Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už dopingo prekybą nuteistų vyrų Šiaulių teismas pagailėjo ir už grotų nepasiuntė

Antradienį Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dabar jau buvęs vieno sporto klubo Šiauliuose vadovas ir treneris, 42 m. Nerijus Čerauskas, Mažeikių rajono gyventojas, 20 m. Raimundas Saltonas ir Kauno mieste esančio vieno sporto klubo trenerio asistentas, 40 m. Romualdas Gasperavičius buvo kaltinami neteisėtu disponavimu dopingo medžiagomis turint tikslą jas platinti, šiaulietis taip pat kaltinamas ir neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų. Teismas vyrus pripažino kaltais.
Dopingo medžiagos
Dopingo medžiagos / Šiaulių apskrities VPK nuotr.

Nustatyta, kad 2018 metais šiaulietis N.Čerauskas Vilniuje iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens įsigijo apie 7 tūkstančius įvairių ampulių, tablečių, buteliukų preparatų, prilyginamų dopingui, ir daugiau kaip 300 vienetų tablečių, kurių sudėtyje yra labai didelis kiekis psichotropinės medžiagos.

Parsigabenęs į Šiaulius pirkinį N.Čerauskas paslėpė savo sporto klube ir ten jį laikė.

2019 metais vyras keliolika kartų anabolinių androgeninių steroidų preparatus pardavė pažįstamam R.Saltonui, su kuriuo šiaulietis susipažino internetu. Mažeikių rajono gyventojas kelis tūkstančius vienetų preparatų laikė Mažeikių rajone, Viekšnių miestelyje gyvenančios giminaitės sandėliuke.

R.Saltonas kaip papildus sportui preparatus perpardavinėjo internete. Tarp tokių pirkėjų atsidūrė ir R.Gasperavičius. Įsigyti preparatų jis atvyko pas perpardavinėtoją. Per kratas pareigūnai rado įvairių dopingo preparatų.

Teisme kaltinamieji savo kaltę pripažino, jie teigė besigailį, kad padarė šias nusikalstamas veikas.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, jog N.Čerausko, R.Saltono ir R.Gasperavičiaus kaltė yra įrodyta kaltinamųjų, liudytojų parodymais, kita byloje esančia medžiaga.

Spręsdamas klausimą dėl bausmės skyrimo N.Čerauskui už neteisėtą disponavimą psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, teismas atsižvelgė į tai, kad byloje nėra jokių duomenų apie tai, kad kaltinamasis būtų platinęs ar ėmęsis kokių nors veiksmų, iš kurių galima būtų spręsti, kad ruošiasi platinti jo įsigytas tabletes „Lorans“, kurių sudėtyje yra psichotropinės medžiagos, šias tabletes, kaip pats nurodė, pirko savo reikmėms.

Atliktos kratos metu rastų tablečių galiojimo terminas buvo pasibaigęs. Šių faktų visuma rodo, jog N.Čerausko padaryta nusikalstama veika yra mažiau pavojinga nei kitos analogiškos nusikalstamos veikos.

Kaltinamasis nuo pat pradžios pripažino savo kaltę, turi mažamečių išlaikytinių, pasižada daugiau nenusikalsti ir gyventi dorai, dirbti.

Teismas nurodė, jog šios bylos aplinkybės nepašalina N.Čerausko padarytos veikos pavojingumo, nesumažina jo kaltės, tačiau jos, teismo nuomone, laikytinos išimtinėmis bei yra pagrindu švelninti kaltinamojo atsakomybę, ir suponuoja išvadą, kad bausmės tikslai kaltinamojo N.Čerausko atžvilgiu gali būti pasiekti skiriant kaltinamajam žymiai mažesnę bausmę nei nurodyta minimali straipsnio sankcijoje. Tokia tinkama bausme teismas laiko dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Teismas N.Čerauską pripažino kaltu ir už padarytas nusikalstamas veikas skyrė jam 2 metų laisvės atėmimo bausmę.

Beje, prieš 14 metų N.Čerauskas pasižymėjo, kai pagerino Lietuvos rekordą štangos stūmimo rungtyje.

R.Saltonui už padarytą nusikalstamą veiką teismas skyrė 1 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams įpareigojant jį tęsti mokslą ar darbą, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, taip pat neturėti, nenaudoti, neįsigyti preparatų, kurių sudėtyje yra dopingo medžiagų.

R.Gasperavičius teismo sprendimu nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą. Baudžiamoji byla jo atžvilgiu nutraukta.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, informuoja Šiaulių apygardos teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento