Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16

Gegužės naktimis kone dvi savaites augalus kankino šalnos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad gegužės pirmoji pusė pasižymėjo stiprių šalnų gausumu.
Šerkšnas ant rožės
Šerkšnas ant rožės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl nuo Arkties regiono besiveržiančių labai šaltų oro srautų daugelyje vietovių kone kiekvieną naktį lepesnius augalus ir žiedus kėsinosi pakąsti šalnos.

Mažiausiai šalnų, tradiciškai, pasitaikė pajūrio ruože ir ypač Nidos/Ventės meteorologijos stotyse, kur nė vieną naktį gegužės 1–15 d. laikotarpiu nebuvo fiksuojama neigiama oro temperatūra (šalnų prie dirvos paviršiaus buvo vos dvi naktis).

Daugiausia žalos pabudusiems augalams ir jų žiedynams šalnos galėjo pridaryti Skuodo, Mažeikių, Akmenės, Joniškio, Šeduvos, Anykščių, Molėtų ir Varėnos apylinkėse.

Gegužės 1–15 d. laikotarpiu net 9 naktis ore (150 cm aukštyje) šalnos buvo fiksuojamos Molėtuose ir Varėnoje. Tuo tarpu, dirvos paviršiuje (5 cm aukštyje) net 13 naktų šalnos buvo Skuode, Akmenėje, Anykščiuose ir Molėtuose.

Pats didžiausias išbandymas augalams buvo gegužės 6-osios (šeštadienio) ankstyvą rytą, kuomet beveik visoje šalyje (tiek ore, tiek prie dirvos) fiksuotos ypač stiprios šalnos.

Žemiausios (oro ir dirvos paviršiaus) temperatūros reikšmės meteorologijos stotyse
Žemiausios (oro ir dirvos paviršiaus) temperatūros reikšmės meteorologijos stotyse

Skuode buvo išmatuota net -6 laipsnių oro temperatūra (ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas Varėnoje 1965-05-06 ir siekė -4,7 °C). Gegužės 7-osios ankstyvas rytas taip pat buvo labai šaltas. Skuode išmatuota -3,7 °C (ankstesnis rekordas: -3,1 °C, Palanga 2011-05-07).

Artimiausiomis šios savaitės naktimis tokių stiprių šalnų jau nenumatoma, tik ketvirtadienio naktį dirvos paviršiuje vietomis dar gali pasitaikyti šalnų iki -1 -2 °C.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?