., gimęs 1962 metais, su Garliavos įvykių aktyvistu, už išpuolį prieš prokurorą teistu Vitalijumi Keršiu pirmą kartą susidūrė prieš dvejus metus Vilniaus rotušės aikštėje. Tuomet konflikto įkarštyje buvo panaudotas įkaitęs žarsteklis, šaligatvio trinkelės, pipirinės dujos ir aštrūs nagai.

Vilniaus policija iki šiol tiria, dėl ko 2011 m. gegužę viešoje vietoje taip aršiai susikibo šie du vyrai. Todėl antradienį 13 val. Vilniaus apskrities VPK 3-iajame komisariate surengta buvusio skustagalvio V.Keršio ir kovotojo su naciais akistata. Ji baigėsi vos prasidėjusi.

Amerikos pilietį tramdė komisariato budėtojas, V.Keršiui teko rašyti naują pareiškimą dėl jo užpuolimo, o kitų pareigūnų darbą trikdė po visą pastato trečiąjį aukštą pasklidusios dujos.

„Atsimeni, tu man taip padarei“, – anot V.Keršio, tokius žodžius angliškai pasakęs jo oponentas tyrėjos ir vertėjos akivaizdoje kabinete išsitraukė dujų balionėlį, ėmė juo purkšti į veidą, nustūmė jį ant kėdės ir tada dar sykį papurškė į akis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių skyriuje portalui 15min.lt antradienio popietę patvirtino, kad toks incidentas yra užfiksuotas. Policijos atstovai sakė, kad dujas purškė „nukentėjusysis liudytojui“. Mat tyrimas dėl dvejų metų senumo įvykių tęsiamas daugiausiai Amerikos piliečio iniciatyva, kuris jaučiasi nukentėjusiuoju.

Po įvykio per šiandienę akistatą „nukentėjusiuoju“ gali tapti V.Keršis, o „įtariamojo“ statusas naujame ikiteisminiame tyrime gali tekti amerikiečiui.

Vilniaus policijos atstovai 15min.lt papildomai pranešė, kad dėl šio įvykio pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

V.Keršis minėjo, kad ne tik jis pats nedelsdamas parašė pareiškimą dėl užpuolimo. Tarnybinį pranešimą dėl akistatos dalyvių konflikto teko rašyti ir šį procesinį veiksmą organizavusiai vyresniajai tyrėjai Vilmai Rudinskienei.

„Ji sakė, kad toks dalykas atsitiko pirmą kartą per jos karjerą policijoje“, – apie pareigūnės įspūdžius po dujinės atakos jos kabinete pasakojo V.Keršis.

Tvyrojo įtampa

Pasak V.Keršio, jau nuo pat pirmų minučių kabinete tvyrojo įtampa, nors, regis, dar net neprasidėjo niekas, dėl ko reikėtų pyktis. Tyrėja tiesiog paaiškino, kokie asmenys ir dėl ko yra pakviesti, kokia teisinė procedūra bus atlikta. Pareigūnė įspėjo, kad užduos klausimus tai vienam, tai kitam akistatos dalyviui. Po to, jeigu dar liks kažkokių neaiškumų, oponentai galės pabendrauti tiesiogiai.

Anot V.Keršio, JAV pilietis, vos supratęs, kad čia ir yra tas įtariamasis, ėmė piktintis: „Man čia reikės sėdėti šalio jo?!“

Vis dėlto akistatos dalyviai susėdo taip, kad tarp oponentų kito asmens nebuvo: vertėja sėdėjo tarp užsieniečio ir tyrėjos, o V.Keršis – iš kitos pusės.

„Labiausiai graužia žandą. Net nežinau, kokių jis ten man dujų pripurškė. Ir abi akis graužia. Man atrodo, jis spėjo pusę balionėlio išpurkšti. Tų dujų prisikvėpavo ne  tik tyrėja su vertėja, bet ir visi trečiojo aukšto policijos darbuotojai“, – neišdildomais įspūdžiais iš apsilankymo policijos komisariate dalijosi V.Keršis, nuolat patenkantis į įvairias konfliktines situacijas (žr. susijusius straipsnius).

Kentėjo ir 2011 m.

V.Keršis kartą jau yra patyręs impulsyviojo JAV piliečio H.J.X. smurtą. Kai rašė 15min.lt, nuožmus konfliktas prieš dvejus metus kilo 2011 m. gegužės 28 d., šeštadienį, apie 20 val. sostinės širdimi vadinamoje Vilniaus rotušės aikštėje, kur šurmuliavo festivalio „Skamba skamba kankliai“ koncertas, skirtas Lietuvos laisvės gynėjų ir didžiųjų netekčių atminimui.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Taip V.Keršis atrodė po užpuolimo policijos automobilyje, pakeliui į nuovadą, 2011 metais.
Taip V.Keršis atrodė po užpuolimo policijos automobilyje, pakeliui į nuovadą, 2011 metais.

Scenoje koncertavo Vilniaus vyrų folkloro grupė „Ugniavijas“, Jonas Čepulis ir Veronika Povilionienė, o tuo metu pro šalį ėjo azijietiškos išvaizdos vyriškis. Vėliau ir aplinkiniams, ir policijos pareigūnams šis JAV pilietis skundėsi, kad skustagalviai jam pasakė kažką įžeidžiamo, netgi užpuolė.

Po mūšio, kurio metu užsienietis puolė žarstekliu, o V.Keršis gynėsi dujomis, abu incidento dalyviai buvo vežami į policijos nuovadą.

„Aš sakiau, kad nenoriu važiuoti kartu su juo, nes jis vėl gali mane užpulti. Sakiau, ateisiu į nuovadą pėsčias. Bet policijos pareigūnai sakė, kad galėsiu sėdėti priekyje“, – yra pasakojęs V.Keršis.

Jo nuogąstavimai pasitvirtino. Nors iki 3-iojo policijos komisariato nuo Rotušės aikštės yra vos apie kilometrą, užsienietis spėjo skustagalvį patriotą užpulti. „Jis puolė mane iš galo ir bandė pirštais išdurti akis! Šiuo metu vos matau, ant mano veido liko nagų žymės“, – kalbėjo V.Keršis (žr. nuotrauką iš jo asmeninio archyvo).

Po šio išpuolio policininkai sustabdė tarnybinį automobilį. Aršiojo užsieniečio rankos buvo surakintos už nugaros. Į komisariatą jį ir V.Keršį nuvedė per skirtingus įėjimus. Tačiau žalos dėl šio sužalojimo V.Keršiui jo varžovas neatlygino, nes pats visą laiką jautėsi nukentėjusiuoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi