Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo grobstant ES paramą

Europos deleguotieji prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje penki fiziniai ir du juridiniai asmenys kaltinami dėl nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 3 dalyje (sukčiavimas), 184 straipsnio 3 dalyje (turto iššvaistymas), 222 straipsnio 1 dalyje (apgaulingas finansinės apskaitos tvarkymas), 300 straipsnio 3 dalyje (dokumentų suklastojimas), 229 straipsnio 1 dalyje (tarnybos pareigų neatlikimas), padarymo, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.
Dokumentai
Dokumentai / 123RF.com nuotr.

Bylos duomenimis, paramos gavėjai ir kiti asmenys kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje 2015–2020 metais Molėtų rajone, Dubingiuose, vykdydami kelis Nacionalinės mokėjimo agentūros ir VŠĮ Inovacijų agentūros administruojamus projektus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ ir 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 3 prioritetą „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“, sukčiavimo būdu užvaldė didelės vertės svetimą turtą ir Europos Sąjungos bei Valstybės finansiniams interesams padarė didelės, virš 460 tūkstančių eurų, turtinės žalos.

Atlikto ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad kaltinamieji, siekdami gauti finansinę paramą, suklastojo dokumentus, kuriuose fiksavo tikrovės neatitinkančią informaciją apie neva atliktus darbus, šiuos dokumentus teikė agentūroms, ir siekdama išvengti didelės turtinės prievolės prisidėti prie projektų finansavimo bei užmaskuoti, kad projekto vykdytojai nėra prisidėjęs prie projektų finansavimo, vykdė pakartotines bankines operacijas tarp bendrininkų valdomų banko sąskaitų.

Taip pat, bylos duomenimis, nusikalstamų veikų organizatorius ir vadovas bei vienas iš bendrininkų iššvaistė vienos iš bendrovių didelės vertės turtą – 90 tūkstančių eurų, nepagrįstai pervesdami šią pinigų sumą į kitas bankų sąskaitas.

Taip pat baudžiamojoje byloje vienas iš asmenų yra kaltinamas tuo, kad veikdamas neatsargiai, netinkamai atliko statinių statybos techninės priežiūros vadovo pareigas, netikrindamas faktiškai atliktų darbų kiekių, formaliai pasirašydamas dokumentus, suprasdamas, kad taip jiems suteikė juridinę galią ir visus privalomus rekvizitus, patvirtinančius dokumentuose nurodytų statybos darbų kiekių atitikimą faktiniams darbų kiekiams, iš anksto nepažadėjęs prisidėjo prie neteisėtų organizuotos grupės veiksmų, dėl ko buvo iš esmės suklaidintos paramas administruojančios agentūros, kurios nepagrįstai išmokėjo paramos lėšas.

Ikiteisminį tyrimą organizavo Europos deleguotųjų prokurorų biuro prokurorai, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos pareigūnai.

Prokuratūra primena, kad 2021 m. birželio 1 d. darbą pradėjo Liuksemburge įkurta Europos prokuratūra. Ji tiria Europos Sąjungos finansiniams interesams kenkiančius nusikaltimus, susijusius su sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimu, tarpvalstybiniu sukčiavimu PVM srityje. Tai pirmoji viršvalstybinė prokuratūra.

Ši nauja Europos Sąjungos įstaiga tiria bet kokią kitą neteisėtą veiklą, kuri yra neatsiejamai susijusi su ES biudžetui kenkiančiais nusikaltimais, ir vykdo baudžiamąjį persekiojimą saugant Europos Sąjungos turtą, pajamas ir išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas