Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žasliuose raudonai „nusidažė“ sovietinio kario paminklas, policija ėmėsi tyrimo

Trečiadienį apie pietus išniekintas Žaslių centre stovintis sovietinio kario su automatu ir vėliava paminklas. Policija ėmėsi tyrimo, dažais paminklą apipylusiam asmeniui gresia net įkalinimas iki trejų metų.
Žasliuose raudonu skysčiu apipiltas sovietinio kario paminklas
Žasliuose raudonu skysčiu apipiltas sovietinio kario paminklas / Skaitytojos nuotr.

„Apie 14.30 valandą važiavau pro sovietinio kario paminklą Žasliuose. Vietoje buvo atvykęs pareigūnų ekipažas, vaikštinėjo teritorijoje. Šalia stovėjo trys, galbūt vietiniai, kaip suprantu, iškvietę policiją“, – apie įvykį 15min pranešė skaitytoja.

Skaitytojos nuotr./Žasliuose raudonu skysčiu apipiltas sovietinio kario paminklas
Skaitytojos nuotr./Žasliuose raudonu skysčiu apipiltas sovietinio kario paminklas

Jos atsiųstose nuotraukose matyti, kad paminklas išniekintas – apipiltas raudonu skysčiu, kuris primena kraują.

„Tikėtina, kad tai susiję su šių dienų įvykiais (Rusijos agresijos prieš Ukrainą – aut. past.)“, – 15min teigė Žaslių seniūnė Gintarė Stankevičienė, patikinusi, kad anksčiau šis paminklas dar niekam nebuvo užkliuvęs.

Anot seniūnės, šis paminklas, skirtas atminti sovietiniams kariams, žuvusiems kare, stovi prie pagrindinės miestelio gatvės.

G.Stankevičienės teigimu, informacija apie įvykį perduota policijai, pareigūnai jį tiria. Pasak seniūnės, vaizdo stebėjimo kamerų šioje vietoje nėra įrengta.

Kaip 15min informavo Kauno apskrities policija, kovo 2 dieną 11.37 valandą gautas pranešimas, kad Kaišiadorių rajone, Žasliuose, kapinėse pastebėtas dažais apipiltas paminklas.

Dėl minimo įvykio Kauno apskrities VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 312 str. 2 d. dėl kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Žasliuose (Kaišiadorių rajonas) esantis paminklas vaizduoja rūstų karį su automatiniu ginklu. Paminklas „Karys su ginklu ir vėliava“ čia iškilo 1949 metais.

Po kariu galima išvysti ir tarybinę žvaigždę, ir granitinę lentelę su užrašu „Amžinas atminimas žuvusiems tarybiniams kariams“. Kapinėse iš viso palaidoti 397 kariai.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Paminklas sovietinės armijos kariams Žasliuose
Kultūros paveldo departamento nuotr./Paminklas sovietinės armijos kariams Žasliuose

2017 metais Seimui buvo pateiktas įstatymo projektas, siūlantis įpareigoti pašalinti viešus objektus Lietuvoje, kurių pavadinimas ar turinys propaguoja komunizmą ar kitą totalitarinę santvarką.

Seimo narių teigimu, tokių objektų Lietuvoje galėtų būti apie 150–160, bet tikslų jų sąrašą sudaryti turėtų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Vienas iš pastebimiausių sovietinę armiją ar sovietinius partizanus pagerbiančių memorialų yra būtent šis, stovintis pačiame Žaslių centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas