Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 14

Klimatologė Audronė Galvonaitė: „Pavasaris jau atėjo ir nėra jau toks jis vėlyvas“

Visus besiskundžiančius, kad pavasaris šiemet vėluoja mėnesį ir daugiau, klimatologė Audronė Galvonaitė ramina – pavasaris jau atėjo ir nėra jau toks jis vėlyvas. Apie prasidėjusį vandens pavasarį, kurį seks žaliasis pavasaris, klimatologė kalbėjo TV3 laidoje „Savaitės komentarai“.
Audronė Galvonaitė
Audronė Galvonaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Galvonaitė juokauja, kad lietuviai, matyt, pamiršo, kur jie gyvena, nes šiemet jau vasarį ji išgirdusi pasipiktinusio žmogaus klausimų, kodėl jis vis dar negali žemės arti. „Labai dažnai užduoda tokius klausimus, kad man kyla klausimas, ar jie nenuleisti šiais metais iš kosmoso.(...) Taip, vienais metais, 2008 metais, mes visą žiemą neturėjome sniego, tai buvo vieninteliai metai per visą mūsų stebėjimo istoriją, kai visus tris mėnesius Lietuvoje nebuvo sniego. Tai vasario mėnesį galima buvo arti, nes kovą jau pradėjo žydėti alyvos“, – kalbėjo A.Galvonaitė.

Klimatologė tvirtina – pavasaris jau atėjo. Ir jis nėra labai vėlyvas, kadangi pavasario reikėtų laukti ne nuo kovo 1-osios, o nuo pavasario lygiadienio.

„Pavasaris neateina iš karto, lyg būtų užklota kažkuo. Jis pirmiausia ateina į pietvakarinius šalies rajonus. Kaip ir visų metų laikų yra fazės. Dabar prasideda vandens pavasaris, sniego tirpsmas, čiurlenantys upeliai, visur balos. Ateikite į mūsų mikrorajoną ir sužinosit, kas yra vandens pavasaris“, – kalbėjo A.Galvonaitė.

Po vandens pavasario prasidės žaliasis pavasaris – kai ims sprogti medžių pumpurai.

Anot klimatologės, stipresnis lietus likusį sniegą ištirpdys labai greitai, tad jo tikrai iki birželio tikrai nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas