Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 29 /20:02

Audra po truputį rimsta: vis mažiau vėjo gūsių ir lietaus, atkuriamas elektros tiekimas, normalizuojasi laivyba ir traukinių eismas

Naujausią informaciją apie audrą Lietuvoje rasite žemiau
Audra Lietuvoje
Audra Lietuvoje / 15min fotomontažas
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Joniškio rajone dėl audros padarinių ketinama skelbti ekstremaliąją situaciją

15:21

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius 15min teigė, kad dėl audros, besitęsiančios nuo sekmadienio vakaro, padarinių ketinama skelbti ekstremaliąją situaciją – dėl to bus sprendžiama antradienio rytą.

„Rytoj ryte, 9 valandą, yra sušauktas posėdis ir spręsime“, – pabrėžė V.Gailius.

Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Vitalijus Gailius (asociatyvi nuotr.)
Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Vitalijus Gailius (asociatyvi nuotr.)

Jo teigimu, visame rajone priversta nemažai medžių – tiek Joniškyje, tiek Žagarėje, tiek ir apylinkėse. Nemažai gyventojų vis dar neturi elektros.

„Virto miestuose, tiek Joniškyje, tiek Žagarėje, virto kapinėse, virto gatvėse, ant kelio važiuojamosios dalis, ant pėsčiųjų takų, parkuose. Šiandien esame informavę ir paprašę gyventojų nesilankyti parkuose, miškuose, vengti vietų, kur dar nespėta pašalinti medžių“, – pasakojo Joniškio rajono meras.

Rajono vadovas tuo pačiu dėkojo ugniagesiams ir visiems, kurie šiuo metu padeda šalinti audros padarinius, ypač ant kelio nuvirtusius medžius. 

Pasak V.Gailiaus, rajone iškrito ir neįprastai daug kritulių, todėl buvo užlieti ir kai kurių namų, tarp jų ir daugiabučių, rūsiai, kiemai, taip pat ypač daug vandens susikaupė ir laukuose, kur auginamos įvairių grūdų kultūros.

„Žala gamtai, žala žmonių turtui, žemdirbiams žala, natūralu, kad bus padaryta, kadangi perteklinė drėgmė pakenks javų, žirnių kokybei, apsunkins derliaus nuėmimo sąlygas. Įvažiuoti į laukius bus sudėtinga“, – kalbėjo V.Gailius.

Jo teigimu, dėl audros padariniu jis ir pats turėjo atšaukti anksčiau suplanuotas atostogas.

Pasak Joniškio rajono mero, dorojantis su dabartinės audros padariniais ypač padeda pernai per galingą audrą išmoktos pamokos. 

Ugniagesiai 500 kartų vyko šalinti audros padarinių

20:24

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Įvykio vietoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Įvykio vietoje

Ugniagesiai gelbėtojai pirmadienį pusę tūkstančio kartų vyko šalinti audros padarinių, daugiausiai susijusių su nuvirtusiais medžiais, o elektros vakare vis dar neturi apie 130 tūkst. vartotojų.

„Turime išvažiavimų lygiai 500“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas.

Išvykimų statistika apima laikotarpį nuo 6 val. iki 18 valandos.

Daugiausia nuvirtusių medžių buvo ant važiuojamosios dalies, mažiau – ant automobilių ar pastatų.

Iškvietimai dažniausiai fiksuoti Kauno apskrityje – 100, Panevėžio apskrityje reaguota į 95 iškvietimus, Šiaulių – 53 iškvietimus.

Mažiausiai incidentų fiksuota Telšiuose ir jų apylinkėse – šeši.

Anot PAGD, be Grigiškėse nuo nuvirtusio medžio žuvusios moters neužfiksuota daugiau informacijos apie žuvusius ar sužalotus žmones.

Audros nusiaubtame Vilniaus regione elektros tiekimas jau atkurtas 5 gyvenvietėms

20:01

Vilniaus Lazdynų mikrorajone audra pridarė žalos: ant daugiabučio užvirto medis
Vilniaus Lazdynų mikrorajone audra pridarė žalos: ant daugiabučio užvirto medis

Pirmadienio naktį ir dieną per Lietuvą praslinkusi audra niokojo gyventojų turtą, laužė ir vertė medžius ant elektros linijų. Labiausiai audros padarinius pajautė Vilniaus regionas, kuriame „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) užfiksavo virš 1,5 tūkst. elektros tinklo pažeidimų, o elektros tiekimas buvo sutrikdytas virš 80 tūkst. vartotojų, rašoma ESO pranešime spaudai.

Audros padarinių šalinimo darbus sunkino visą dieną pučiantis stiprus vėjas ir liūtys, nes tokiomis sąlygomis dirbti itin sudėtinga ir pavojinga. Nepaisant besitęsiančio smarkaus lietaus ir stichinio vėjo, ESO sustiprino pajėgas visoje Lietuvoje ir 700 darbuotojų intensyviai dirba, kad audros padariniai būtų pašalinti kuo greičiau.

Vien per pirmadienio dieną Vilniaus regione elektros tiekimas atstatytas Nemenčinės, Gelvonų, Riešės kaime, Šimonių, Gegužinės miesteliuose – tai sudaro virš 16 tūkst. vartotojų, kuriems atstatyta elektra vos per kelias valandas.

„Nepaisant sudėtingų oro sąlygų, ESO elektrikai šiandien operatyviai atstatinėjo elektros energiją ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje, nors ir negalėjo panaudoti visų reikalingų darbo įrankių, pavyzdžiui, autobokštelių. Džiaugiamės, kad dar siaučiant audrai, pavyko atstatyti elektrą ištisuose miesteliuose. Darbai tęsis iki vėlaus vakaro ir prasidės vėl labai anksti ryte“, – sako ESO atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

19 val. duomenimis, dėl audros sukeltos žalos, elektros tinkle fiksuojami 4,6 tūkst. sutrikimų dėl kurių elektros tiekimas sutrikęs beveik 130 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje.

Situacija vis dar sudėtingiausia Vilniaus, Kauno ir Šiaulių regionuose. Pirmiausia šalinami užvirtę medžiai ir atstatoma elektra aukštos įtampos linijose, prie kurių prijungta daugiausia vartotojų. Taip pat didelis dėmesys skiriamas šalinant audros padarinius tose linijose, prie kurių prijungta kritinė infrastruktūra – vandentiekis, šilumos tinklai, mobilusis ryšys

Meteorologas: darbo buvo sočiai, bet jo galėjo būti ir mažiau

19:48

Meteorologas Gytis Valaika savo feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pasidalijo palydovo nuotrauka, kurioje matomas žemo slėgio sūkurys vokiečių pavadintas „Kirsti“ vardu.

„Visa Lietuva slepiasi po storais ciklono debesimis. Šalyje vietomis fiksuoti net katastrofinio intensyvumo lietūs (>80 mm/12 val.), kitur – stichinio ir pavojingo. Vėjo gūsiai siekė iki 20-25 m/s, vietomis net iki 26-28 m/s pūstelėjo. Be elektros buvo likę 150-160 tūkst. klientų, o kur dar begalės išverstų ar nulaužtų medžių, kylantis vandens lygis ir pan.“, – rašė meteorologas. 

G.Valaika pažymėjo, kad hidrometeorologai šiandien darbo turėjo sočiai, o darbo galėjo būti ir mažiau, bet paskleista neteisinga informacija esą niekas neperspėjo apie laukiančius pavojingus orus. 

„Na kas seka šią paskyrą dar šeštadienį galėjo matyti kas mums gresia. O sekmadienį nuo pietų meto (be šios paskyros) buvo leidžiami ir oficialūs LHMT perspėjimai. Taip kad meteorologai iš savo turimų tribūnų laidė perspėjimus. Viskas tame gerai, tik pranešimų žmonės negavo į savo telefonus ir tai jau nemaža problema. Ne visi gyventojai žino, bet patys meteorologai žinučių jums į telefonus nesiunčia. Nėra slapto mygtuko po stalu, kurį paspaudus užkaukia telefonai. Galutinis sprendimas siųsti/nesiųsti perspėjimą visgi ne meteorologų rankose (o gal ir gerai būtų, jeigu toks svertas visgi būtų)“, – pastebėjo G.Valaika.

 

Nepaisant audros, Gedimino kalno būklė išlieka stabili

18:42

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino kalno sutvarkymo projektavimo darbų eigos pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino kalno sutvarkymo projektavimo darbų eigos pristatymas

Nepaisant Lietuvoje pirmadienį siaučiančios audros, pastaraisiais metais vis nuošliaužų kamuojamo Gedimino kalno būklė išlieka stabili, tačiau specialistai perspėja, jog stichijai užsitęsus gali kilti pavojų.

„Nepaisant itin didelio kiekio lietaus, Gedimino kalno būklė šiuo metu yra sąlyginai stabili: 24 valandas per parą veikianti ir milimetrų tikslumu gruntą stebinti monitoringo sistema šiuo metu neidentifikuoja jokių žymesnių judesių“, – komentare BNS nurodė už kalno priežiūrą atsakingas Lietuvos nacionalinis muziejus.

Įstaiga nurodo nuolat sekanti orų prognozes ir kalne įdiegtą stebėsenos sistemą, kasdien vykdanti ir fizinę visų kalno šlaitų apžiūrą.

Anot muziejaus, sąlyginai stabilią kalno būklę lemia įvairiose kalno šlaitų vietose įrengtos ir efektyviai veikiančios laikinosios priemonės.

Iki šiol buvusios palankios klimatinės sąlygos dėl kurių kalne besikaupiantis vanduo nėra pasiekęs kritinės ribos, rezultatus duoda ir dar 2017 metais atlikti darbai, kurių metu įrengta hidroizoliacija stabdo perteklinį vandens patekimą į kalno vidų, teigiama komentare.

Vis dėlto Gedimino kalno būklė, kol nėra įgyvendintas ilgaiakio sutvarkymo projektas, tebepriklauso nuo orų.

„Vasaros liūtys ir užsitęsęs ilgalaikis lietus gali lemti grunto deformacijas. Muziejus vykdo nuolatinę stebėseną ir turi net keletą reagavimo planų, todėl tai neįvyktų netikėtai“, – teigia Nacionalinis muziejus.

„Matydami deformacijas nedelsiant jas užkardytume prevencinėmis priemonėmis. Tuo tarpu stabdyti slenkantį paviršinį gruntą nebūtų prasmės – ilagalaikių darbų metu jis vis tiek būtų šalinamas kaip viena iš nuošliaužų priežasčių. Jos grėsmės giluminiams kalno sluoksniams nekelia“, – rašoma komentare.

Miško keliai – nepravažiuojami

18:40

VIDEO: Pažiūrėt gražu, bet baisu: miško keliai tampa nepravažiuojami

 

Užfiksuoti krentantys medžiai

18:28

VIDEO: Audra nesiliauja: medžiai krenta akyse

 

Netikėti padariniai

18:22

Galingas vėjas su stipriomis liūtimis pridarė ir gana netikėtų nuostolių.

Štai Vilniuje, Šeškinėje, Paberžės gatvėje į viršų iškelti pusiau požeminiai atliekų konteineriai.

Alicijos D. nuotr./Iškelti požeminiai atliekų konteineriai Vilniuje, Šeškinėje
Alicijos D. nuotr./Iškelti požeminiai atliekų konteineriai Vilniuje, Šeškinėje

Tokia nuotrauka Šeškinės grupėje feisbuke pasidalino Alicija D.

Matosi, kad konteinerius galėjo iškilnoti apačioje susikaupęs vanduo, nes įdubo ir aplink konteinerius paklotos trinkelės.

Labiausiai nukentėjo stiklo ir plastiko, kartono, popieriaus bei metalo konteineriai.

Audros verčiami medžiai apgadino ir fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija

18:13

Nuo sekmadienio vakaro besitęsianti audra apgadino ir fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija, taip pat dėl elektros tiekimo problemų buvo sutrikęs vienos užkardos darbas bei judėjimas per Medininkų pasienio kontrolės punktą.

Plačiau apie tai 15min papasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Fizinis barjeras
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Fizinis barjeras

 

Šiuo metu visas geležinkelių tinklas yra pravažiuojamas, pasiruošusios budi 60 brigadų

17:55

Organizatorių nuotr./„LTG Link“ traukinys
Organizatorių nuotr./„LTG Link“ traukinys

Nors Lietuvoje vis dar siaučia audra, LTG grupės įmonėms jau pavyko suvaldyti situaciją geležinkeliuose. Visos atsakingos komandos dirba ir net tokiomis ekstremaliomis sąlygomis operatyviai atnaujino geležinkelių eismą, rašoma LTG pranešime spaudai.

Šalyje budi daugiau nei 60 brigadų, kurios prireikus operatyviai šalina kliūtis ir sutrikimus, todėl šiuo metu visas geležinkelių tinklas yra pravažiuojamas.

Prioritetą teikiant keleiviniam transportui pilnai stabilizuotas maršrutas Vilnius–Kaunas – čia vėluojančių traukinių nėra. Pavienių traukinių vėlavimo iki 30 min. atvejai kai kuriais maršrutais vis dar galimi – didelė dalis esamų trikdžių yra susijusi su elektros tiekimo sutrikimais, kuriuos šalina ESO.

Naujų sutrikimų registruojama mažiau, visgi audrai nesitraukiant ir nesilpstant jų rizika išlieka. Brigados, dirbančios labiausiai audros veikiamuose regionuose, yra pasiruošusios greitai reaguoti šalinant naujas kliūtis bei trikdžius ir užtikrinti sklandų traukinių judėjimą.

Pajūry vėjuota, bet be lietaus

17:19

Pajūryje audra rimsta pirmiausia. Kol kitus regionus tebeskalauja lietūs, Palangoje poilsiautojai jau traukia į pajūrį stebėti bangų, pasivaikščioti Palangos tiltu ar įmerkti kojas į šiltą jūros vandenį.

Maudytis, tiesa, niekas nedrįsta.

Stiprus vėjas jūros vandenį gena beveik iki kopų. Šalia Palangos tilto esanti kavinė jau beveik atsidūrė vandenyje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vėjuota Palanga
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vėjuota Palanga

 

PAGD: pirmadienį ugniagesiai daugiau kaip 350 kartų vyko šalinti audros padarinių

16:59

Pirmadienį ugniagesiai gelbėtojai daugiau nei 350 kartų vyko šalinti audros padarinių, daugiausia iškvietimų – Panevėžio apskrityje.

„Nuo 6 val. ryto  iki dabar gauti 355 iškvietimai dėl nuvirtusių medžių“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Vida Šmigelskienė. 

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audros padariniai Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audros padariniai Kaune

Jos teigimu, apie 300 kartų ugniagesiai kviesti dėl nuvirtusių medžių ant važiuojamosios kelio dalies, 19 kartų vyko šalinti ant automobilių nukritusių medžių, apie 15 kartų šalino ant pastatų užvirtusius medžius.

Anot jos, per praėjusią parą ugniagesiai šalinti audros padarinių vyko 323 kartus.

„Šiandien daugiausia pranešimų gauta iš Panevėžio apskrities – 73, Vilniaus apskrities – 57, Kauno – 48, Alytaus – 40“, – dėstė V. Šmigelskienė.

Anot jos, be Grigiškėse nuo nuvirtusio medžio žuvusios moters neužfiksuota daugiau informacijos apie žuvusius ar sužalotus žmones.

Vėjas sekmadienio vakarą ir pirmadienį pridarė daug žalos daugelyje šalies vietų –  nulaužta daug medžių šakų, išversta medžių, nutraukta elektros linijų. 

Dauguma savivaldybių ragina gyventojus atsisakyti nebūtinų kelionių, likti namuose, nelankyti parkų, miškų, kapinių.

Lietuvos hidrometeoroligijos tarnybos duomenimis, pirmadienį stipriausi vėjo gūsiai registruoti Šilutės rajone, Ventės rage, – iki 31 metrų per sekundę, Klaipėdos uoste – iki 28, Šumske, Vilniaus rajone – iki 28, Panevėžyje – iki 26, Marijampolėje – iki 25,
 Ukmergėje – iki 24, Šventojoje – iki 23, Nidoje prie jūros – iki 29 metrų per sekundę.

Kaunas tvarkosi po audros

16:38

Kaune audra irgi prikrėtė aibių. Čia taip pat lūžo medžiai, apgadindami tai, kas stovėjo po jais.

Pirmadienio popietę bent jau pačiame Kauno centre intensyviai vyko tvarkymosi darbai.

Kauno miesto savivaldybė pirmadienį priminė, kad „nulaužytus ar nuvirtusius medžius gyventojai privačiose teritorijose gali tvarkytis patys“. Tačiau jie esą turi nepamiršti, jog jeigu tai saugotinas medis arba jis kelia grėsmę, būtina informuoti tarnybas.

Viešosiose miesto erdvėse audros padariniai jau šalinami, išlūžusius medžius planuojama atsodinti.

Klaipėdos uoste atnaujinama laivyba

16:35

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija informavo, kad nuo 16 val. atnaujinama laivyba. Ji buvo ribojama visą parą. 

Tuo metu „Smiltynės perkėla“, nepaisant rimstančio vėjo, vis dar nekelia iš Naujosios perkėlos keleivių. Pranešama, kad sustabdyta veikla visam pirmadieniui.

Dėl audros Lietuvoje neveikia dalis parduotuvių: štai kurios uždarytos

16:32

15min.lt koliažas/Parduotuvės
15min.lt koliažas/Parduotuvės

Lietuvoje nuo sekmadienio siaučianti audra pridarė nuostolių ir gyventojams, ir verslams – dingo elektra, sutriko mobilusis ryšys, lėktuvai negalėjo leistis Vilniaus oro uoste. Tarp elektros neturinčių vartotojų – ir parduotuvės, tad dalis jų šiandien nedirba. Prekybos tinklai pasidalijo, kuriose parduotuvėse šiuo metu apsilankyti nepavyks.

Šiuo metu dėl audros sukeltų padarinių ESO fiksuoja daugiau kaip 5 tūkst. elektros tinklo pažeidimų, o elektros neturi per 155 tūkst. vartotojų.

Dėl šios priežasties gyventojai susidūrė su mobiliojo ryšio sutrikimais, o verslas patyrė neplanuotų nuostolių. Dingus elektrai dalis didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų parduotuvių šiandien nedirba.

Nedirbančių parduotuvių sąrašą galima rasti čia.

Audra guldė javus, užliejo dalį biurų, kai kurioms gamykloms teko stabdyti darbą

16:27

Akmenės raj. sav. nuotr./Liūčių ir vėjo padariniai Akmenės rajone
Akmenės raj. sav. nuotr./Liūčių ir vėjo padariniai Akmenės rajone

Lietuvoje smarkiai tebelyjant ir pučiant stipriam vėjui, ūkininkai teigia patiriantys didžiulių nuostolių – nenuimti javai suguldyti ir suplakti laukuose, dalies jų jau nebepavyks nukulti, o išvežti iš laukų bus blogos kokybės.

Tuo metu pramoninkai sako, kad negalėjęs per ventiliacines angas išbėgti vanduo užliejo dalies gamyklų patalpas, pro paliktus atvirus biurų langus prilijo į patalpas, be to, kai kuriose pramonės įmonėse dingusi elektra kuriam laikui buvo pristabdžiusi darbą.

Kaip pirmadienį BNS sakė Vilniaus rajone, Skaidiškėse, automobilių detales gaminančios bendrovės „Metec“ direktorius Eduardas Gurskij, nutrūkus elektros tiekimui, įmonėje dirbti negali daugiau negu 100 darbuotojų.

„Pirma pamaina paleista, nes žmonės buvo atėję į darbą, o antra įspėta neateiti, nebent situacija pasikeistų, nors, vargu, ar ji keisis. Tikimės, kad ryt elektros tiekimą atstatys, jeigu ne, bus prastovos irgi, kaip ir šiandien (pirmadienį – BNS)“, – teigė įmonės vadovas.

E.Gurskij teigimu, daugiausia nuostolių įmonei padarys darbuotojams už prastovas išmokėtos kompensacijos.

„Gal sutarčių kokių nepažeisime, detales pristatysime laiku, gal tik vieną, kitą dieną pavėluosime. Nesant elektros, net negalėjome pasižiūrėti užsakymų būklės“, – kalbėjo „Metec“ direktorius.

E.Gurskij žiniomis, įmonė elektros neteko, kadangi pažeisti aukštos įtampos laidai ir bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) darbuotojai negali jų pradėti remontuoti dėl stipraus vėjo.

Jo teigimu, dėl dingusios elektros Vilniaus rajone negali dirbti ir daugiau įmonių – ESO duomenimis, čia fiksuota daugiausia elektros tinklų pažeidimų.

V.Janulevičius: reikia gerinti energetinę infrastruktūrą

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas BNS teigė iš gamybos įmonių nesulaukęs skundų apie priverstinį jų stabdymą dingus elektrai ar užliejus vandeniui, tačiau patvirtino, kad dalis pramonės įmonių ir biurų dėl to nukentėjo.

Patricija Adamovič / BNS/Vidmantas Janulevičius
Patricija Adamovič / BNS/Vidmantas Janulevičius

„Ten, ofisuose, kur buvo palikti langai, viskas išlaužyta, užlieta, yra iš gamyklų irgi tokių pranešimų, bet kritinių momentų nėra, nors Vakarų Lietuvoje yra dalis įmonių, neturinčių elektros. Bet daugiau tokie buitiniai dalykai – pro pravirus langus vanduo pribėgo, užliejo patalpas per ventiliacines sistemas“, – kalbėjo V.Janulevičius.

Jo teigimu, pirmadienį šalyje siaučianti stichija parodė, kad siekiant prisitaikyti prie neeilinių meteorologinių reiškinių reikia gerinti energetinę infrastruktūrą.

„Mūsų infrastruktūra, bent jau naujuose rajonuose, naujuose pastatuose turi būti pritaikoma būtent tokiems klimatiniams iššūkiams. Šiandien susidoroti su vandens kiekiu, kuris yra kanalizacijoje, negalime, todėl patvinsta gatvės, o paskui užliejami ofisai, ypač pirmuose aukštuose“, – tvirtino V.Janulevičius.

„Viskas yra per programinę įrangą susiję ir išsijungus, sustoja kompiuteriai, operacinės sistemos, sąskaitų išrašymas, todėl labai reikia žiūrėti energetinę infrastruktūrą, kad turėtų atsarginius variantus – rezervines galias, baterija, kad galėtų palaikyti alternatyvų energijos tiekimą bent minimaliai, kol atstatinėjamas elektros tiekimas“, – kalbėjo LPK vadovas.

Labiausiai nukentėjo Žemaitijos grūdininkai

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas sako, kad žalos patyrė visos Lietuvos žemdirbiai, tačiau labiausiai – Žemaitijos ūkininkai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aušrys Macijauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aušrys Macijauskas

„Kelmė, Telšiai, Mažeikiai. Ten iškrito katastrofinis kritulių kiekis per labai trumpą laiką. Ir dar vienas dalykas – Žemaitijoje buvo mažiausiai nuimta derliaus. Ten visuomet vėlyvesnė javapjūtė būna. Ant laukų daugiausia javų ir net rapsų liko“, – BNS pirmadienį teigė A.Macijauskas.

Pasak jo, smarkus lietus suniokojo pasėlius: „Padaryti didžiuliai nuostoliai. Juos dar tiksliname“.

A.Macijausko teigimu, dėl oro sąlygų nukentės ir derliaus kokybė, jis bus mažesnis.

„Javai suguldyti, jų kokybė bus prastesnė, jeigu apskritai iš viso pavyks juos nukulti“, – kalbėjo grūdininkų atstovas.

Anot jo, vienintelė viltis išvengti didelių nuostolių – draudimo išmokos.

„Asociacijos narių dauguma jau yra apsidraudę“, – tvirtino A.Macijauskas.

Bendrovė ESO skelbia, kad apie 14.30 val. dėl stichijos elektros neturinčių vartotojų buvo daugiau negu 149 tūkstančių.

Ekstremali situacija ir Akmenės r.

16:27

„15 val. susirinko Ekstremalių situacijų operacijų centras, skelbs ekstremalią situaciją. Gavome informaciją iš meteorologinės tarnybos, kad iškritusių kritulių kiekis atitinka stichinę nelaimę, prie visų šitų kritulių – didžiuliai vėjai“, – BNS pirmadienį teigė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Anot jo, daug kur Akmenės rajone buvo dingusi elektra, labiausiai dėl siautusios audros nukentėjo Papilės seniūnija, nušliaužė Papilės II piliakalnio šlaitai, dėl nuošliaužų uždaryti Jurakalnio pažintiniai takai, lietus užliejo gatves, kiemus, gyventojų namus.

Plačiau skaitykite čia.

Vilniaus rajone – be elektros 30 tūkst. gyventojų, „atjungta“ buvo ir visa Nemenčinė

16:07

Vilniaus rajone nuo sekmadienio vakaro siaučianti audra nuostolių pridarė bene labiausiai – be elektros šiandien buvo apie 30 tūkst. gyventojų.

„12 valandą turėjome apie 500 gedimų ir apie 30 tūkst. vartotojų be elektros (...) Čia tikrai labai daug“, – pasakojo savivaldybės administracijos direktorius Vladislavas Kondratovičius.

Jo teigimu, daugiausia elektros gedimų – tankiai apgyvendintose seniūnijose, esančiose šalia Vilniaus, o vienu metu buvo „atjungta“ ir visa Nemenčinė, kurioje neveikė net parduotuvės.

„Riešės, Nemėžio, Avižienių, Mickūnų seniūnijos. Ir Nemenčinės miestas buvo visiškai atjungtas – niekas neveikė, net parduotuvės, net mobiliojo ryšio nebuvo“, – kalbėjo vietos valdininkas.

15min skaitytojos Linos nuotr./Audra Maišiagaloje, Vilniaus rajone
15min skaitytojos Linos nuotr./Audra Maišiagaloje, Vilniaus rajone

Pasak jo, situacija reikalauja „bendrų pastangų ir koordinuoto darbo“, kadangi nuostolių patyrė ir pavieniai žmonės, kurių nuostolius savivaldybė registruoja.

„Yra medžių, kurie krito ant automobilių, ant tvoros, dar kažkokių nuostolių pridaryta (...) Pradėjome registruoti tokius pranešimus – žmonės gali kreiptis ir informuoti apie situaciją, kad kažkaip padėtume žmonėms“, – pasakojo V.Kondratovičius.

Gyventojai gali kreiptis telefonais +370 5 275 1990, +370 5275 6925, el. paštu. pagalba@vrsa.lt.

Pasak savivaldybės atstovo, kai kuriose gyvenvietėse nėra ne tik elektros, bet sutrikęs ir vandens tiekimas.

Anot V.Kondratovičiaus, situacija stebima.

„Situacija dramatiška, bet mes ją stebime“, – tikino Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorius, pridūręs, jog neatmetama, kad prireiks skelbti ir ekstremaliąją padėtį.

Tvarkomi keliai, bet tai gali užtrukti

16:05

Audra turi savo pasekmių ir keliams - valstybinės reikšmės kelius nuklojo virtę medžiai, o kai kurios kelio atkarpos tapo nepravažiuojamos. Už valstybinės reikšmės kelių plėtrą bei priežiūrą atsakingos AB „Via Lietuva“ partneriai, AB „Kelių priežiūra“ praneša, kad kelininkai intensyviai dirba, siekdami likviduoti audros padarinius ir užtikrinti eismo saugumą, tačiau šie darbai gali užtrukti.

Naujausiais duomenimis, vien kelininkai valstybinės reikšmės keliuose jau pašalino daugiau nei 500 kritusių medžių, tačiau tai – tik dalis audros sukeltų padarinių. Didžiausias gyventojų pranešimų skaičius fiksuotas rytų ir vidurio Lietuvos regionuose.

Kelių priežiūros nuotr./AB „Kelių priežiūra“ audros padariniai
Kelių priežiūros nuotr./AB „Kelių priežiūra“ audros padariniai

Pasak AB „Kelių priežiūra“ atstovų, šiuo metu ypatingas dėmesys skiriamas ne tik kritusių medžių šalinimui, bet ir visų paveiktų teritorijų patrulinėms apžiūroms, tiltų ir vandens nuvedimo sistemų tikrinimui, pavojingai pasvirusių medžių šalinimui bei sugadintų kelio elementų atstatymui. Patrulinių apžiūrų ir šiuo metu atliekamų darbų tikslas – operatyviai užtikrinti saugų pravažumą valstybinės reikšmės keliais visoje Lietuvoje.

Vairuotojams rekomenduojama atidėti nebūtinas keliones. Vis dėlto, jei kelionė yra neišvengiama, rekomenduojama išlikti ypatingai atsargiems kelyje, laikytis saugaus atstumo, pasirinkti saugų greitį ir būti pasiruošusiems netikėtoms kliūtims. 

Plačiau skaitykite čia.

Didžiausia žala – Vilniaus regione

15:55

Po 15 val. dėl audros sukeltų padarinių, „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) buvo užfiksavęs jau daugiau kaip 5 tūkst. elektros tinklo pažeidimų, o elektros neturėjo per 155 tūkst. vartotojų.

Sudėtingiausia situacija Vilniaus regione.

Plačiau skaitykite čia.

VRM aiškinasi, kodėl gyventojai nebuvo informuoti apie gresiančią stichinę nelaimę

15:39

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pavedė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovui Sauliui Greičiui nedelsiant pateikti reikalingą informaciją, siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes, kodėl nebuvo priimtas sprendimas valstybės lygiu perspėti ir informuoti šalies gyventojus apie gresiančią stichinę nelaimę Lietuvoje ir kas už tai atsakingas, praneša ministerija.

„Situacija, kai gyventojai nėra perspėjami apie galimus pavojingus meteorologinius reiškinius, negali pasikartoti. Šiuo atveju kalbame ne tik apie suniokotą turtą, bet ir apie žmonių sveikatą ar net gyvybę. Siekiame kuo skubiau išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes ir nustatyti atsakingus asmenis. Institucijos privalės dar kartą peržiūrėti gyventojų perspėjimo kriterijus ir užtikrinti, kad sistema veiktų tinkamai“, – teigia ministrė A.Bilotaitė išplatintame pranešime.

Jame primenama, kad už ekstremaliųjų situacijų valdymą šalyje atsakingas PAGD, savivaldybės, ministerijos ir kitos valstybės institucijos. Institucijų veiksmus Vyriausybės lygiu koordinuoja Nacionalinis krizių valdymo centras.

Joniškio rajone dėl audros padarinių ketinama skelbti ekstremaliąją situaciją

15:21

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius 15min teigė, kad dėl audros, besitęsiančios nuo sekmadienio vakaro, padarinių ketinama skelbti ekstremaliąją situaciją – dėl to bus sprendžiama antradienio rytą.

„Rytoj ryte, 9 valandą, yra sušauktas posėdis ir spręsime“, – pabrėžė V.Gailius.

Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Vitalijus Gailius (asociatyvi nuotr.)
Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Vitalijus Gailius (asociatyvi nuotr.)

Jo teigimu, visame rajone priversta nemažai medžių – tiek Joniškyje, tiek Žagarėje, tiek ir apylinkėse. Nemažai gyventojų vis dar neturi elektros.

„Virto miestuose, tiek Joniškyje, tiek Žagarėje, virto kapinėse, virto gatvėse, ant kelio važiuojamosios dalis, ant pėsčiųjų takų, parkuose. Šiandien esame informavę ir paprašę gyventojų nesilankyti parkuose, miškuose, vengti vietų, kur dar nespėta pašalinti medžių“, – pasakojo Joniškio rajono meras.

Rajono vadovas tuo pačiu dėkojo ugniagesiams ir visiems, kurie šiuo metu padeda šalinti audros padarinius, ypač ant kelio nuvirtusius medžius. 

Pasak V.Gailiaus, rajone iškrito ir neįprastai daug kritulių, todėl buvo užlieti ir kai kurių namų, tarp jų ir daugiabučių, rūsiai, kiemai, taip pat ypač daug vandens susikaupė ir laukuose, kur auginamos įvairių grūdų kultūros.

„Žala gamtai, žala žmonių turtui, žemdirbiams žala, natūralu, kad bus padaryta, kadangi perteklinė drėgmė pakenks javų, žirnių kokybei, apsunkins derliaus nuėmimo sąlygas. Įvažiuoti į laukius bus sudėtinga“, – kalbėjo V.Gailius.

Jo teigimu, dėl audros padariniu jis ir pats turėjo atšaukti anksčiau suplanuotas atostogas.

Pasak Joniškio rajono mero, dorojantis su dabartinės audros padariniais ypač padeda pernai per galingą audrą išmoktos pamokos. 

Klaipėdoje dėl audros sutriko laivyba

15:06

Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Klaipėdos valstybinis jūrų uostas pirmadienį pranešė, kad dėl Lietuvoje tebesitęsiančios audros jame yra sutrikusi laivyba.

„Laivyba ribjoma nuo vakar šeštos valandos, šiuo metu išplaukti nori septyni laivai, įplaukti laukia penki laivai“, – BNS teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Atstovės teigimu, šiuo metu bangos siekia penkis metrus, vėjo greitis siekia 16 m/s, gūsiai – 20 m/s.

Didžiausias vėjo greitis fiksuotas šiąnakt pirmą valandą – 28 m/s.

Meteorologai skelbia, kur pūtė stipriausias vėjas

15:02

 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba feisbuke paskelbė žemėlapį, kuriame – 10 metrų aukštyje išmatuotas maksimalus vėjo greitis (m/s).

Stipriausi vėjo gūsiai buvo registruoti:

  • Ventės rage – iki 31 m/s;
  • Klaipėdos uoste – iki 28 m/s;
  • Šumske (Vilniaus r.) – iki 28 m/s;
  • Panevėžyje – iki 26 m/s;
  • Marijampolėje – iki 25 m/s;
  • Ukmergėje – iki 24 m/s
  • Šventojoje – iki 23 m/s
  1. Nidoje prie jūros (24 m aukštyje) – iki 29 m/s;
  2. Klaipėdos meteorologijos stotyje (24 m aukštyje) – iki 25 m/s.

Primename vėjo apibrėžimus:

  • Pavojingas vėjas ≥15 m/s (≥54 km/h)
  • Stichinis vėjas ≥28 m/s (≥101 km/h)
  • Katastrofinis (uraganinis) vėjas ≥33 m/s (≥119 km/h)
LHMT vėjo stiprumo žemėlapis
LHMT vėjo stiprumo žemėlapis

„Daugiausia dėl vėjo pridarytos žalos apie 160 tūkst. klientų lieko be elektros. Rudenį ar žiemą tokie stiprūs vėjai paprastai pridaro mažiau žalos, nes tuomet medžiai būna be lapų, na o dabar vasara ir visi medžiai su lapais. Be to, šakos nuo drėgmės yra dar labiau pasunkėjusios, todėl dalis medžių (ar jų šakų) neatlaikė papildomo krūvio ir nulūžo ar išvirto. 

Gera žinia, kad audra pirmadienio vakarą pamažu ims silpti, o antradienis bus daug ramesnis“, – paaiškino LHMT.

Audra apgadino gyventojų turtą: užlieti namai, išdaužti stiklai, apgadinti stogai ir automobiliai

13:24

Pirmadienį plūsta gyventojų pranešimai apie dėl audros patirtas žalas, tad draudikams darbo netrūksta. Įmonės nurodo, kad iki vidurdienio preliminarios nuostolių sumos jau siekia kelis šimtus tūkstančių, tačiau iki dienos pabaigos gali pasiekti ir milijonus eurų.

Draudimo bendrovės nurodė, kokias žalas registruoja gyventojai ir davė patarimų, kaip apsaugoti savo turtą esant tokiai orų situacijai.

Gali siekti milijoną eurų

„Lietuvos draudimo“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Mantas Norkus 15min nurodė, kad iki maždaug 12 val. sulaukta 380 užregistruotų žalų.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Audros neatlaikė gražuolis VU kiemo beržas

13:18

Audros neatlaikė ir Vilniaus universiteto Alumnato kieme augęs beržas.

Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis, kuriose matyti, kad beržas guli išilgai vos ne viso kiemo.

Nuvirtęs beržas Vilniaus universiteto Alumnato kieme
Nuvirtęs beržas Vilniaus universiteto Alumnato kieme

 

Meteorologas apie audrą: pirmadienio vakarą jau bus ramiau – „naktį visai pagerės, sugrįš vasara“

13:17 Atnaujinta 13:42

VIDEO: Sinoptikai: lietus jau atsitraukia, tačiau kritulių iškrito už visą liepos mėnesį

Lietuvą siaubia audra, pridariusi daug žalos skirtinguose rajonuose. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) dėl gamtos stichijos surengė net spaudos konferenciją.

LHMT meteorologas Vytautas Sakalauskas sako, kad sekmadienį atėjęs ciklonas dar ir pirmadienį jaučiamas, tačiau vakare jau bus geriau.

„Naktį ciklonas traukiasi, antradienį jau bus ramiau, bet dar galima tikėtis lietaus. Temperatūra pakils iki 25 laipsnių“, – kalbėjo V.Sakalauskas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Nemalonūs nuostoliai: audra Vilniuje pasiglemžė balkoną

12:58

15min skaitytojos Rūtos nuotr./Vilniuje audra išdaužė balkoną
15min skaitytojos Rūtos nuotr./Vilniuje audra išdaužė balkoną

Dalį Lietuvos nuo sekmadienio siaubia galingi vėjai ir plauna gausios liūtys. Daugelyje rajonų ir miestų – dešimtys išverstų medžių, dešimtys tūkstančių žmonių be elektros. Tuo metu Vilniuje galingas vėjas naktį išdaužė balkoną.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Dalis Lietuvos gyventojų liko be mobiliojo ryšio

12:25

Lietuvoje siautėjanti audra tūkstančius gyventojų paliko be elektros. Tačiau įvairiuose šalies rajonuose dingus elektrai išryškėjo ir kita problema – dalis vartotojų liko be mobiliojo ryšio.

Kaip 15min informavo „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė, dėl elektros tiekimo sutrikimų neveikia dalis mobiliojo ryšio stočių. 

„Labiau paveiktos miškingos vietovės, kur elektros tinklas retesnis ir viena elektros linija aptarnauja gyvenamąją zoną. Situacija sudėtingesnė Vidurio ir Rytų Lietuvoje“, – komentavo A.Buitkutė.

Plačiau skaitykite ČIA

Grigiškėse užgriuvus medžiui žuvo žmogus

12:19

VIDEO: Vilniuje, Debesijos gatvėje medis užvirto ant automobilio

Lietuvoje siaučiant audrai, Vilniuje, Grigiškėse, pirmadienį užvirtus medžiui žuvo žmogus.

„Yra informacija apie vieno žmogaus žūtį, užgriuvo medis Grigiškėse. (...) Aplinkybių konkrečių neturime, bet informacija tokia, užvirto medis ir žūtis“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Vida Šmigelskienė.

Anot jos, incidentas nutiko apie 9 valandą.

Pasak V.Šmigelskienės, ugniagesiai dėl audros yra gavę daugiau kaip 400 pranešimų dėl ant kelių, pastatų, automobilių užvirtusių medžių ir kitų audros padarinių, daugiausia iškvietimų sulaukta Alytaus, Marijampolės, Klaipėdos, Kauno savivaldybėse. 

„Noriu priminti gyventojams, kad nepaliktų po medžiais automobilių, niekas negali nuspėti, kaip gali klostytis, vėjo gūsis gali nuversti medį, kuris labai tikėtina, kad gali lūžti. (...) Savo saugumu turi pasirūpinti kiekvienas žmogus, kiekvienas gyventojas turi įvertinti visas aplinkybes, ar leistis į kelionę, ar važiuoti, nesiliesti jokiu būdu prie nukritusių laidų“, – kalbėjo PAGD atstovė.

Vėjas sekmadienio vakarą ir pirmadienį pridarė daug žalos daugelyje šalies vietų –  nulaužta daug medžių šakų, išversta medžių, nutraukta elektros linijų. 

Akmenės rajone – Papilės piliakalnių nuošliaužos

11:48

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas feisbuke skelbia, kad Akmenės rajone skubiai sušaukta Ekstremalių situacijų komisija.

„Aktyvuojamas Ekstremalių situacijų operacijų centras. Visos tarnybos šalina audros padarinius.

Papilėje ir Agluonoje nėra elektros. Papilėje piliakalnių nuošliaužos.

Nuotraukos iš Vitalijaus Mitrofanovo feisbuko/Audra Akmenės rajone
Nuotraukos iš Vitalijaus Mitrofanovo feisbuko/Audra Akmenės rajone

Tikrinamos užtvankos. Išversta daugybė medžių.

Tvinsta gatvės, namų rūsiai, laukai“, – rašė meras.

 

Panevėžys skaičiuoja nuostolius

11:45

Sekmadienio naktį prasidėjusi stichija – smarkus lietus ir škvalas pasiekė ir Panevėžį. Kaip teigia miesto savivaldybė, susidariusios ekstremalios orų sąlygos pridarė nuostolių gyventojams ir sukėlė iššūkių tarnyboms. Daugelyje miesto vietų stipri audra su lietumi išvertė medžius, laužė šakas, tvindė gatves, nutraukė elektros laidus.

Pirmadienio rytą Panevėžyje užregistruota daugiau nei 50 pranešimų apie medžių išvartas, užverstus ir apgadintus automobilius, nulūžusias šakas, trukdančias eismui.

„Šiuo metu Panevėžio mieste darbuojasi 3 Panevėžio specialaus autotransporto brigados, tvarkomi išvartyti medžiai, vežamos vėjo nuplėštos šakos, nudraskyti lapai, valomos užtvindytos gatvės. Iki ryto audros padariniai operatyviai šalinami Klaipėdos g. Tulpių g. Ramygalos g. Tilvyčio g. Respublikos g. Laisvės a. Aukštaičių g. Vytauto g. Stetiškių g. ir kitose.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje

Bene daugiausiai medžių nulaužta Tulpių rajone. Daugiabučių kiemuose virstantys medžiai čia apgadino kai kurių gyventojų balkonus, vaikų žaidimų aikštelę, užtvėrė įvažiavimus į kiemus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje

Klaipėdos gatvėje virstantis medis nulaužė gatvės apšvietimo stulpą. Ramygalos gatvėje medis nuvirto tiesiai ant konteinerių. Marijonų g. bei Taikos al. medžiai užblokavo važiuojamą dalį. Kol kas kai kuriose vietoje ugniagesiai dar nespėjo medžių nuo kelio pašalinti.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Audros padariniai Panevėžyje

Gyventojai pastebėję važiuojamoje dalyje, kiemuose nuvirtusius medžius, nulaužtas šakas prašomi skambinti AB „Panevėžio specialus autotransportas“ bendrovės tel.: +370 60 7777 60, šiuo metu gyventojams skirta linija registruoja skambučius (pasirenkant paslaugą gyventojams reikia spausti vienetą), esant ekstremaliai situacijai, užgriuvus medžiams ant automobilių ar važiuojamosios dalies, skambinti bendruoju tarnybų numeriu 112, taip pat galima informuoti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyrių telefono numeriu 8-45 50 13 16. 

Apie vandens semiamas ir nepravažiuojamas miesto gatves gyventojai prašomi skambinti ir informuoti įmonę UAB „Panevėžio gatvės“ tel.: 8-45 58 70 68“, – teigiama pranešime.

Panevėžio m. savivaldybės nuotr./Audra Panevėžyje
Panevėžio m. savivaldybės nuotr./Audra Panevėžyje

AB „Panevėžio specialus autotransportas“ informuoja, kad įvertinus vyraujančias nesaugias oro sąlygas, šįryt buvo nuspręsta laikinai atšaukti plastiko atliekų konteinerių tuštinimo darbus iš bendro naudojimo komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelių.

„Prognozės rodo, kad vėjas ir lietus aprims tik apie pavakarę. Gyventojai raginami būti itin budriems – pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti dideli medžiai, lūžti jų šakos. Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais, nelieskite ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes tai gali kelti pavojų gyvybei ir jūsų turtui.

Jei yra galimybė – nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties“, – ragina Panevėžio miesto savivaldybė.

ESO: dėl didelio vėjo ir liūčių elektros šalyje neturi beveik 165 tūkst. vartotojų

11:29

VIDEO: Upeliais virtę pėsčiųjų takai Trinapolio gatvės apylinkėse Vilniuje

Dėl Lietuvą tebesiaubiančio didelio vėjo ir smarkių liūčių pirmadienį 11 val. su elektros tiekimo sutrikimais buvo susidūrę arba jos iš viso neturėjo maždaug 165 tūkst. vartotojų, daugiausia Vilniaus rajone. 

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skelbia, kad dėl stichijos elektros neturinčių gyventojų yra visuose Lietuvos regionuose, o blogos oro sąlygos neleidžia greitai pašalinti gedimų.   

„Nėra nepaveikto regiono“, – BNS teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė. 

Jos teigimu, dėl blogų oro sąlygų ne visus nutrauktus laidus pavyksta greitai sutvarkyti ir atstatyti elektros tiekimą. 

„Dėl tokių sąlygų tiesiog negalime tam tikrų darbų atlikti, pavyzdžiui, negalima pasikelti su bokšteliais prie laidų, negalima tų nutraukimų sujungti. Yra aibė darbų, kurių dėl oro sąlygų vis dar negalima dirbti“, – teigė ESO atstovė. 

Pasak R.Juodkienės, daugiausia elektros tiekimo sutrikimų – Vilniaus rajone.

„Daugėja neturinčių elektros vartotojų, nes mes patys juos atrandame, registruoja verslai, stiprus vėjas tebepučia ir lyja“, – teigė ji. 

ESO atstovės teigimu, dėl virtusių medžių, kritusių nulaužtų šakų pažeistas elektros linijas tvarko beveik 500 žmonių. 

Pirmadienį vėjo gūsiai Lietuvoje siekia maždaug iki 20–25 metrų per sekundę, vietomis jie šiek tiek stipresni.  

Vilniaus savivaldybė įspėja neiti į kapines, miškus, parkus

11:09 Atnaujinta 12:02

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad dėl audros Vilniuje jau užregistruota apie 120 pranešimų apie išvartas. Pirmiausia tvarkomos tos vietos, kurios trukdo judėti viešajam transportui.

„Su išvartomis dirba net 10 „Grindos" ekipažų, papildomai padeda ir 17 „Stebulės" komandų. Papildomi 6 ekipažai tvarko lietaus nuotekų groteles, kad gatvės nepatvintų.

Ekipažai stengiasi operatyviai šalinti kliūtis eismui, tačiau audrai įsismarkaujant, tikėtina, kad šie darbai gali užtrukti.

15min skaitytojos Evelinos nuotr./Nuvirtęs medis Verkių g.
15min skaitytojos Evelinos nuotr./Nuvirtęs medis Verkių g.

Kadangi išlieka stiprus vėjas, o lietus apsunkina medžių šakas, gyventojus prašome nesilankyti kapinėse, miškuose, parkuose. Planuodami kelionės maršrutą ir laiką naudokitės navigacijos programėlėmis, taip pat įvertinkite galimybę atidėti keliones“, – įspėja savivaldybė.

Pastebėję nulūžusiais šakas, išverstus medžius, įgriuvas, išplovas, kuo skubiau praneškite „Grindos“ budinčiu telefonu 1355.

Dėl kapinių lankymo įspėja ir Vilniaus kapines prižiūrinti aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“, ragindama gyventojus šią savaitę nevykti lankyti artimųjų kapų.

„Vėjas kapinėse prilaužė šakų ir išvartė medžių. Šiuo metu dirbame, kad kuo operatyviau pašalintume audros padarinius. Deja, matome, kad kai kurie antkapiai buvo apgadinti. Vis dėlto labai prašome gyventojų neskubėti į kapines ir palaukti, kol jose lankytis taps saugu“, – sako Diana Lubė, „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė.

Taip pat bendrovės prižiūrimuose Lazdynų ir Karoliniškių Vilniaus mikrorajonuose audros padarinių tvarkymas užtruks kelias dienas. Daugiausia tai nulūžusios šakos, apgadinti gėlynai.

„Fiksuojame, kad visame Vilniuje yra išvartyta dalis atliekų konteinerių: darbuotojai stengiasi kuo operatyviau juos sutvarkyti. Pamačius į šoną nupūstą konteinerį kviečiame grąžinti jį į vietą arba apie tai pranešti mūsų specialistams“, – sako Daiva Skrupskelienė, „Ecoservice“ Atliekų surinkimo verslo direktorė.

Pranešti apie audros išvartytus konteinerius galima nemokamu „Ecoservice“ kontaktų centro  telefonu +370 800 53533 arba el. paštu sutvarkysim@ecoservice.lt.

Vilniaus rajone dalis seniūnijų be elektros

10:46

Vilniaus rajone dalis seniūnijų, kaip pranešė savivaldybė, dėl besitęsiančios audros yra likusios be elektros, vandens, mobiliojo ryšio, eismo sąlygas trikdo keliuose nuvirtę medžiai. Savivaldybė organizavo specialų posėdį, gyventojai kviečiami informuoti apie reikalingą pagalbą.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus, šiuo metu Šatrininkų, Kalvelių, Bezdonių, Marijampolio, Mickūnų, Lavoriškių, Nemėžio, Riešės, Nemenčinės miesto ir dalis aplinkinių gyvenviečių yra likusios be elektros, vandens, ne visur veikia mobilusis ryšys, nuvirtę medžiai sutrikdė eismą. 

„Šiandien ryte skubiai sušaukiau specialų posėdį, kuriame dalyvavo administracijos direktorius, savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro specialistai ir kiti atsakingi darbuotojai.

Aptarėme susidariusią situaciją. Dėl dingusios elektros negali veikti dalis savivaldybės pavaldžių įstaigų, todėl prašome gyventojų supratingumo, jei nepavyksta su jomis susisiekti.

Siekdami padėti gyventojams aktyvavome savivaldybės pagalbos telefono numerį ir el. paštą, kuriais galite pranešti apie reikalingą pagalbą ar pastebėtus liūties ir vėjo padarinius, keliančius grėsmę“, – teigė meras.

Gyventojai gali kreiptis tel. +370 5 275 1990, +370 5275 6925, el. p. pagalba@vrsa.lt.

Kaip praneša meras, savivaldybė savo valdomus objektus padės sutvarkyti, o apie tuos objektus, kurie priklauso kitoms valstybės institucijoms – joms bus perduota informacija.

„Toliau stebėsime situaciją dienos eigoje ir pranešime apie tolimesnius veiksmus. Esant galimybei, rekomenduojama likti namuose, atidėti nebūtinas keliones“, – sakė R.Duchnevičius.

Vėluoja traukiniai

10:41

„LTG LINK“ praneša, kad galinga audra sutrikdė ir traukinių eismą – traukiniai vėluoja apie valandą.

„Lietuvoje dėl užvirtusių ant bėgių medžių ir elektros tiekimo sutrikimų traukiniai vėluoja apie valandą, Latvijoje netoli Rygos eismas sustabdytas.

Galinga audra pridarė rūpesčių ir traukinių eismui: visoje Lietuvoje ant bėgių užvirtę medžiai, Latvijoje netoli Rygos traukinių eismas dėl atstatymo darbų, susijusių su audra, sustabdytas, todėl nuo Jelgavos iki Rygos traukinio keleiviams šįryt buvo užsakyti autobusai.

Lietuvoje labiausiai pažeisti maršrutai: Vilnius–Turmantas, Vilnius–Kaunas, Šiauliai–Ryga, Vilnius–Klaipėda, Vilnius–Varėna. Šiuose ruožuose traukiniai gali vėluoti apie valandą. Informaciją atnaujinsime interneto svetainėje ltglink.lt, tikslią informaciją teikiame konkrečių maršrutų keleiviams“, – informuoja LTG LINK.

Kaip teigiama bendrovės pranešime, „LTG grupė apgailestauja, kad dėl audros ir jos sukeltų padarinių keleiviai patyrė nepatogumų – šiai minutei buvo paveikta apie 30 traukinių, informacija nuolat atnaujinama, kadangi audra Lietuvoje vis dar nerimsta“.

„Elektros tiekimas nutrūkęs Kenos, Šeštokų ir Radviliškio terminaluose, taip pat ruožuose nuo Radviliškio iki Mažeikių ir Joniškio link, ruože Naujoji Vilnia–Turmantas užfiksuota nuvirtusių medžių. Lietuvoj yra virš 60 brigadų, kurios joms priskirtuose regionuose operatyviai šalina sutrikimų priežastis. Šiuo metu pagrindiniuose geležinkelių tinklo keliuose ant bėgių esančios kliūtys pašalintos, tačiau suplanuoti krovinių pervežimai gali vėluoti iki 24 val., pašalinus kliūtis pirmiausia suteikiant galimybę judėti keleiviniams traukiniams.  

Dėl itin didelio vėjo iki dienos pabaigos bus apribotas ir intermodalinių terminalų darbas.  

Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad visi geležinkelių infrastruktūros trikdžiai būtų pašalinti kuo greičiau ir tiek keleivinių, tiek krovininių traukinių eismas būtų atnaujintas“, – rašoma pranešime.

Rokiškyje ramu

10:17

Kol didžiąją dalį Lietuvos siaubia audra, Rokiškio rajone – ramu. Štai 15min skaitytojai dalijasi vaizdo įrašu – pamatykite patys.

VIDEO: Visa Lietuva plaukia, o Rokiškio rajone ramu

 

Semia požemines aikšteles

09:49

Vilniuje liūtis ir audra nerimsta. 

15min skaitytojai praneša, kad vanduo semia požemines automobilių stovėjimo aikšteles.

„Vanduo apsėmė požeminę automobilių stovėjimo aikštelę po daugiabučiu Stirnų gatvėje, Žvėryne, Vilniuje“, – pranešė Vaidotas.

VIDEO: Vilniuje skęsta ir požeminiai garažai
15min skaitytojo Vaidoto nuotr./Vanduo apsėmė požeminę automobilių stovėjimo aikštelę po daugiabučiu Stirnų gatvėje, Žvėryne, Vilniuje
15min skaitytojo Vaidoto nuotr./Vanduo apsėmė požeminę automobilių stovėjimo aikštelę po daugiabučiu Stirnų gatvėje, Žvėryne, Vilniuje

 

Trijuose Lietuvos rajonuose – katastrofinės liūtys: mėnesio lietaus norma – per pusę paros

09:47

VIDEO: Upeliais virtę pėsčiųjų takai Trinapolio gatvės apylinkėse Vilniuje

Šiauliuose, Telšiuose ir Laukuvoje užfiksuoti katastrofiniai lietūs

Šiauliuose, Telšiuose ir Šilalės rajone, Laukuvoje, pirmadienį fiksuotos katastrofinės liūtys, daugelyje vietovių – stichiniai lietūs, BNS informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Jos duomenimis, trijuose miestuose iškrito daugiau kaip 90 milimetrų kritulių.

„Katastrofinis lietus, kur minėjau Šiauliuose, Telšiuose, Laukuvoje, per 12 valandų – virš 90 milimetrų, na tai čia viso mėnesio norma per pusę paros“, – BNS sakė meteorologas Gytis Valaika.

VIDEO: Vilniuje, Debesijos gatvėje medis užvirto ant automobilio

Katastrofiniu lietumi laikoma liūtis, kai iškrenta daugiau kaip 80 milimetrų kritulių per 12 valandų, stichinis lietus – tarp 50 ir 79 milimetrų.

Vilniuje tvarkyti audros padarinių iškviesti papildomi „Grindos“ ekipažai

09:42

Bendrovė „Grinda“ skelbia, kad Vilniuje Aktyvuoti 8 papildomi ekipažai, kurie padės greičiau tvarkytis su nuverstais medžiais ir nulaužtomis šakomis.

„Šiuo metu eilėje – dar beveik 30 taškų, kur eismas apsunkintas, tačiau prioritetas skiriamas toms gatvėms, kuriomis driekiasi viešojo transporto maršrutai“, – nurodo bendrovė paskelbtame pranešime.

Skelbiama, kad visos tunelių ir viadukų siurblinės veikia tvarkingai, dėl didelio vandens kiekio nepravažiuojamų gatvių neužfiksuota, dalį lietaus vandens akumuliuoja Šeškinės lietaus parko kaupykla (užpildyta beveik 90 proc.) ir Karoliniškių valymo įrenginių kaupykla (užpildyta apie 70 proc.).

„Mažiau intensyvaus lietaus momentais kaupyklos aptuštėja, vėliau vėl užsipildo, tad situacija nuolat kinta.

Prognozės rodo, kad vėjas ir lietus aprims tik apie pavakarę. Jau dabar stebime, kad gatvių pakraščiuose kaupiasi vėjo nuplėšti lapai ir smulkesnės šakos; ilgainiui jie gali užnešti lietaus nuotekų groteles, tad dar keli dedikuoti ekipažai visame mieste jas valo“, – įspėja „Grinda“.

Audra pajūryje

09:32

 Štai kaip audra atrodo pajūryje – žiūrėkite vaizdo įrašą.

VIDEO: Pajūryje lietus liovėsi, tačiau vėjas siautėja toliau

 

Audra Vilniuje ir Rygoje sujaukė skrydžių tvarkaraštį

09:04

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus oro uostas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus oro uostas

Sekmadienį prasidėjusi ir pirmadienio rytą besitęsianti audra Vilniuje sukėlė nepatogumų: dalis gyventojų liko be elektros, virto medžiai, atšaukiama dalis skrydžių. Audra neaplenkė ir kaimyninės Latvijos – iš Rygos į Vilnių nepakilo lėktuvas.

Vilniaus oro uosto tinklalapyje matyti, kad buvo atšaukti du skrydžiai.

Iš Rygos turėjęs 08:25 val. nusileisti Lietuvoje „Air Baltic“ lėktuvas iš Latvijos nė nepakilo.

„Dėl dabartinių oro sąlygų Rygos ir Vilniaus oro uoste mūsų skrydžių tvarkaraštis gali keistis. Prašome sekti savo skrydžio būklę“, – „Air Baltic“ oficialiame tinklalapyje informuojami keleiviai.

Rygos oro uosto tinklalapyje taip pat pasitinka įspėjanti žinutė: „Dėmesio! Dėl stipraus vėjo šiandien gali būti skrydžių tvarkaraščio pakeitimų. Raginame keleivius sekti naujausią informaciją!“

Taip pat atšauktas ir „Turkish Airlines“ skrydis iš Stambulo į Vilnių. Jis Lietuvą turėjo pasiekti 10:45 val.

Nuo ankstaus ryto lėktuvai, skrendantys tiek iš Vilniaus oro uosto, tiek iš Kauno oro uosto vėlavo.

Vilnius po audros

08:59

Siūlo įvertinti būtinybę važiuoti

08:12

Vilniaus miestą prižiūrinti bendrovė „Grinda“ savo pranešimą apie nuverstus medžius papildė ir įspėjimu, kad keliones pirmadienį būtina planuoti su atsarga – važiuoti įprastus atstumus gali tekti gerokai ilgiau.

„Planuodami kelionės maršrutą ir laiką naudokitės navigacijos programėlėmis, taip pat įvertinkite galimybę atidėti keliones, galbūt – dirbti iš namų“, – rašo „Grinda“.

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė taip pat feisbuke paragino geriau likti namuose, jei kelionė nebūtina: „Labai prašau atidėti nebūtinas keliones ir likti namuose, taip pat patraukti automobilius toliau nuo medžių.

Nors visos tarnybos sparčiai dirba, tačiau po naktį praūžusios audros daugelis kelių vis dar yra nepravažiuojami, užversti medžiais.

Prašau nevažiuoti keliu Širvintos-Jauniūnai-Vilnius. Šis kelias yra užverstas medžiais ir šiuo metu nepravažiuojamas.“

 

O kai kur ramu!

07:57 Atnaujinta 09:35

Kol kiti skundžiasi dėl audros, iš Rokiškio, Dusetų ateina visiškai kitokios žinios. Ten ramu ir nėra nei liūties, nei gūsingo, medžius vartančio vėjo.

Apie tai feisbuke kalba žmonės – toks oras šiose šalies dalyse bent jau ryto valandomis.

Papildyta 9.35 val.

Kaip 15min pasakojo skaitytojai iš Rokiškio rajono, ten ir įdienojus ramu. Štai Rokiškio rajono pusėje Kupiškio link jokios audros nejuntama.

Obelių apylinkėse irgi ganėtinai ramu, "lengvas vėjelis", sako vietiniai. Tik sekmadienio vėlų vakarą, apie 23 val., čia buvo kiek pakilęs vėjas.

Ugniagesiai sulaukė apie 300 pranešimų dėl audros

07:38

Renatos Jankauskienės nuotr./Audra Vievyje
Renatos Jankauskienės nuotr./Audra Vievyje

Ugniagesiai praneša, kad dėl audros yra gavę apie 300 pranešimų dėl ant kelių užvirtusių medžių ir kitų audros padarinių, daugiau nei 150 tūkst. gyventojų dėl stichijos neturi elektros.

„Pagrinde buvo apie nuvirtusius medžius pranešimai. (...) Labiausiai nukentėjo Alytaus, Marijampolės ir Kauno rajonai“, – LRT radijui pirmadienį sakė PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas Robertas Šmitas.

Pasak jo, nors pranešimų skaičius nemažas, ugniagesiai spėja susitvarkyti su audros padariniais.

PAGD atstovo teigimu, apie nukentėjusius asmenis pranešta nebuvo.

R.Šmitas gyventojams rekomenduoja pasirūpinti savo ir turto saugumu, pritvirtinti lauke esančius daiktus, kurie gali būti nupūsti vėjo.

VIDEO: Lietuvoje smarki audra laužė medžius

Energijos skirstymo operatorius (ESO) skelbia, kad dėl stichijos elektros neturi daugiau nei 150 tūkst. vartotojų.

„Skaičiai auga ir didėja greičiau nei valandomis, šiuo metu skaičiuojame, kad turime apie 150 tūkst. klientų, kuriems yra sutrikęs elektros energijos tiekimas, dar viena bloga naujiena – yra virš 3 tūkst. vietų, kurias pažeidė audra, jas visas reikės suremontuoti, sutvarkyti“, – teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ skelbia, kad pirmadienį 6.30 val. sostinėje užregistruota daugiau nei 70 pranešimų apie išvartas, trukdančias eismui, jos registruojamos Geležinio Vilko gatvėje ties Vingio parku, kelyje tarp Juodšilių ir Salininkų, Liepkalnio g., Avietyno g., Pagubės g., kitose miesto vietose.

„Grindos“ ekipažai stengiasi operatyviai šalinti kliūtis eismui, tačiau audrai įsismarkaujant, tikėtina, kad šie darbai gali užtrukti. Planuodami kelionės maršrutą ir laiką naudokitės navigacijos programėlėmis, taip pat įvertinkite galimybę atidėti keliones, galbūt – dirbti iš namų“, – feisbuke rašo „Grinda“.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pirmadienio dieną daugelyje rajonų numatomas lietus, Rytų Lietuvoje daug kur smarkus.

Kai kur galima perkūnija, vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 16–21, kai kur 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra – 16–21 laipsnis.

Įspėjimai dėl eismo sąlygų

07:33

Vairuotojai įspėjami būti atidūs keliuose. Ant jų prikritę medžių lapų, šakų, tad kelio danga slidi ir dėl to.

Be to, daugelyje vietų stipriai lyja, todėl ant kelių stovi vanduo. Tokie įspėjimai plinta dėl eismo sąlygų kelyje Vilnius-Kaunas.

Be elektros – arti 150 tūkst. ESO klientų

07:19

VIDEO: Smarkios liūtys slenka per Lietuvą: plauna visą šalį

ESO įspėja, kad dėl audros sutriko ir elektros tiekimas: „Dalyje Lietuvos dėl stipraus vėjo padaugėjo elektros energijos tiekimo sutrikimų, apgailestaujame dėl susidariusios situacijos, sutrikimai yra tvarkomi. Dedame visas pastangas, kad elektros energijos tiekimas būtų atstatytas.“

Šiuo metu bendrovės pateikiamame žemėlapyje nurodoma, kad dėl gedimų atjungtų klientų skaičius siekia net 142 456.

Patariama saugotis nutrauktų laidų, jeigu užvirtę medžiai, geriau prie jų nesiartinti.

 

Užversti keliai

07:03

VIDEO: Į krantą ties Giruliais išmetė jachtą

Pirmadienio rytą daugėja įspėjimų, kad Lietuvoje yra nepravažiuojamų kelių.

Daugybė medžių prilaužyta Vilniuje ir šalia jo.

„Skubantiems į darbus – Didžioji Riešė (ties Parko gatve) nepravažiuojama, nuvirtę medžiai“, – Riešės gyventojų feisbuko puslapyje įspėja Živilė.

Įspėjimai pilasi ir „Orų entuziastų“ puslapyje – žmonės skuba vieni kitus įspėti ir patarti.

Panevėžio Marijonų g. jau apie šeštą valandą ryto darbavosi ugniagesiai, čia medis užvertė kelią.

Simonos nuotr./Panevėžio Marijonų g.
Simonos nuotr./Panevėžio Marijonų g.

Medis pirmadienio rytą gulėjo ir ant Lvivo gatvės Vilniuje.

Donato nuotr./Vilniaus Lvivo gatvė
Donato nuotr./Vilniaus Lvivo gatvė

 

Vien Vilniuje per 70 pranešimų apie virtusius medžius

06:58

Pirmadienį iki 6.30 val. Vilniuje užregistruota daugiau nei 70 pranešimų apie išvartas, trukdančias eismui (Geležinio Vilko g. ties Vingio parku, kelias tarp Juodšilių ir Salininkų, Liepkalnio g., Avietyno g., Pagubės g....)

„Grinda“ skelbia, kad sostinės gyventojams rekomenduoja įsivertinti, ar suplanuotos kelionės yra būtinos.

Po audros – pokyčiai: ko tikėtis šią savaitę

06:54

Šiandien vis dar išliksime labai neramius orus lemiančio ciklono įtakoje. Jo centras bus visai šalia Lietuvos, tik truputį slinksis į rytus. Dangus daugiausia išliks apniukęs, pragiedrulių antroje dienos pusėje ims daugėti tik šalies vakaruose.

Daug kur lis, Rytų Lietuvoje vis dar numatomas gana gausus lietus. Mažiausi lietaus kiekiai jau turėtų būti vakariniuose rajonuose. Ūžaus smarkus šiaurės vakarų vėjas, kurio gūsiai daug kur sieks 16–21 m/s, kai kur ir 22–27 m/s.

Diena numatoma vėsi, temperatūra nekils aukščiau 16–21 laipsnio.

Visos savaitės orų prognozę rasite čia.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?