Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 21 /22:08

Naujausia informacija apie pavojingą audrą: žaibų mažiau, liūtys apsiramino, pajūry sustiprėjęs vėjas

Meteorologų įspėjimai apie trečiadienį Lietuvą užliesiančias liūtis pildosi. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad lietaus debesys jau formuojasi vakarinėje šalies pusėje, o iš pietvakarių artėja kitas frontinių kritulių masyvas.

Meteo.lt skelbia, kad remiantis 21:30 val. duomenimis, aktyviausi lietaus židiniai slenka Panevėžio ir Utenos apskrityse. Kol kas liūtis aplenkia Vilnių. Šių debesų aktyvumas mažėja, žaibų išlydžiai retėja, tačiau lietus vietomis dar išlieka intensyvus.

Artimiausiomis valandomis trumpi lietūs numatomi daugelyje rajonų, jie slinks šiaurės rytų kryptimi. Kai kur vis dar palis smarkiai, sugriaudės perkūnija, pajūryje sustiprės vėjas iki 15-18 m/s.

LHMT žemėlapis/
LHMT žemėlapis/

Tuo tarpu Gabrielė iš Tauragės dalijasi vaizdo įrašu ir įspūdžiais, kai per liūtį taip trenkė griaustinis, jog vos telefonas iš rankos neiškrito, o rankos dar ilgai drebėjo.

Debesys Vilniaus rajone
Debesys Vilniaus rajone

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad vienur smarkūs lietūs su perkūnija ir vėju, o tuo tarpu sostinėje pasirodė išraiškingi krepuskuliniai spinduliai.

„Nežinantiems: krepuskuliniai (arba sutemų) spinduliai yra tokie, kurie sklinda iš Saulės pro plyšius debesyje, sukurdami matomas šviesias ir tamsias juostas atmosferoje arba debesyse. Stebint saulėtekio spindulius nuo žemės, atrodo, kad jie išsiskiria į skirtingas puses, tačiau iš tiesų yra lygiagretūs. Taip nutinka dėl stebėtojo perspektyvos. Tokiems spinduliams susidaryti neužtenka sklisti pro plyšius debesyje. Reikia, kad jie būtų išsklaidyti ore esančių dalelių (pvz. smulkių vandens lašelių)“, – rašoma svetainėje.

Liūties debesys pratrūko

Artėjant vakarui liūties debesys jau daug kur prakiuro. Meteo.lt praneša, kad dalyje vietovių Vakarų Lietuvoje žemę jau laisto trumpos liūtys su perkūnija. Kitose šalies vietovėse irgi pamažu formuojasi nauji lietaus židiniai.

LHMT žemėlapis/
LHMT žemėlapis/

Žmonės dalijasi, kad kaip iš kibiro pylė, griaudėjo ir žaibavo Tauragėje, Šakiuose, Šilutėje, Kelmėje. Šakiuose ir Kelmėje po stiprios liūties net patvino gatvės. Vakare trumpa staigi liūtis nuskalbė Kauną, Jonavą.

Meteo.lt skelbia, kad remiantis 19 val. duomenimis, aktyviausi liūčių su perkūnijomis židiniai slenka Šiaulių ir Kauno apskrityse. Dalyje meteorologijos stočių išmatuotas 15-30 mm lietaus kiekis, o Laukuvos meteorologijos stotyje fiksuoti 16 m/s vėjo gūsiai.

Artimiausiomis valandomis šie liūčių su perkūnijomis židiniai slinks šiaurės rytų kryptimi. Vietomis numatomi smarkūs lietūs, perkūnija, vėjo sustiprėjimai iki 15-20 m/s.

LHMT žemėlapis/
LHMT žemėlapis/

Tuo tarpu Vilniuje pasirodė krepuskuliniai spinduliai. 15min skaitytoja dalijosi savo užfiksuota nuotrauka.

Debesys Vilniaus rajone
Debesys Vilniaus rajone

Kaip „Facebook“ paaiškino meteorologas Gytis Valaika, „krepuskuliniai (arba sutemų) spinduliai yra tokie, kurie sklinda iš Saulės pro plyšius debesyje, sukurdami matomas šviesias ir tamsias juostas atmosferoje arba debesyse. Stebint saulėtekio spindulius nuo žemės, atrodo, kad jie išsiskiria į skirtingas puses, tačiau iš tiesų yra lygiagretūs. Taip nutinka dėl stebėtojo perspektyvos. Tokiems spinduliams susidaryti neužtenka sklisti pro plyšius debesyje. Reikia, kad jie būtų išsklaidyti ore esančių dalelių (pvz. smulkių vandens lašelių)“.

Debesys jau formuojasi

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba po 15 valandos paskelbė naujausią informaciją apie pavojingas liūtis.

Pasak pranešimo, trumpo lietaus debesys pamažu formuojasi vakarinėje šalies pusėje, o kitas frontinių kritulių masyvas iš pietvakarių artėja prie Lietuvos. Vilniuje po 15 valandos dangus taip pat apsiniaukė, ėmė lašnoti. Žmonės praneša, kad smarkiai lijo Kretingos ir Kelmės rajonuose, dangus prakiuro ir virš Vievio. Lyja ir netoli Panevėžio. Lyti pradėjo ir Ignalinos rajone. Po 16 valandos lietus ėmė prausti didžiąją dalį Vakarų Lietuvos. Smarkiai lijo ir griaudėjo Tauragėje, Šilalėje ir Šilutės rajone.

LHMT žemėlapis/
LHMT žemėlapis/

Per šiandienos vakarą ir ateinančią naktį daug kur palis, vietomis smarkiai (15–49 mm).

Meteorologas Gytis Valaika savo paskyroje „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ priduria, kad skirtingi modeliai skirtingai prognozuoja audrą.

„Vakarų Lietuvoje ties nepastovumo linija formuojasi nedideli lietaus su perkūnija židiniai, o iš paskos atslenka šaltasis atmosferos frontas. Jeigu jo ruožas, slinksiantis pro Lietuvą, labiau suaktyvės, tuomet ir smarkaus lietaus gali atnešti“, – rašo G.Valaika.

Ketvirtadienio naktį daug kur taip pat bus trumpi lietūs su perkūnija, kai kur lis smarkiai. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–18 m/s. Žemiausia temperatūra 12–17 laipsnių.

Ketvirtadienio dieną daug kur trumpas lietus, kai kur smarkus. Vietomis perkūnija. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai.

Liūtys prognozuojamos vakare

Kaip teigiama feisbuko paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, Lietuvos pietuose-pietryčiuose naktį turėjusi būti liūtis praslinko pro Baltarusiją.

„Lietuvą vos pakraščiu užkabino. Tai šito masyvo išvengėm, tačiau link Lietuvos (nuo Vakarų Lenkijos) atkeliauja kitas. Mūsų šalį jis pasiekti turėtų vakare“, – rašo meteorologas Gytis Valaika šioje paskyroje.

Meteo.lt skelbia, kad naktį palijo daugiausia pietrytiniuose rajonuose (intensyviausiai – Druskininkuose, iki 8,8 mm), pasitaikė pavienių perkūnijų. Smarkaus lietaus pavyko išvengti, nes intensyvesnio lietaus su perkūnija masyvas praslinko pro Baltarusijos teritoriją (žr. žemėlapyje.

Orai.lt praneša, kad Lietuvoje trečiadienį daug kur numatomi trumpi lietūs su perkūnija, intensyviau lyti turėtų popietinėmis valandomis, kai kur prognozuojamas smarkus lietus. Galima kruša. Vėjas pūs pietryčių, pietų krypties, vėliau pasisuks iš pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s, kai kur sustiprės pavieniai vėjo gūsiai iki 15–20 m/s.

Skamba nauji įspėjimai

Lenkijoje trečiadienį taip pat skambėjo įspėjimai apie dar vieną liūčių ir audrų bangą. Čia vietomis jau nuo ryto formuojasi lokalūs debesys, prapliumpantys staigiomis ir smarkiomis liūtimis.

Kaip nuo ryto skelbė šalies Meteorologijos ir vandens ūkio institutas, gausius lietus čia lydės labai stiprus vėjas.

Audrų banga pajudėjo ryte – pirmiausia pietvakarinėje Lenkijoje dalyje. Bet įspėjimus dėl audrų meteorologai išplatino visoje Lenkijoje.

„Audros prasidėjo šalies pietvakariuose, jas lydi gausūs krituliai – jų kiekis per valandą siekia 10–20 mm, vėjo gūsiai iki 55 km/val. (apie 16 m/s), taip pat kai kur pasipylė kruša. Audros juda šiaurės rytų kryptimi“, – teigiama Lenkijos meteorologų pranešime.

Dienos metu audros gali dar labiau sustiprėti. Kaip rašo gazeta.pl, sinoptikai įspėja, kad kritulių gali iškristi ir 20-30 mm per valandą rytuose bei nuo 40 iki 50 mm pietryčiuose. O vėjo gūsiai gali pasiekti net 80 ar 90 km/val. (22–25 m/s).

Lenkijos pietryčiuose įspėjama iš dėl karščių – temperatūra čia gali pasiekti 31 laipsnį.

Kaip apie pietus paskelbė tvn24.pl, Lenkijoje formuojasi du audrų frontai. Abu jie driekiasi nuo vakarų link centrinės Lenkijos. Pirmasis frontas nuo Kašubų ir Gdansko įlankos nusidriekė iki Silezijos aukštumos ir yra labai aktyvus.

Antrasis frontas formuojasi virš Tatrų Lenkijos ir Slovakijos pusėse. Šis popietę turėtų judėti per Kielcų, Liublino ir Pakarpatės regionus. Kadangi šių regionų kraštovaizdis įvairus, tai tik sustiprina tikimybę, jog audros debesys čia bus galingesni, gali formuotis ir viesulai.

Kol kas pranešimų apie audrų padarinius dar nėra.

Varšuvoje pirmadienio vakarą, naktį į antradienį ir antradienio rytą prilijo itin gausiai. Vaizdai Lenkijos sostinėje priminė apokalipsę.

Po vienu viaduku Ursus rajone susikaupusiame vandenyje paskendo bent keli automobiliai. S8 greitkelyje vandens lygis buvo pasiekęs įspūdingus du metrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?