Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Kroatiją nusiaubė neregėta kruša: namų sienose – skylės

Lietuvai vis pavyksta išvengti stiprių audrų, kuriose jau ne kartą siautėjo kaimyninėse Lenkijoje, Baltarusijoje ir Latvijoje. Pastarosiomis dienomis stambi kruša pridarė nuostolių ir kitose šalyse.
Krušos suvarpyto namo sienos Kratijoje
Krušos suvarpyto namo sienos Kratijoje / Nuotr. iš Ivano Baboselaco paskyros „Facebook“

Pirmadienį rytinėje Kroatijoje, Bošnjaci miestelyje, žmonės patyrė tikrą siaubą, kai užėjus audrai iš dangaus pasipylė neįtikėtino dydžio krušos kamuoliukai.

„Facebook“ grupė „Severe Weather Europe“ skelbia, kad ledėkai daužė langus, kapojo medinius lauko stalus ir net išmušė skyles namų sienose. Kai kurių namų sienos po stichijos siautėjimo atrodė lyg suvarpytos iš kulkosvaidžio. Vietos gyventojai sakė, kad stichijos metu buvo labai baisu. Jie pasakojo, kad kruša užmušė ir sužalojo daug smulkių gyvūnų bei žuvų.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Kroatijoje iškrito neįtikėtino dydžio kruša
Nuotr. iš socialinių tinklų/Kroatijoje iškrito neįtikėtino dydžio kruša

„Nesistebiu, kiekviena vasara vis blogesnė ir blogesnė, ir nenustebčiau, jei ir Vidurio Europoje sulauktume tornadų sezono, kaip JAV.
Ir tai yra klimato pokyčių rezultatas (jei netikite, pažiūrėkite, kas vyksta su klimatu, ypač vasaros metu, per pastaruosius 15 metų), todėl kasmet vis labiau bijau vasarų. Prisimenu 90-ųjų vidurio vasaras, nieko panašaus nebuvo“, – rašė Ivanas.

Teniso kamuoliuko dydžio kruša pirmadienį užklupo ir Kroatijos sostinę Zagrebą, pavojinga audra praūžė per visą šalį.

Sostinėje ir Osijeke paskelbtas raudonas įspėjimas, reiškiantis, kad audra gali sukelti „galimą pavojų gyvybei“.

Oranžinės spalvos perspėjimai dėl perkūnijos, įspėjantys apie žaibų ir didelių nuostolių pavojų, buvo paskelbti šalies šiaurėje esančioje Rijekoje ir kai kuriose Slovėnijos dalyse.

Kroatijos žiniasklaida pranešė, kad Dugo Selo mieste, esančiame maždaug už 10 mylių nuo Zagrebo, po smarkios krušos buvo apsemti keliai.

Pirmadienį didžiulė audra siaubė ne tik Kroatiją, bet ir Bosniją ir Hercegoviną.

Keliomis dienomis anksčiau neįtikėtina kruša siautėjo ir Italijoje. Ten krito net 10-11 cm dydžio ledo gabalai.

Audros pastaruoju metu siautėja ir kitose Europos šalyse.

Trys žmonės buvo rasti negyvi po to, kai perkūnija sukėlė žemės nuošliaužą Fontanos vietovėje Magijos slėnyje, itališkai kalbančioje Tičino žemėje, esančioje pietinėje Šveicarijos Alpių pusėje.

Buvo evakuotos stovyklavietės prie Maggia upės, o dalis Visletto kelio tilto sugriuvo. Vyro, kurio partnerė pranešė apie jo dingimą, kūnas buvo rastas viešbutyje Alpių kurorte Saas-Grunde. Vyras ten buvo įstrigęs dėl stipraus potvynio.

Šiaurės Italijoje taip pat siautė perkūnija, potvyniai ir nuošliaužos, o šiaurinio Pjemonto regiono ugniagesiai pranešė, kad atliko apie 80 gelbėjimo operacijų ir evakavo dešimtis žmonių.

Toliau į pietus pakilusi temperatūra ir stiprus vėjas sukėlė gaisrus Graikijoje – ugniagesiai kovojo su gaisrais rytinėse Egėjo jūros Chijo ir Koso salose, kur buvo sužeisti penki žmonės.

Graikijos ministras pirmininkas įspėjo, kad laukia pavojinga vasara, ir teigė, kad visuomenės pagalba yra labai svarbi siekiant sumažinti gaisrų poveikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius