Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 28 /15:58

Išgyventi iki antradienio: sinoptikai perspėja apie prasidedantį itin smarkų lietų

Sinoptikai baugina itin smarkiu lietumi. Dalyje Lietuvos per dvi paras iškris lietaus kiekis, lygus visai liepos normai. Lietų lydės stiprus vėjas, o stichija aprims tik antradienio naktį, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).
Šeštadienį Alytų nuprausė didelė liūtis
Liūties sukeltas potvynis / „Alytaus gido“ nuotr.
Temos: 3 Liūtis Vėjas Lietus

Tarnyba savo feisbuko paskyroje sekmadienį išplatino perspėjimą. „Šiandien (liepos 28 d.) daug kur, daugiausia Šiaurės vakarų Lietuvoje, numatomas smarkus lietus (15–49 mm per ≤12 val.). Taip pat 14–17 val. laikotarpiu pajūryje ims stiprėti šiaurės vakarų vėjas – gūsiai pasieks 15–18 m/s. Likusią dienos dalį (18–21 val.) vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai didesnėje šalies dalyje sieks 15–20 m/s, kai kur iki 25 m/s.

Pirmadienio naktį daugelyje Šiaurės ir Rytų Lietuvos rajonų numatomas labai smarkus lietus (50–79 mm per ≤12 val.). Pirmadienio dieną smarkiai lis (15–49 mm per ≤12 val.) didesnėje rytinėje šalies dalyje. Taip pat daugelyje rajonų vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai sieks 16–21 m/s, vietomis, daugiausia Šiaurės rytų Lietuvoje, – 22–27 m/s“, – skelbiama pranešime.

Savo komentare po pranešimu LHMT taip pat papildo perspėjimą, kad „dalyje šalies vos per ~2 paras iškris viso liepos mėnesio kritulių kiekis“.

Sinoptikai primena ir perspėja, kad smarkaus lietaus metu gali būti išplaunami, išguldomi pasėliai, paviršiniai vandens srautai ardo dirvožemį, gali formuoti įgriuvas ir nuošliaužas, šlaituose išversti medžius ir t. t.

Miestuose asfaltuota danga stabdo vandens sugėrimą, lietaus surinkimo sistemos nesusidoroja su intensyviais krituliais, dažnai užliejamos žemiausios miestų vietos, namų rūsiai, apliejami namai ir butai, nukenčia juose esantis turtas. Apsemti keliai ir gatvės trikdo transporto eismą, su sunkumais susiduria ir pėstieji.

Stiprus lietus, besitęsiantis 2–3 paras iš eilės, upėse sukelia staigius poplūdžius. Pagrindinėms upėms išsiliejus iš krantų, vanduo semia dideles teritorijas, namus, kelius, žemės ūkio plotus, žalą patiria ir pačių upių ekosistemos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba/Prognozuojamas kritulių kiekis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba/Prognozuojamas kritulių kiekis

Feisbuko profilyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pranešama, kad stipriausiai nuo lietaus kentės kaimynai latviai ir jų sostinė Ryga. „Rygos miesto apylinkėms gali tekti net dviejų liepos mėnesio normų kritulių kiekis ir viskas vos per 2–3 paras. Toks kritulių kiekis sukels nemažus poplūdžius upėse“, – rašoma ten.

Taip pat priduriama, kad „tokio intensyvumo lietūs mūsų regione statistiškai pasitaiko labai retai. Vandens lygis upėse, upeliuose ir ežeruose pakils. Ypatingai, jei gyvenate toje raudonoje zonoje (šiauriau Šiaulių ir Panevėžio). Šalia to, situaciją sunkins šiandien vakare sustiprėsiantis vėjas, kuris patikrins šlapių medžių su lapais stiprumą.“

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ sekmadienio popietę atnaujino prognozių duomenis: „Daugiausia lietaus turėtų būti apie Šiaulius, Joniškį, Pakruojį ir Pasvalį. Mažiausiai lis apie Kalvariją, Lazdijus ir Druskininkus. Tiems kurie visai nesupranta milimetrų: 100 mm atitinka 100 litrų vandens, kuris būtų išpiltas į 1 kvadratinį metrą. Liepos mėnesio kritulių norma Lietuvoje yra 84 mm.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?