Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus ralio nelaimės tyrimas: baudžiamoji byla keliama dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, laukiama ekspertų išvadų

Bylą kuruojantis prokuroras portalui 15min.lt pripažino, kad sportinių lenktynių metu įvykusi tragiška avarija yra labai nestandartinis nutikimas, todėl teisėsaugos atstovai turi atlikti kruopštų neskubotą tyrimą.
Avarija Vilniaus ralyje
Avarija Vilniaus ralyje / Kadras iš vaizdo siužeto

Kaip žinoma, savaitgalį Vilniaus ralį apkartino skaudi avarija – Molėtų rajone Arūnui Majauskui nesuvaldžius automobilio „Subaru Impreza WRX STi“, žuvo žiūrovė.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai portalą 15min.lt pirmadienį popiet informavo, kad po šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso (BK) 132 straipsnio (Neatsargus gyvybės atėmimas) 1 d.

BK numato, jog tas, kas dėl neatsargumo atėmė gyvybę kitam žmogui, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Utenos apskrities VPK Valdymo organizavimo skyriaus vyresnioji specialistė Laura Palevičienė 15min.lt minėjo, kad šiuo metu dar laukiama ekspertų išvadų. Tačiau visa medžiaga, kurią policijai jau pavyko surinkti, perduota formaliai Utenos apylinkės prokuratūrai priklausančiam, tačiau faktiškai Molėtuose dirbančiam prokurorui.

„Kam bus pareikšti įtarimai , paaiškės tyrimo metu“, – pabrėžė Molėtų prokuroras R.Bačiulis.

Bylą kuruojantis prokuroras Ramūnas Bačiulis 15min.lt sakė, kad pirminė tyrimo stadija dar neleidžia suteikti visuomenei išsamesnės informacijos.

Anot R.Bačiulio, ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo yra atliekamas ne konkretaus asmens atžvilgiu, o apskritai, siekiant nustatyti visas bylai reikšmingas aplinkybes.

„Kam bus pareikšti įtarimai, paaiškės tyrimo metu“, – Molėtų prokuroras pabrėžė, kad teoriškai tokiais atvejais baudžiamojon atsakomybėn, nustačius nusikalstamas veikas, gali būti traukiami ne tik sportininkai, bet ir varžybų organizatoriai, kiti atsakingi asmenys.

Minėto 132-ojo BK straipsnio straipsnio 3-ioji dalis reglamentuoja: „Tas, kas padarė šio straipsnio 1 ar 2 dalyje numatytą veiką pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.“

4-oji straipsnio dalis pažymi, kad „Už šio straipsnio 3 dalyje numatytą veiką atsako ir juridinis asmuo.“

(nuotr. Dovydo Bjuliaus)/Arūno Majausko ir Luko Pečeliūno su Subaru Impreza WRX STi po avarijos
Arūno Majausko ir Luko Pečeliūno su „Subaru Impreza WRX STi“ po avarijos

Byla ir apskritai gali būti nutraukta, jei bus nustatyta, kad įvyko nelaimė, kurios nebuvo galima išvengti.

15min.lt primena, kad savaitgalį pirminė informacija apie nelaimę Ambraziškių kaime kriminalinių paros įvykių suvestinėje buvo įrašyta į rubriką „Nelaimingi atsitikimai“.

Pasak Utenos policijos atstovų, tragiška avarija lenktynių metu nevertinama kaip Kelių eismo taisyklių pažeidimas ir nėra forminama kaip įskaitinis eismo įvykis. Tai numato teisės aktai: uždarose patalpose ir specialiose trasose varžybų metu nutinkantys eismo įvykiai neįeina į įskaitinių eismo įvykių statistiką.

Paprastai dėl įskaitinių avarijų baudžiamosios bylos keliamos pagal BK 281 straipsnį „Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas“, numatoma sankcija – iki 8 metų laisvės atėmimas.

Prokuroras R.Bačiulis neslėpė, kad šios avarijos aplinkybių tyrimas labai skiriasi nuo įprastos jo darbo praktikos, todėl laukia kruopštus, neskubotas darbas, bus konsultuojamasi su specialistais, tikimasi sklandaus institucijų bendradarbiavimo.

Kaip 15min.lt pirmadienį informavo Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas Gintaras Furmanavičius vidinis tyrimas taip pat bus atliekamas, tačiau pabrėžė, kad nebus ieškoma kaltųjų, o siekiama nustatyti avarijos priežastis.

„Šiuo metu renkama visa su avarija susijusi informacija. Rytoj susitiksime su teisininkais ir bus pradėtas LASF tyrimas“, – komentavo jis ir pridūrė, kad išvadų pateikimo terminas nėra numatytas. Anot G.Furmavavičiaus, šiuo atveju tyrimo rezultatų kokybė yra svarbesnė negu operatyvumas.

Kaip 15min.lt jau anksčiau rašė, varžybų „Vilniaus ralis 2013“ metu „Subaru Impreza WRX STi“ iš trasos išlėkė po nesėkmingo šuolio per trampliną. Grupelė žiūrovų buvo įsikūrusi tramplino apačioje. Pamatę automobilį, žiūrovai išsilakstė į šalis, nespėjo pabėgti tik K.M. (gimusi 1980 m.), kuri nuo patirtų sužalojimų žuvo vietoje.

„Subaru Impreza“ vairuotojas A.Majauskas dėl stuburo lūžio paguldytas į ligoninę, o šturmanas Lukas Pečeliūnas (gim. 1995 m.), nenustačius sužalojimų, iš ligoninės išleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne