Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kyšius ir klastojimą nuteista buvusi Utenos neįgalumo nustatymo tarnybos vedėja

Dėl korupcinių veikų nuteista buvusi Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotoja, penktadienį skelbia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Remontas neįgalaus kauniečio bute
Asociatyvi iliustracija: neįgalumas, vežimėlis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Utenos apylinkės teismas patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu ir buvusią Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Utenos teritorinio skyriaus vedėjo pavaduotoją Audronę Tumalavičienę pripažino kalta dėl kyšininkavimo bei dokumentų klastojimo.

Teisme atlikus supaprastintą įrodymų tyrimą, A.Tumalavičienei buvo skirta maksimali arešto bausmė (90 parų), kuri pagal įstatymą sumažinta vienu trečdaliu, o bausmės vykdymas atidėtas 9 mėnesiams. Buvo atsižvelgta į tai, kad uteniškė pripažino savo kaltę, gailėjosi dėl padarytų nusikaltimų ir teisiama pirmą kartą.

Nuteistoji taip pat įsipareigojo valstybės įstaigoms atlyginti padarytą didesnę kaip 3000 eurų turtinę žalą.

Tyrimo duomenimis, A.Tumalavičienė, būdama atsakinga už NDNT Utenos teritoriniame skyriuje atliktų specialiųjų poreikių ir darbingumo lygio vertinimų teisingumą, laikinai vykdydama skyriaus vedėjos pareigas, 2018 metų laikotarpyje kyšininkavo ir klastojo dokumentus.

Nustatyta, kad tuometinė Utenos teritorinio skyriaus vedėjo pavaduotoja asmenims, kurie kreipėsi į Utenos NDNT, neteisėtai nustatydavo žemesnį nei objektyvus (esamas) darbingumo lygį, neteisėtai nustatė specialųjį nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikį. Tokiu būdu buvo suklastoti darbingumo lygio (specialiųjų poreikių) vertinimo aktai ir patvirtintos neteisingos vertinimo kriterijų neatitinkančios išvados dėl specialiųjų nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikių ir darbingumo lygio nustatymo.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

2020 m. STT atliko korupcijos rizikos analizę NDNT veikloje neįgalumo, darbingumo ir specialiųjų poreikių bei jų lygių nustatymo veiklos srityse. 2021 m. rugpjūčio mėn. duomenimis NDNT didelę dalį teiktų pasiūlymų įgyvendino ar motyvuotai įgyvendino iš dalies.

Siekdama dar labiau stiprinti antikorupcinę aplinką, NDNT 2021 m. tapo iniciatyvos „Skaidrumo akademija” dalyve. Metiniame „Skaidrumo akademijos” renginyje NDNT buvo apdovanota, kaip aktyviausia dalyvė, nominacijoje „Už didžiausias ambicijas tobulėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas