Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 28 /07 29 00:07

Lietuvą skalbia liūtys: tvinsta gatvės, stiprus vėjas verčia medžius, bangos išmetė jachtą

Sekmadienio popietę Lietuvoje sustiprėjo ir į vakarą kaip reikalas įsisiautėjo vėjas. Beveik visoje šalyje ugniagesiai sulaukė pranešimų apie išverstus medžius ir nulaužtas šakas. Ties Giruliais Baltija į krantą išmetė regatoje dalyvavusią jachtą. Dešimtimis tūkstančių skaičiuojami be elektros energijos likę gyventojai. Kaune iškrito kruša. Šiauliuose kai kurios gatvės virto upėmis.

Sinoptikai sekmadienį įspėjo, kad Lietuvos laukia itin smarkus lietus. Dalyje Lietuvos per dvi paras iškris lietaus kiekis, lygus visai liepos normai. Lietų lydės stiprus vėjas, o stichija aprims tik antradienio naktį, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Plačiau – Išgyventi iki antradienio: sinoptikai perspėja apie prasidedantį itin smarkų lietų.

15min.lt skaitytojo nuotr./Nuverstas medis Klaipėdoje, Žardininkų gatvėje
15min.lt skaitytojo nuotr./Nuverstas medis Klaipėdoje, Žardininkų gatvėje

Sekmadienio vakarą meteorologas Gytis Valaika feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas“ rašo, kad „tai tik pradžia“: „Lietingas ir vėjuotas pirmadienis dar prieš akis. Berlyno laisvasis universitetas Lietuvą pradėjusiam skandinti ir medžius laužančiam ciklonui (žemo slėgio sūkuriui) suteikė Kirsti vardą.

Taigi, Kirsti pabandys kai kuriuos mūsų šalies medžius iškirsti. „Orų entuziastuose“ ir kitur jau plinta vaizdai su pirmaisiais nulaužtais ar išvirtusiais medžiais. Būkit atsargūs ir automobilių po medžiais geriau nestatykite. 20–25 m/s vėjo gūsiai pavojingesni vasarą nei rudenį ar žiemą, kadangi medžiai dabar su lapais, todėl sunkiau atlaiko stiprų vėją.“

Klaipėdos uoste jau nuo 16 val. ribojama laivyba.

Tuo metu iš Kuršių nerijos ties Naująja perkėla formavosi spūstys. Žmonės skundėsi ir valandą, ir dvi laukę, kol galės įvažiuoti į keltą.

Sekmadienio popietę sustiprėjo vėjas pajūryje. Žmonės jau praneša apie virtusius medžius Palangoje. Vienas medis virto Kęstučio gatvėje ir užtvėrė eismą.

Medžių šakos laužomos ir Klaipėdoje bei Šilutėje.

Taip pat pranešama, kad autostradoje Kaunas–Vilnius, keli kilometrai už Elektrėnų, nuvirtęs medis užtvėrė pirmąją eismo juostą.

Tuo metu Baltijos jūra ties Giruliais į krantą išmetė Kuršių marių regatoje dalyvavusią jachtą „Jūrų valkata“. Kaip informavo gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki, žmonės nenukentėjo ir į krantą išlipo patys.

VIDEO: Į krantą ties Giruliais išmetė jachtą
BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr./Baltijos jūra į krantą išmetė jachtą
BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr./Baltijos jūra į krantą išmetė jachtą

Šiauliuose stipri liūtys tvindo gatves.

Pranešimų socialiniuose tinkluose netrūksta apie stiprėjančią stichiją ir kituose regionuose.

Štai Kaune maždaug 19.25 val. iškrito kruša. Tokiu vaizdo įrašu pasidalijo vienas iš „Orų entuziastai“ grupės narių feisbuke.

Dar valandą anksčiau stipraus vėjo vaizdais pradėjo dalintis alytiškiai.

O štai Elektrėnų savivaldybėje, Gilučių kaime, žmogus sako pastebėjęs besiformuojantį viesulą.

Panašiai iki žemės medžiai linksta ir kitoje Lietuvos dalyje – Plungės rajone.

Stiprėjant vėjui daugelyje šalies vietovių atsirado nutrauktų elektros linijų. 21.20 val., ESO duomenimis, jau virš 20 tūkst. šalies ūkių liko be elektros energijos tiekimo.

23.50 val., ESO duomenimis, be elektros Lietuvoje likę jau virš 47 tūkst. klientų.

Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“ iki 22 val. gavo 24 pranešimus apie nuvirtusius medžius važiuojamojoje kelio dalyje.

Meteorologas Gytis Valaika feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ sekmadienį rašė, kad „bent vietomis per ~2 paras iškris viso liepos mėnesio kritulių kiekio norma (ar net dar truputį daugiau). Nuo tiek labai pakils vandens lygis upėse, upeliuose ir ežeruose.“

„Daugiausia lietaus turėtų būti apie Šiaulius, Joniškį, Pakruojį ir Pasvalį. Mažiausiai lis apie Kalvariją, Lazdijus ir Druskininkus.

Tiems kurie visai nesupranta milimetrų: 100 mm atitinka 100 litrų vandens, kuris būtų išpiltas į 1 kvadratinį metrą. Liepos mėnesio kritulių norma Lietuvoje yra 84 mm“, – rašė meteorologas.

Nuotraukų ir vaizdo įrašų su siaučiančia stichija lauktume 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?