Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 19 /15:41

2024-ųjų vasara: kur ir kiek buvo karštų ir vėsių dienų?

Sinoptikai apžvelgia, kur šią vasarą Lietuvoje buvo karščiausia ir kur vėsiausia.
Patruliavimas Palangoje
Patruliavimas Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Karščiausios dienos šią vasarą

„Pačios karščiausios šios vasaros dienos, kuomet beveik visose stotyse įkaito iki ≥30 °C, buvo birželio 27–28, liepos 10–11, 16 ir rugpjūčio 25, 30 dienos. Vidutiniškai Lietuvoje šiemet buvo 8 dienos, kai buvo stebimas pavojingas meteorologinis reiškinys – karštis (kuomet maksimali dienos oro temperatūra pakyla iki ≥30 °C). Vis dėlto, bendras šalies vidurkis neparodo tikrojo vaizdo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karštis Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karštis Vilniuje

Kaip galite matyti pateiktame žemėlapyje, mažiausiai karštų dienų buvo Nidoje, Laukuvoje ir Dūkšte (vos po 1 ). Taip pat, dalyje vakarinių ir šiaurės rytinių rajonų (iki 4–5 dienų). Labiausiai karščiai kankino pietinius šalies rajonus: Druskininkuose, Marcinkonių apylinkėse, Birštone, Alytuje, Marijampolėje, Kalvarijoje ir Lazdijuose stebėta net 13 ir daugiau karštų dienų.

Meteo.lt nuotr./karščiausios dienos
Meteo.lt nuotr./karščiausios dienos

Įdomu tai, kad Vilniaus miesto pakraštyje (Trakų Vokėje) fiksuota 11, o miesto centre – 13 karštų dienų. Skirtumus galėjo nulemti susiformuojanti miesto šilumos sala (dėl įkaitusių pastatų ir kietųjų dangų: gatvių, šaligatvių). Pažymėtina, jog Vilniaus centre esanti stotelė įrengta ne pagal visus meteorologijos stotims įprastai taikomus reikalavimus, tad šis skaičius galėjo būti šiek tiek iškreiptas“, – rašoma Meteo.lt feisbuko paskyroje.

Faktai apie karščius

1961–1990 m. laikotarpiu karštų dienų (≥30 °C) vidutiniškai Lietuvoje pasitaikydavo vos 1 per metus (o kas 2–3 metus nebūdavo nė vienos tokios dienos). 1991–2020 m. laikotarpiu tokių dienų skaičius išaugo maždaug keturis kartus, iki 4 dienų. Na o per pastarąjį dešimtmetį dar labiau padidėjo, net iki 6 dienų (arba šešis kartus, lyginant su 1961–1990 m laikotarpiu).

2022 metais karštų dienų Vilniuje buvo net 16, Kaune – 13, o Klaipėdoje – 11. 2023 metais: Vilniuje ir Kaune – po 7, Klaipėdoje – 4. Taigi, šiemet karštų dienų buvo daugiau nei 2023 m., tačiau mažiau nei 2022 metais.

Artimiausiomis dienomis vyraus lietuviškai vasarai būdinga oro temperatūra, karščių jau nebebus.

Truputį anksčiau dalinomės žemėlapiu su karščiais, o šį kartą paskaičiavome kiek buvo vėsių dienų per visą 2024 m. vasarą. Vėsia vasaros diena laikėme tas dienas, kai maksimali oro temperatūra įdienojus pakilo iki <20 laipsnių. Vidutiniškai Lietuvoje buvo 9 tokios dienos, tačiau skirtingose šalies vietovėse skaičiai labai skyrėsi.

Vėsiausios dienos šią vasarą

„Daugiausia vėsių dienų užfiksuota vakariniuose rajonuose ir Žemaičių aukštumos apylinkėse: Telšiuose buvo 22, Laukuvoje (Šilalės r.) – 21, Klaipėdoje – 20 dienų. Mažeikiuose, Kretingoje, Plungėje ir Rietave užfiksuota po 19 dienų, o Skuode ir Vėžaičiuose (Klaipėdos r.) – po 18 dienų (žr. žemėlapyje).

Meteo.lt nuotr./Šalčiausia
Meteo.lt nuotr./Šalčiausia


Mažiausiai vėsių vasaros dienų pasitaikė Pietų Lietuvoje. Vos po 1 dieną buvo Druskininkuose ir Marcinkonyse (Varėnos r.), po 2 dienas – Varėnoje ir Šalčininkuose, po 3 – Kazlų Rūdoje ir Birštone, po 4 – Alytuje, Marijampolėje, Kalvarijoje, Lazdijuose ir prie Žuvinto ežero (Alytaus r.).

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Lietus Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Lietus Klaipėdoje

Pačios vėsiausios vasaros dienos buvo birželio 7–9, 14 ir 23 d. bei liepos 29 d. Šiomis dienomis daugelyje šalies meteorologijos stočių oro temperatūra net įdienojus nepasiekė 20 laipsnių ribos.

Daugelis vėsių dienų Vakarų Lietuvoje buvo fiksuojama, kuomet vėjas pasisukdavo iš šiaurės vakarų arba vakarų ir atnešdavo gaivų orą nuo Baltijos jūros bei Atlanto vandenyno. Tuo tarpu, Pietų Lietuvoje vėsių dienų būdavo gerokai mažiau dėl žemyno gilumoje pučiančių vidutiniškai silpnesnių vėjų ir labiau įkaistančių paviršių, taip pat dėl savito vietovės mikroklimato ir dažniau vyravusių šiltesnių (nei vakaruose–šiaurės vakaruose) oro masių. Visa tai aplinkos orui leisdavo dažniau sušilti nors truputį virš 20 laipsnių“, – skelbia sinoptikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas