Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepilnamečio mirties aplinkybes tiriantys prokurorai gavo atsakymą: smurto nebuvo

Rezonansinėje byloje, prieš savaitę iš Neries upės Vilniuje ištraukus uoliai ieškoto be žinios dingusio nepilnamečio kūną, aiškėja vis daugiau svarbių aplinkybių.
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas
Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ekspertai jau buvo patvirtinę aukos tapatybę, preliminariai nustatę pagrindinę mirties priežastį, o dabar yra gauti ir tyrimo duomenys, patvirtinantys arba paneigiantys galimai smurtines įvykio aplinkybes.

Pirminės ekspertizės apžiūros metu jokių smurto žymių ant kūno nenustatyta, pirmadienį priešpiet 15min informavo Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Egidijus Motiejūnas. „Kol kas tiek turime papildomos informacijos“, – teigė bylai vadovaujantis prokuroras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus centre iš Neries ištrauktas kūnas

Savaitgalį sostinėje buvo amžinojo poilsio išlydėtas jaunuolis, kurio dingimo ir paieškų dramą keletą savaičių sekė visa Lietuva, o daugelis aktyvistų ne tik laukė žinių, bet ir stengėsi aktyviai prisidėti prie dingusiojo suradimo.

Lygiai prieš savaitę iš Neries upės Vilniaus centre buvo ištrauktas kūnas. Drabužiai iki kiti bylos duomenys atitiko, todėl teisėsauga iškart įtarė, kad tai būtent ieškomas vaikinas.

Netrukus tapatybę neginčijamai patvirtino sparčiai atliktas DNR tyrimas, greitai prokuratūrą pasiekė ir informacija apie tikslią priežastį, kodėl jauną žmogų ištiko mirtis: fiksuotas uždusimas, plaučių tūrį užpildžius vandeniui.

Jautrioje byloje teisėsaugai svarbu nustatyti visus galimai reikšmingus aspektus, todėl atskirai buvo formuluojamas klausimas ir apie galimas smurto žymes ant kūno. Gavus operatyvinius duomenis, kad fizinių sužalojimų nefiksuota, tuo remiantis, tyrimo eiga planuojama toliau, kitaip tariant, plėtoti ar tikrinti kokius nors kriminalinius jaunuolio žūties scenarijus bent kol kas nėra pagrindo.

Kai kuriems ekspertų analizuojamiems aspektams reikalingi ilgalaikiai tyrimai, trunkantys ne vieną savaitę.

Jauno žmogus kūnas Neries upėje Vilniaus centre pastebėtas spalio 14-osios, pirmadienio rytą. Liudininkai sekė jį, plukdomą srovės, kol kūnas neužkliuvo už baržos, prišvartuotos netoli sostinės Vingio parko.
Nors ir ši, ir kitos upės atkarpos ne sykį buvo tikrintos tiek iš vandens, tiek iš sausumos, 15-mečio paieškos iki šiol nedavė rezultato: kodėl skenduolis Neryje galėjo likti nepastebėtas, įtaigiai papasakojo asmeniškai paieškose dalyvavęs vilnietis Kęstas.

Duomenys apie DNR tyrimą, preliminarią mirties priežastį bei smurtų žymių nebuvimą yra maža darbo dalis. Bylą kuruojantis prokuratūros atstovas viliasi, kad kiti bylai reikšmingi duomenys bus nustatyti ir pateikti į bendrą medžiagą palyginti greitai, per vieną ar keletą mėnesių. Kai kuriems ekspertų analizuojamiems aspektams reikalingi ilgalaikiai tyrimai, o ir jiems pasibaigus neretai prireikia kelių savaičių, kad duomenys būtų susisteminti ir rišliai surašyti galutinėje ekspertizės išvadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito