Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergėje buvę šilumos ūkio nuomininkai įtariami savivaldybės turto vagyste (papildyta 17.02 val.)

Ukmergės rajono savivaldybė kreipėsi į rajono policijos komisariatą dėl Šventupės gyvenvietės katilinės elektroninio valdymo paleidimo raktų vagystės bei sugadintos katilinės elektroninio valdymo sistemos. Remiantis liudininkų parodymais, įtarimai pareikšti UAB „Miesto energija“ darbuotojui J.V. Dėl padarytos žalos savivaldybė priversta atidėti karšto vandens tiekimo pradžią gyventojams.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Kaip informuoja viešųjų ryšių agentūra „IC Baltic“, šių metų gegužės pabaigoje Ukmergės savivaldybė nutraukė su „Miesto energija“ sudarytą sutartį dėl pastarosios grubiai pažeistų sutarties sąlygų bei įsipareigojimo nevykdymo. Ukmergės rajono apylinkės teismo nutartis įpareigojo buvusius nuomininkus perduoti visą savivaldybei priklausantį ir naujai sukurtą turtą. Tačiau savivaldybei turtą perimti tenka pasitelkus policijos pagalbą, kadangi „Miesto energija“ nevykdo teismo sprendimo, neatrakina katilinių, neperduoda susijusių dokumentų.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Algirdas Kopūstas teigia, kad įsibrovus į Šventupės katilinę, sugadinus katilinės įrangą bei pasisavinus elektroninės valdymo sistemos raktus savivaldybei piktybiškai sutrukdyta pradėti gyventojams tiekti šilumą ir karštą vandenį. Preliminariais duomenimis, sugadintos sistemos vertė viršija 30 tūkst. litų.

Vydiškių seniūnas Virgilijus Štaras teigė, kad į jį kreipėsi nusikaltimą matę vietos gyventojai.

„Jų teigimu, iš atvažiavusio automobilio išlipo UAB „Miesto energijos“ darbuotojas J.V. Į UAB „Ukmergės šiluma“ teritoriją J.V. pateko peršokęs tvorą. Remiantis liudininkų parodymais, į Šventupės katilinę jis pateko išstūmęs langą, patekęs vidun kažką iš jos išsinešė“, – teigia V.Štaras.

„Nepaisant visų kliuvinių imamės visų įmanomų priemonių ir stengiamės kaip įmanydami greičiau gyventojams atnaujinti karšto vandens tiekimą“, – tvirtina Ukmergės rajono savivaldybės meras.

Ukmergės šilumos ūkis nuo 2000 m. buvo išnuomotas privačiai bendrovei UAB „Energijos taupymo centras“ ir UAB „Miesto energija“. Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus faktams, kad „Miesto energija“ apraizgė šilumos ūkį finansiniais čiuptuvais, skirstydama ir dalindama pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse.

Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens tiekimo sąnaudas Trakų rajono vartotojams. Be to, „Miesto energija“ be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą. Paaiškėjus šiems faktams savivaldybė taip pat kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti tyrimą ir išaiškinti ar bendrovių grupės veikla nėra nusikalstama.

Birželio pradžioje Ukmergės gyventojai buvo surengę mitingą, kurio metu išreiškė palaikymą Ukmergės rajono savivaldybės sprendimui.

Papildyta 17.02 val.: „Miesto energijos“ generalinis direktoriaus Artūro Stravinsko komentaras:

Ukmergės rajono savivaldybei apkaltinus „Miesto energijos“ darbuotoją dėl esą pavogtų Šventupės gyvenvietės katilinės elektroninio valdymo paleidimo raktų ir sugadintos katilinės elektroninio valdymo sistemos, šiuos kaltinimus atmetame kaip melagingus, niekuo nepagrįstus ir skirtus nukreipti visuomenės dėmesį nuo savivaldybės vykdomo piktybiško rajono šilumos ūkio žlugdymo.
Pirmiausia, nesuprantama, kaip galima kaltinti „Miesto energiją“ ir darbuotojus dėl mūsų pačių turto vagystės. Juk savivaldybės jėga perimta Šventupės katilinė yra „Miesto energijos“ nuosavybė. Negali pavogti pats iš savęs, o būtent tai teigia savivaldybė savo viešųjų ryšių pranešime. Negana to, jėga perimta Šventupės katilinė yra saugoma savivaldybės pasamdytų apsaugininkų, nieko neįleidžiančių ne tik į katilinę, bet ir į jos teritoriją.

Meras A.Kopūstas ir vicemeras G.Malčanovas prisidengia ginčijama teismo nutartimi savivaldybei laikinai valdyti rajono šilumos ūkį, tačiau nutyli, kad Šventupės katilinė savivaldybės buvo užimta nebaigus turto aprašymo procedūrų, savavališkai ir nedalyvaujant antstolei. Praėjusią savaitę rajono teismas pasisakė dėl tokių savivaldybės veiksmų ir pavedė prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įsilaužimo į katilinę ir viešosios licencijuojamos paslaugos tiekimo sustabdymo.

Antra, akivaizdu, kad suintensyvėjęs savivaldybės darbas viešųjų ryšių srityje rodo jos vadovų nesugebėjimą susitvarkyti su savo pačių sukurtomis problemomis šilumos ūkyje ir kaltųjų paiešką. Primename, kad Šventupės katilinę savivaldybė užėmė daugiau kaip prieš mėnesį, birželio 2 d. Tada žadėję, kad karšto vandens tiekimą atnaujins po savaitės, savivaldybės vadovai savo pažado gyventojams jau nevykdo visą mėnesį.

Žinant rajone vis didėjantį gyventojų nepasitenkinimą dėl nutraukto karšto vandens tiekimo, kyla natūralus klausimas, kodėl apie tokią bylą savivaldybė prašneko tik dabar – praėjus visam mėnesiui po to, kai patys savavališkai sustabdė katilinę ir karšto vandens tiekimą Šventupės gyvenvietei, o vėliau ir daliai Ukmergės miesto?

Belieka apgailestauti, kad nesugebėjimą tvarkyti pačių sukurtas šilumos ūkio problemas ir tesėti gyventojams duotų pažadų, meras A.Kopūstas ir vicemeras G.Malčanovas dabar dangsto ne realiais darbais, o kova viešųjų ryšių priemonėmis, niekinėmis bylomis, melagingais pranešimais ir niekuo dėtų šilumos ūkio darbuotojų įtraukimu į politinius žaidimus. UAB „Miesto energija“ kasdien gauna daugybę nepatenkintų Ukmergės rajono šilumos vartotojų klausimų apie karšto vandens tiekimo atnaujinimą, į kuriuos atsakome, kad bendrovė deda visas pastangas teisinėmis priemonėmis atnaujinti šilumos ir karšto vandens tiekimą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai