Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tris dienas Rokiškio rajone ugnį malšinę Panevėžio apskrities ugniagesiai: „Tai buvo metų gaisras“

Ketvirtadienio naktį Rokiškio rajone, Lašų kaime kilęs gaisras jau vadinamas didžiausiu šiais metais Panevėžio apskrityje. Užsiliepsnojus kuro granulių gamybos cechui ant kojų sukeltos buvo itin didelės gelbėtojų pajėgos, o darbai truko net kelias dienas.
Gaisras granulių gamykloje
Gaisras granulių gamykloje / Ugniagesių nuotr.

Atvykus ugniagesiams pastatas jau degė atvira liepsna – liepsnos naikino įrengimus, krito išsilydžiusios konstrukcijos.

Ugniagesiams pavyko išsaugoti kitus gamybinius pastatus, tačiau liepsnos buvo tramdomos dar ilgai. Vos užliejus vandeniu supresuotus šiaudus, po kurio laiko jie vėl užsiliepsnodavo. Tai itin prailgino operacijos laiką.

Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje
Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje

„Stoginė, kurioje kilo gaisras, buvo pilna presuotų šiaudų, o greta buvo prijungtas granulių gamybos cechas su įrengimais. Manoma, kad pirmiausia užsidegė stoginėje buvę šiaudai. Ugnis šiaudus labai greitai apėmė ir persimetė į cechą.

Nuo karščio metalinės konstrukcijos sukrito ir toliau pradėjo degti granulės

Liepsnas pavyko sustabdyti ir gaisras iš cecho į kitas patalpas neišplito. Pavyko išsaugoti kažkiek įrengimų, buvusių ceche.

Nuo karščio metalinės konstrukcijos sukrito ir toliau pradėjo degti granulės“, – apie operaciją pasakojo Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operatyvinio vadovavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Vyšniauskas.

Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje
Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje

Ugniagesys tvirtino, kad gaisro gesinimas buvo išties sudėtingas dėl darbų, kuriuos reikėjo atlikti siekiant, jog ugnis vėl neįsižiebtų.

„Buvo daug darbo – reikėjo išardyti konstrukcijas, kad tas granules perpilti vandeniu. Stoginę su šiaudais saugojome, kad tas gaisras neplistų. Teko po truputį tuos supresuotus šiaudus išardyti ir vis perlieti vandeniu. Visos krūvos užgesinti iš karto neįmanoma. Tai didžiulės apimties darbas, nes ir stoginės dydis gana nemažas. Ji 40 metrų pločio, 100 metrų ilgio ir beveik 10 metrų aukščio“, – tvirtino A.Vyšniauskas.

Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje
Ugniagesių nuotr./Gaisras granulių gamykloje

Jau dabar A.Vyšniauskas šią operaciją vadina iki šiol didžiausiu įvykiu Panevėžio apskrityje. Lašų kaime vykusiame gaisre dirbo net 25 ugniagesiai.

„Darbus pradėjome 23.57 val. Gaisras lokalizuotas buvo 2.47 val. Gaisro likvidacija įvyko 22.14 val. kitą dieną. Toliau vyko baigiamieji darbai. Gaisras tikrai neeilinis“, – sakė įvykio vietoje dirbęs A.Vyšniauskas.

Gaisro priežastys kol kas tiriamos. Neatmetama padegimo ar neatsargaus elgesio su ugnimi versija, mat stoginėje su šiaudais elektros instaliacijos nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito