Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05 /14:16

Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams, savivaldybė žada stelas uždengti

Ant šešių stelų (vertikalių stulpų, kurie yra paminklų dalis) Vilniaus Antakalnio kapinėse, kur šalia palaidoti sovietų kariai, žuvę Antrojo pasaulinio karo metais, parašytas necenzūrinis žodis „ped..ai“.
Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams
Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip BNS trečiadienį nurodė sostinės savivaldybė, šis užrašas bus nuvalytas – tuo rūpinasi Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius ir įmonė „Grinda“.

Tuo metu sostinės policija BNS teigė, kad šiuo metu informacija perduota pareigūnams, jie vyksta į įvykio vietą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams

Dėl šių paminklų perėmimo trečiadienį turi apsispręsti Vilniaus savivaldybės taryba, siekiant šešių skulptūrų ansamblį nukelti ir vėliau perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Savivaldybės tarybos sprendimo projekte numatyta, kad teisiškai perėmus turtą iš valstybės, šios skulptūros muziejui patikėjimo būtų perduotos 20-čiai metų.

Šešias Antrojo pasaulinio karo sovietų karius vaizduojančias figūrines pilko granito stelas sostinės savivaldybės politikai vienbalsiai nusprendė nukelti dar birželio pradžioje, prieš tai paveldosaugininkams išbraukus skulptūras iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, tačiau to padaryti iki šiol nebuvo galima galutinai neperėmus jų savivaldybės nuosavybėn.

Darbus atlikti planuota iki lapkričio 1-osios, tačiau jie bus atidėti Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetui pranešus apie pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones, kol komitetui bus pateikti paaiškinimai.

Ketina nukelti per lapkritį

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, paklaustas apie šį dokumentą, buvo atviras: „Mano pirmas instinktas tą draudimą buvo pasiųsti ten, kur rusų karinis laivas nėjo, bet vis dėlto paskaičius dokumentus ir tarptautines sutartis paaiškėjo, kad tas komitetas turi teisę uždėti laikinąsias apsaugos priemones valstybei.

Konsultavomės su Vyriausybe, natūralu, kad turime tai gerbti ir to laikytis. Teisingumo ministerija tas priemones apskundė, mes kartu dirbame, konsultuojame, kaip pagrįsti, kad tas skundas yra neadekvatus, neturi jokio pagrindo.“

Meras patvirtino, kad trečiadienio taryboje turėtų būti priimtas sprendimas perimti savo nuosavybėn tą paminklą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Antakalnio kapinėse apipaišytas paminklas sovietų kariams

„Mes turėjome planą iki lapkričio 1 dienos nukelti, kad tą dieną į kapines einantys žmonės nematytų, kad nevyktų tuo metu ten jokie darbai. Tam pasirengimo darbus turėjo pradėti rytoj, akivaizdu, kad nespėsime iki lapkričio 1 dienos, planuojame po pradėti ir nukelti per lapkritį.

Kadangi tai užsitęsė, kaip tik svarstėme, kad turint omeny ir vandalizmo aktus, variantas būtų uždengti tas stelas kokiu nors audeklu, kad neerzintų“, – teigė R.Šimašius, akcentuodamas, kad tai nėra antkapių nugriovimas, o tik sovietų ideologų sugriauta vieta – aikšte kapinėse, tad dabar tik grąžinama kapinėms kapinių atmosfera.

„Nesvarstėme spalvos (audeklo – red. past.), galvojome apie juodą, bet gal gali būti ir kitos spalvos“, – šyptelėjo meras, paklaustas, ar audeklas bus geltonai mėlynas.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba vienbalsiai pritarė „perimti Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybėn faktiškai valdomas šešias figūrines stelas (iš šviesiai pilko Janceno granito, pastatytas ant kvadratinio plano rausvo granito postamento), esančias Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapų (unikalus kodas 15286) komplekse Vilniaus senosiose kapinėse, vadinamose Antakalnio kapinėmis, Vilniuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito