Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbėtojo Valdo Girdausko „klientai“: nuo pelkėje dužusio lėktuvo keleivių iki Griškabūdžio girtuoklių

Ugniagesys gelbėtojas Valdas Girdauskas, pastaruosius tuziną metų tarnaujantis žmonėms, sulaukė padėkos laiško iš vieno gyventojo. V.Girdausko požiūris į priešgaisrinę saugą ir žmonių sąmoningumą atskleidžiamas ir paties gelbėtojo lūpomis.
Valdas Girdauskas
Valdas Girdauskas / PAGD nuotr.

Kai žmogus dirba iš širdies, jis sulaukia ir nuoširdaus vertinimo. Į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą (PAGD) atkeliavo Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojo Petro Andrijausko laiškas. Jis dėkoja ugniagesiams už prevencinę akciją „Kūrenkime saugiai“ ir negaili gerų žodžių Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Griškabūdžio ugniagesių komandos ugniagesiui Valdui Girdauskui.

Petro laiškas

„Spalio 8 d., svečiuodamasis pas gimines Patašinės kaime, sutikau vieną akcijos dalyvį, kuris nustebino pagarba žmogui. Tai paprastas, taktiškas, kultūringas ir pareigingas ugniagesys Valdas Girdauskas. Buvo sekmadienis, smarkiai lijo, o Valdas ėjo per kaimą tikrindamas priešgaisrinę būklę.

Vienus įspėjo, kad susitvarkytų ar išsivalytų kaminus, kitiems patarė, nes yra gesinęs daug gaisrų ir išgelbėjęs ne vieną žmogų.

Jis aplankė per 30 sodybų kaimuose ir vienkiemiuose. Valdas turėjo nusipirkęs ir naują dūmų detektorių, tad žmonėms pademonstravo, kaip jis veikia. Ir po akcijos žadėjo padovanoti gyventojui, pas kurį namuose ras daugiausia trūkumų. „Nugalėtoju“ tapo Šukėtų kaimo gyventojas, kurį ugniagesys griežtai įspėjo, kad būdamas neblaivus nerūkytų lovoje ir nepamirštų išjungti televizorių. V.Girdauskas gyventojams taip pat patarė, kur pilti pelenus, ūkininkams vienkiemiuose prie kūdrų pasiūlė susikonstruoti siurblį, garažuose turėti ugnies gesintuvą, o šeimininkėms virtuvėje – nedegų audeklą,“ – rašė laiške P.Andrijauskas.

Didžiausiam pažeidėjui – dovana

Pasak ugniagesio V.Girdausko, tokioje prevencinėje akcijoje Griškabūdžio ugniagesiai dalyvavo pirmą kartą.

Perspėjau visus, kad susitvarkytų. Kai kuriems pats sutvarkiau elektros instaliaciją.

„Žmones lankiau du sekmadienius, kai jie paprastai būna namuose. Apėjau 30 sodybų trijuose kaimuose ir vienkiemiuose. Teko matyti ir labai tvarkingų namų, ir tokių, kur visiška netvarka ir jokių priešgaisrinės saugos taisyklių nesilaikoma. Daug kur netvarkinga elektros įranga, apgriuvę ir nevalomi kaminai, kiauros krosnys. Perspėjau visus, kad susitvarkytų, kai kuriems pats sutvarkiau elektros instaliaciją, nes esu įgijęs techniko-elektriko specialybę. Bet kai kurie gyventojai nieko neima į galvą, sako: „O aš nedegsiu.“ Kol nelaimė neatsitinka, tol žmonės nesirūpina. Kai kuriuose namuose buvo kilę gaisrai, tai tie pasitvarkę. Bet neretai, jeigu kyla gaisras, nieko nelieka....“

Dažniausiai, ugniagesio teigimu, dega kaminai ir suodžiai. „Kiti neblaivūs su cigarete lovoje užmiega, sukelia gaisrą. Yra tokių, kurie gauna pašalpą, geria, rūko. Per keletą metų Griškabūdyje du žmonės žuvo rūkydami. Vaikščiodamas po namus, nešiausi ir dūmų detektorių, kurį buvau nusipirkęs. Žadėjau padovanoti tam, pas kurį bus daugiausia pažeidimų. Tai jį pritvirtinau vieno vienkiemio gyventojo namuose. Namuose žmogus mėgsta rūkyti lovoje ir pamiršta išjungti televizorių. Pasakiau jam, kad jeigu išgirsi cypimą, bėk pro duris. O žmonės detektorių neturi, kiti jų iš viso nebuvo matę,“ – pasakojo V.Girdauskas.

Iš pavydo padeginėja kaimynus

52-ejų metų ugniagesys džiaugiasi, kad gaisrų dabar gerokai sumažėjo: „Žmonės sąmoningesni tapo. Tačiau pas mus nemažai padegimų. Iš pavydo padeginėja kaimynus. Jeigu kam geriau sekasi ar žemių daugiau turi, pavydi. O padegėjus sunku surasti...“

Iš pavydo padeginėja kaimynus. Jeigu kam geriau sekasi ar žemių daugiau turi, pavydi. O padegėjus sunku rasti.

Savo namus ugniagesys V.Girdauskas prižiūri atsakingai. Turi ir dūmų detektorių, ir kaminą valo. Yra pasirengęs padėti ir kitiems. Net naktį, kai nebudi gaisrinėje, prie lovos pasideda apsauginius drabužius. „Būna, kad gaisrinėje budi tik vienas ugniagesys. Jeigu kyla gaisras, aš visada skubu padėti savo kolegoms. Nors kvėpavimo aparatų ir neturime, bet jeigu žmogui atsitiko nelaimė, dega namas, o jame yra žmogus, arba dega gyvuliai tvarte, būna, kad sulaužome taisykles ir einame gelbėti,“ – PAGD pranešime cituojamas ugniagesys.

Degantis autobusas, į pelkę nukritęs lėktuvas...

V.Girdauskas ugniagesiu tapo tarnaudamas sovietinėje armijoje. Grįžęs iš jos kurį laiką dirbo elektriku ūkyje, o dabar 11 metų yra ugniagesys.

Vyras tvirtina, jog romantikos šiame darbe nėra, daugiau netekčių ir skausmo. Jis yra išgelbėjęs ne vieno žmogaus gyvybę. „Prieš keletą metų, budėdamas gaisrinėje, gavau pranešimą, kad dega autobusas. Atvažiavęs pamačiau, kad jis apsivertęs griovyje, vairuotojas kabo galva žemyn, labai daug kraujo. Aš nupjoviau saugos diržus ir kartu su atvykusiu policijos pareigūnu ištraukėme jį. Armijoje teko gelbėti žmones iš lėktuvo. Netoli Minsko į pelkę įkrito keleivinis lėktuvas TU-134. Nors žmonės nežuvo, bet iš pelkės išvilkau 9 nukentėjusius,“ – prisiminė šiurpius įvykius ugniagesys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas